Тодоровден е! Св. Теодор отива на кон при Бога да измоли лято

Тодоровден е! Почитаме свети великомъченик Теодор Тирон, а в народните традиции празнуваме Конския Великден. 

Свети великомъченик Теодор Тирон е един от малкото светци, които християните почитат два пъти в годината. Първият - на 17 февруари, когато е неговата смърт. Вторият е днес, първата събота от Великия пост, тъй като на този ден той спасил християните от облажване.

Свети Теодор Тирон бил войник в град Амасий, Мала Азия. Накарали го да принесе жертва на идолите. Той отказал и бил наказан с бой. Измъчвали го, но той не се отказал от Бога. Накрая запалили клада, в която сам влязъл. С молитва и прослава на Бога издъхнал. 

50 години след гибелта му, свети Теодор Тирон спасил от унизение християните. Тогава във Византия царувал Юлиян Отстъпника, който ненавиждал християните. Наредил през първата седмица от великденския пост да напръскат постните продуктите на един пазар с кръв от идолски жертви, та християните като ядат, макар и без да знаят, да се осквернят и тъй да бъдат подиграни и обявени за езичници. Теодор Тирон се явил в съня на архиепископа и му казал да забрани на християните да ходят на пазара и да купуват храни, защото всичко е поръсено с кръв. Да прекарат деня с варено жито. Така и станало. Чрез варено жито до днес се почита паметта на светеца.

На втория му ден от църковния календар християните почит Теодор Тирон заради спасението им от унизителното облажване. Но в него изплуват и обичаи от езическото време, тъй като денят се празнува и за почит и здраве на конете. Като се знае привързаността на прабългарите към конете, такъв ден е повече от църковен. Месят се 15 вида хляб, вари се още царевица, леща, боб, гъби. От всичко това се слага в зобта на конете. Но и свети Теодор Тирон е на кон – той го яхва, за да отиде при Бога и да измоли лято.

Заради почитта към конете денят става известен и с названието си Конски Великден. Някога във всички селища се организирали конни надбягвания. След тях всички се събирали на площадите, за да поздравят победителите. Кушиите са оцелели и до днес, макър на по-малко места. Те събират хората заради атракцията от конските галопи. Раздават се колаци във вид на подкова, а победителите получават награди. Преди им купували ризи, чорапи. Днес наградите са парични.

Имен ден днес празнуват мъже и жени с името Тодор, Тодорка,  Тодорица, Тошо, Тоти. Празнуват и хора с имената Божидар и Божидара, тъй като Теодор от гръцки се превежда като божи дар.

kmeta.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Хороскоп за 03.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Временните финансови затруднения могат да се отразят понижаващо на настроението и самочувствието ви, но не губете кураж. Имате потенциал да се справите с предизвикателствата и да излезете по-силни, можещи и побеждаващи. В откровен разговор с близките си ще решавате семейни проблеми и ще планирате заедно бъдещето си.
03 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Изгледите ви за успех са много добри. Продължавайте в същия дух. Не изневерявайте на принципите си и непременно ще успеете. Възможно е днес недоброжелатели да ви създават дребни пречки, но това едва ли ще ви представлява сериозно затруднение. Просто не ги взимайте присърце. Напълно осъзнавате с какво сте се заели.
03 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Късметът ви днес е много добър и шансовете ви за успех в професионалните ви начинания са значителни. Предизвикателствата в бизнеса няма да изискват от вас големи усилия и ще се справите с лекота. Пренебрегвате критиките на близките си.
03 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес успявате да направите така, че нещо, което отдавна ви принадлежи да попадне отново у вас. Трудно се отклонявате от веднъж избрания път и правите всичко възможно да постигнете намеренията си. Следвате твърдо избрания курс и не си позволявате да се отклонявате заради факти, споменати ви от околните. Ще се чувствате най-добре сред семейството си вечерта.
03 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Добрите ви постижения ви задължават да продължите отговорно и качествено работата си. Започващият силен период за вас налага да подобрите (дори и да считате това за излишно) уменията си. Някои от вас ще получат възможност за квалификация на достатъчно престижно място, възползвайте се.
03 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Развитията в последно време ще ви подтикнат да направите промени в живота си, за да стане той по-привлекателен и спокоен. Не е нужно да поемате и още отговорности, прагматично ги разпределете с околните. Приемете готовността им да ви помогнат. Това ще ви облекчи и освободи време за развлечения.
03 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Приятели ще ви помогнат да стигнете по-бързо до решаването на проблем, който ви притеснява. Бъдете по-доверчиви към онези, които безкористно ви обичат и помагат, и не ги винете за неудачите си. Мислите ще ви отвеждат и при някого, с когото ви свързват нежни чувства, но поради обстоятелствата сте разделени.
03 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Всичко се нарежда във ваша полза и денят "заплашва" да бъде един от най-успешните ви през последния месец. Финансовото състояние на семейството ви е отлично и можете да си позволите малко разточителство. Възползвайте се максимално от късмета си.
03 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Предстои ви напредък в личен план. Той ще се отрази добре на самочувствието ви и ще ви превърне в желани събеседници. Не допускайте хора от обкръжение ви да се намесват в личното ви пространство. Сами можете да вземате решенията си, нямате нужда от подобни съветници.
03 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще изненадате околните с промененото си отношение към конкретен проблем или събитие. С позитивното си мислене ще направите възможно и невъзможното, само от вас зависи. Пречистващата сила на природата ще ви освежи и даде сили, а вниманието на любим човек ще ви направи щастливи.
03 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Разпределете добре времето си и не се увличайте по дреболии. Предстои ви доста работа и само с добър подход ще успеете да се справите. Не е фатално, ако отложите някой от ангажиментите си. Повярвайте, заслужава си да положите повече усилия днес.
03 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Наред с трудностите ще имате и провокации, които могат да внесат разколебаване в намеренията ви. Но интуицията и убедеността ви, че сте на прав път не са измамни. Остава и да го извървите. Възможността да работите с професионалисти ще ви научи на полезни неща, за това повече гледайте и слушайте и по-малко говорете.
03 апр 2020
Последни новини