24 °C

Защо климатичната филантропия на милионерите винаги е част от проблема

Джеф Безос - изпълнителният директор на Amazon и най-богатият жив човек, наскоро се появи в заглавията с обещанието да дари 10 милиарда долара за нов "Фонд на Земята Безос", за да помогне в борбата с изменението на климата. Това е един от най-големите благотворителни дарения в историята. Въпреки че подробности относно точния вид работа, която ще бъде финансирана, са оскъдни, Безос отбеляза в съобщението си в Instagram, че новата глобална инициатива ще „финансира учени, активисти, НПО - всяко усилие, което предлага реална възможност да се помогне за опазването на природата".

Въпреки че интересът на Безос към изменението на климата е похвален, последното му начинание е далеч по-проблематично, отколкото може да изглежда първоначално. Някои вече обърнаха внимание на иронията на неговото решение, предвид огромния въглероден отпечатък на Amazon и че компанията разчита на непрекъсната евтина консумация.

Има многобройни спорове около заплащането и условията на труд, по-специално около решението на Безос да намали здравните застраховки на работниците на непълно работно време в своите хранителни магазини Whole Foods, спестявайки еквивалента на това, което печели за няколко часа.

Благотворителността на Безос подчертава опасностите да се разчита на милиардерска филантропия за сметка на демократичната социална трансформация, която е необходима за адекватно справяне с климата и екологичната криза. Допринасяйки с толкова значителни суми, заможният елит упражнява все по-голямо влияние върху организациите, които контролират, медийните платформи и дискусиите за публична политика.

Може би най-важното е, че милиардери като Безос представляват провал на социално-икономическата система, която укрепва неравенството и изостря влошаването на околната среда.

Консолидиране на властта

Не е тайна, че световният богат елит - най-богатите 26 от които притежават повече богатство от най-бедната половина на човечеството, оказва значително влияние върху нашия социален и политически живот. Те използват огромното си богатство, за да формират политики и избори и дори информацията, която получаваме чрез масовите медии. Джеф Безос е собственик на "Вашингтон пост" например, а медийният магнат Рупърт Мърдок притежава и контролира 70% от вестниците в Австралия и няколко национални вестника във Великобритания.

По подобен начин милиардите в благотворителни фондове от хора като Безос и Бил Гейтс им позволяват да контролират какво правят организациите като новия „Фонд на Земята Безос“ и как функционират. Както американският икономист Робърт Райх изтъква, именно чрез такива начинания богатите "превръщат частните си активи в обществено влияние".

В областта на политологията и социологията, "елитни теоретици" като К. Райт Милс отдавна посочват недемократичните последици от заможните хора и бизнес интересите, притежаващи непропорционална политическа сила.

Може би най-проблемният аспект на милиардерската филантропия е, че личности като Безос са ключова част от проблемите, които се опитват да решат. Те са неизбежните продукти на неолибералния капитализъм, социално-икономическа система, основана на безкраен ръст, приватизация на общините и натрупване на капитал във все по-малко ръце.

Все повече доказателства сочат връзка между изключителното богатство, неравенството и екологичната деградация.

Начина на живот на богатите е силно ресурсен и въглеродно интензивен - емисиите, причинени от начина на живот на най-заможните 1% от човечеството, се оценяват на над 30 пъти по-големи от най-бедните 50%. Освен това, изследванията сочат, че колкото повече е неравенството в обществото, толкова по-голям е неговият екологичен отпечатък. Това е така, защото крайната разлика между "имащите" и "нямащите" оказва натиск върху "нямащите" да подобрят социалния си статус чрез увеличено потребление на ресурси.

Какво можем да се направи? Да ограничи екстремното богатство

Милиардерите и екстремното неравенство в богатството по-общо не са от полза за социалното и екологичното благополучие. Оттук идва и неотдавнашният призив на известния френски икономист Томас Пикети за данъци за милиардерите.

Вместо да се разчита на приноса на свръхбагатите в световен мащаб, може да се започне с приемането на мерки за радикално намаляване на социално-икономическото неравенство. Това може да се постигне чрез прогресивни данъчни схеми като предложената от Пикети и прогресивни политици като Бърни Сандърс или чрез увеличаване на минималната работна заплата и въвеждане на максимална заплата. Генерираните средства могат да бъдат използвани за подкрепа на инициативи като новата Зелена сделка.

