9 °C

Тодоровден е! Св. Теодор отива на кон при Бога да измоли лято

Тодоровден е! Почитаме свети великомъченик Теодор Тирон, а в народните традиции празнуваме Конския Великден. 

Свети великомъченик Теодор Тирон е един от малкото светци, които християните почитат два пъти в годината. Първият - на 17 февруари, когато е неговата смърт. Вторият е днес, първата събота от Великия пост, тъй като на този ден той спасил християните от облажване.

Свети Теодор Тирон бил войник в град Амасий, Мала Азия. Накарали го да принесе жертва на идолите. Той отказал и бил наказан с бой. Измъчвали го, но той не се отказал от Бога. Накрая запалили клада, в която сам влязъл. С молитва и прослава на Бога издъхнал. 

50 години след гибелта му, свети Теодор Тирон спасил от унизение християните. Тогава във Византия царувал Юлиян Отстъпника, който ненавиждал християните. Наредил през първата седмица от великденския пост да напръскат постните продуктите на един пазар с кръв от идолски жертви, та християните като ядат, макар и без да знаят, да се осквернят и тъй да бъдат подиграни и обявени за езичници. Теодор Тирон се явил в съня на архиепископа и му казал да забрани на християните да ходят на пазара и да купуват храни, защото всичко е поръсено с кръв. Да прекарат деня с варено жито. Така и станало. Чрез варено жито до днес се почита паметта на светеца.

На втория му ден от църковния календар християните почит Теодор Тирон заради спасението им от унизителното облажване. Но в него изплуват и обичаи от езическото време, тъй като денят се празнува и за почит и здраве на конете. Като се знае привързаността на прабългарите към конете, такъв ден е повече от църковен. Месят се 15 вида хляб, вари се още царевица, леща, боб, гъби. От всичко това се слага в зобта на конете. Но и свети Теодор Тирон е на кон – той го яхва, за да отиде при Бога и да измоли лято.

Заради почитта към конете денят става известен и с названието си Конски Великден. Някога във всички селища се организирали конни надбягвания. След тях всички се събирали на площадите, за да поздравят победителите. Кушиите са оцелели и до днес, макър на по-малко места. Те събират хората заради атракцията от конските галопи. Раздават се колаци във вид на подкова, а победителите получават награди. Преди им купували ризи, чорапи. Днес наградите са парични.

Имен ден днес празнуват мъже и жени с името Тодор, Тодорка,  Тодорица, Тошо, Тоти. Празнуват и хора с имената Божидар и Божидара, тъй като Теодор от гръцки се превежда като божи дар.

kmeta.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Хороскоп за 27.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Постигате значителен успех в дадена област, което ще ви даде увереност да продължите с по-големи амбиции. Не губите почва под краката си дори в критични моменти, а това издига авторитета ви сред всички около вас. Разширете контактите си и бъдете сигурни, че ще успеете да разрешите личен въпрос. Запознайте се с дадена ситуация, преди за изкажете мнение.
27 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Съсредоточете се върху задачите, чието приключване предстои. Взетите решения ще са от важност за дни напред, за това е добре да сте последователни в действията си. Стартирането на нов проект ще ви обнадежди с реалната възможност да подобрите финансите си. Хубави новини.
27 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не прехвърляйте раздразнението си върху околните, щадете нервите им. Ако имате своите безпокойства се съсредоточете върху проблема, без да си го изкарвате на когото и да било. Не залитайте в мрачни мисли, а се изправете, усмихнете и заживейте по-ведро. Имате много причини да се радвате на живота си.
27 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Дава ви се шанс, който не бива да изпускате. Концентрирайте се и покажете най-доброто от себе си. Материални придобивки и свързаните с тях формалности ще променят плановете ви за деня. Семейството ви очаква решения, които бързо трябва да вземете. От тях ще зависят много неща.
27 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Съсредоточете се върху задачите си, предстои да вземете отговорни решения и следва да сте в добра кондиция. Независимо от натовареността си бъдете отзивчиви и не пренебрегвайте хората наоколо, общото настроение влияе на работоспособността ви. Следвайте разума и сърцето си, за да постигнете хармония със себе си.
27 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Укротете темпото, амбициите ви са прекалено смели и е възможно да не постигнете всичко онова, към което се стремите. Нека това не ви отказва от намеренията ви, но бъдете разумни. Не рискувайте излишно, можете да бъдете на подходящото място в подходящия момент и без много шум. Успешно ще решите възникнал проблем у дома.
27 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Емоционални преживявания, породени от нов партньор или клиент на работното ви място ще промени хода на работата ви. Във всички случаи не допускайте да навредите на доброто си име. Не налагайте идеите си, само защото позицията ви го позволява. Съмненията запазете за себе си.
27 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С повишаване на активността ви ще расте и умората, но бъдете внимателни и не допускайте недоглеждане в работата си. При работа с документи не подписвайте неща, със съдържанието на които не сте запознати достатъчно добре. Консултирайте се при нужда, за да сте сигурни в действията си.
27 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят ви ще бъде натоварен за това не си губете времето в безсмислени спорове и не отдавайте голямо значение на дреболиите. Не разпилявайте енергията си, а се съберете и довършете започнатото. Ничии чувства не бива да се пренебрегват, още повече на човек, който силно ви привлича. Ако сте сгрешили-поправете се.
27 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Близостта ви с човек, с когото ви свързват общи интереси в бизнеса, в културната сфера или в чисто духовен план ще ви помогне по-лесно да преодолеете възникващите затруднения днес. Но и не само заради това ще бъдете на точното място и време днес. Интуицията ви подсказва, че трябва да се действа сега, и не грешите.
27 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще имате успехи, ако сами се погрижите за себе си и не чакате друг да го направи. И друг път сте изпадали в подобна ситуация, за това няма да бъдете затруднени. Освободете се от зависимости, които ви пречат да се развивате духовно. С артистичните си таланти ще печелите аплодисментите на публиката.
27 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имате конкретни идеи за развитието на дейността си, но ще ви се наложи да изчакате благоприятен момент за действие. Засега се задоволете с нещата, които ви се налага да вършите. Действате прекалено прибързано в личен план, не смятайте че нещо ще дойде наготово. Повечето компромиси, които правите ще са само от ваша полза. Вечерта ви очаква интересно събитие.
27 ное 2020
Последни новини