31 °C

Тодоровден е! Св. Теодор отива на кон при Бога да измоли лято

Тодоровден е! Почитаме свети великомъченик Теодор Тирон, а в народните традиции празнуваме Конския Великден. 

Свети великомъченик Теодор Тирон е един от малкото светци, които християните почитат два пъти в годината. Първият - на 17 февруари, когато е неговата смърт. Вторият е днес, първата събота от Великия пост, тъй като на този ден той спасил християните от облажване.

Свети Теодор Тирон бил войник в град Амасий, Мала Азия. Накарали го да принесе жертва на идолите. Той отказал и бил наказан с бой. Измъчвали го, но той не се отказал от Бога. Накрая запалили клада, в която сам влязъл. С молитва и прослава на Бога издъхнал. 

50 години след гибелта му, свети Теодор Тирон спасил от унизение християните. Тогава във Византия царувал Юлиян Отстъпника, който ненавиждал християните. Наредил през първата седмица от великденския пост да напръскат постните продуктите на един пазар с кръв от идолски жертви, та християните като ядат, макар и без да знаят, да се осквернят и тъй да бъдат подиграни и обявени за езичници. Теодор Тирон се явил в съня на архиепископа и му казал да забрани на християните да ходят на пазара и да купуват храни, защото всичко е поръсено с кръв. Да прекарат деня с варено жито. Така и станало. Чрез варено жито до днес се почита паметта на светеца.

На втория му ден от църковния календар християните почит Теодор Тирон заради спасението им от унизителното облажване. Но в него изплуват и обичаи от езическото време, тъй като денят се празнува и за почит и здраве на конете. Като се знае привързаността на прабългарите към конете, такъв ден е повече от църковен. Месят се 15 вида хляб, вари се още царевица, леща, боб, гъби. От всичко това се слага в зобта на конете. Но и свети Теодор Тирон е на кон – той го яхва, за да отиде при Бога и да измоли лято.

Заради почитта към конете денят става известен и с названието си Конски Великден. Някога във всички селища се организирали конни надбягвания. След тях всички се събирали на площадите, за да поздравят победителите. Кушиите са оцелели и до днес, макър на по-малко места. Те събират хората заради атракцията от конските галопи. Раздават се колаци във вид на подкова, а победителите получават награди. Преди им купували ризи, чорапи. Днес наградите са парични.

Имен ден днес празнуват мъже и жени с името Тодор, Тодорка,  Тодорица, Тошо, Тоти. Празнуват и хора с имената Божидар и Божидара, тъй като Теодор от гръцки се превежда като божи дар.

kmeta.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Хороскоп за 15.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Търпеливо и без излишни емоции ще работите по задачите си, така, че в края на деня да останете доволни от свършеното. На своя страна ще имате подкрепата на хора, чиято дума се чува. Интересите ви ще бъдат защитени, но не очаквайте друг да мисли за тях, остават си изцяло ваша грижа.
15 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Денят е подходящ за разтоварване и почивка. Ако все пак ангажиментите ви притискат, постарайте се да се освободите поне вечерта. Ваши приятели са ви приготвили забавна изненада. Приемете всичко с чувство за хумор и не им се сърдете.
15 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Рутинните задачи ще запълват голяма част от деня ви, но и към тях ще подхождате с нужната отговорност и внимание. Добри перспективи както за вас, така и за близките ви. И с право ще получите дарове за това, което давате. Обадете се на приятели и разпуснете вечерта.
15 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Близките ви изпитват затруднения, които може да разрешите. Не се колебайте да го направите, заслужили са това ваше внимание. Спокойствието, което внасяте ще бъде полезно. Наред с всичко случващо се имате да свършите и доста лични неща. Финансови пропуски могат да ви създадат напрежение, но ще ги преодолеете бързо.
15 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес ще успеете да постигнете съгласие с близките си по належащ въпрос. Хубавото в случая е, че окончателно ще успеете да разрешите споровете и то удовлетворително за всички. Имате нужда от повече физически натоварвания. Ще ви се отразят много тонизиращо и ще ви помогнат да се заредите с нови сили.
15 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Нуждата ви от разнообразие ще ви изведе навън. Ако и околните мислят така, толкова по – добре. Ще се получи истинско забавление. Отношенията ви с постоянния партньор са нещо обтегнати, но можете да промените това, като станете по-нежни и любящи. В противен случай рискувате да не получите очакваното внимание.
15 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Може би прекалено много се доверявате на обещание от ваш познат. Имайте предвид, че е много вероятно в последния момент той да бъде възпрепятстван. Задължително си осигурете резервен вариант. Денят не е подходящ за поемането на каквито и да било рискове. Колкото и да сте уверени в успеха си, изчакайте. Шансът да се натъкнете на непреодолими трудности е много голям.
15 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Направете деня еднакво приятен за близките си хора. Екскурзия би ви се отразила чудесно, зареждайки ви с впечатления и емоции. Овациите ще са за вас. Нужна ви и повече енергия за предстоящата седмица. Делова среща ще стане причина за нова насока на интересите ви.
15 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Отегчени и уморени се нуждаете от повече време за размисъл и глътка отдих. В подкрепа на желанията си би било добре да разнообразите времето си със занимания, които ви успокояват и носят духовна наслада. Близките ви услужливо ще поемат част от работата ви по дома, за да не ви натоварват допълнително.
15 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Любим човек ще ви помогне да се справите по-леко с проблемите ви днес и наведе на по-приятни мисли. Заедно ще планирате следващите дни, насищайки ги с пътувания и повече време за отдих. Многочасовата ви заетост през последните дни е причина за възникване на въпроси, чиито отговори се губят в пространството някъде около вас...
15 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
За вашето настроение и добро самочувствие е от особена важност средата в която общувате. Затова се погрижете за обкръжението си, подберете си хора сходни по интелект и чувство за хумор. Нуждаете се от разнообразие в интимния живот.
15 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Добре се справяте в конфликтните ситуации днес. Няма да е чудно, ако се наложи да станете арбитър при спор. Приемете симпатията на околните без излишно да се главозамайвате. Подгответе се да приложите тази си дипломатичност и у дома, където нещата не са чак до там тихи и спокойни. Сигурно е, че носите успокоение на хората, с които общувате.
15 авг 2020
Последни новини