Не можем да разчитаме на щедростта на богатия елит в света, колкото и добронамерени да са някои. Непропорционалният размер на богатството и политическата сила, които притежават, и тяхното печелившо потребление на световните ресурси лежат в основата на сегашните ни екологични неволи.

Статията на Heather Alberro е публикуванa в The Conversation под Creative Commons.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 02.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Натовареността ви е очевидна, но не е причина да сте недружелюбни с околните. Търсете подкрепата им, за да се справите с всичко, което имате, като програма и ще подобрите атмосферата в дома и на работното място. Приятелите ще ви бъдат емоционална опора и това ще стопли душата ви.
02 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Приятен ден за много от вас. Интересни срещи и договорености за бъдещи занимания. Ще срещнете подкрепа, с която ще се даде ход на бъдещ проект. Наистина ще има известен риск, но за това пък резултата е обещаващ. Доброто ви настроение ще радва другите и ще създава добра атмосфера. Вълнуващи любовни мигове.
02 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще отделите повече време за себе си и по-малко на другите. И това ще ви спаси от конфликти и излишен разход на енергия. Въздържанието от самоинициативи, храна и изкушения ще ви помогне да изчистите мислите и тялото си от излишния товар. В семейството ще обсъждате предстоящи задачи.
02 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Възможно е да ви се наложи да се занимавате с нетрадиционни за вас дейности, но това едва ли ще ви притесни. Вие сте от хората, на които околните разчитат по важни въпроси, и няма да ги разочаровате. Намирате изход от заплетена ситуация. Не се заемайте с твърде много дейности едновременно.
02 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Със самочувствието си на успели хора ще въздействате позитивно на околните, насърчавайки ги към развитие. Вие на свой ред ще повишите темпото, за да свършите повече задачи днес. С добра енергията и настроение ще привличате мислещите и можещите около себе си. Обединените ви усилия ще помогнат на много хора да подобрят живота си.
02 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Многото ви ангажименти днес няма да пречат на дружелюбното ви отношение към всички, с които животът ви среща. Добре свършената ви работа или някой, когото обичате ви зареждат с енергия и добри очаквания. Очертаващо се повишение в службата или смяна на работното място повишават вълненията, но вие сте свикнали.
02 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Говорете за всичко, което мислите и ви смущава, това е начина за бъдете разбрани и да живеете в мир със себе си. Ще изясните позициите си и синхронизирате действията си с околните, избягвайки недоразумения и грешки. Не спирайте да искате и да търсите най-доброто за себе си.
02 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят е приятен и днес работата няма да ви се струва тежка. Предстоят ви срещи с хора, които са наясно с проектите ви и чиято компания едва ли ще бъде натоварваща. Доброто разбирателство ще се окаже много необходимо за в бъдеще и от тази гледна точка днешният ден е наистина ползотворен. Не пренебрегвайте семейството си.
02 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С добри намерения сте днес, да приключите делова задача или да придвижите друга напред. Няма да ви липсват финанси, за да организирате почивката си. Харесвани неща ще станат ваши и ще повишат настроението ви, давайки простор и на щедростта ви към други хора. Радостна вест.
02 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Отдадени на работа често пропускате общуването с децата и близките ви хора. От времето с тях получавате всичко онова, което не може да се купи с пари. Не пренебрегвайте и личните си нужди, погрижете се за себе си. Слушането на тиха, приятна музика ще ви зареди с енергията и ще повиши вибрациите ви, извеждайки ви на по-високо духовно ниво.
02 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Повишените ви разходи от последните дни ще изострят сетивата ви и ще ви подтикнат да търсите допълнителни начини за подпомагане на бюджета. Ако имате свой бизнес не прехвърляйте от собствените си отговорности върху подчинените си, за да сте спокойни за изпълнението на задачите.
02 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Без да жалите себе си с готовност ще се включите в подготовката на мероприятие от по-голям мащаб. Откритостта ви ще ви донесе предимство и ще получите изгодно предложение. Отнасяйки се с доверие към другите, ще се радвате на внимание и повече споделени мигове. На хоризонта се появява нов човек за вас, връзката ви с когото предстои.
02 юни 2020
Последни новини