8 °C

Тодоровден е! Св. Теодор отива на кон при Бога да измоли лято

Тодоровден е! Почитаме свети великомъченик Теодор Тирон, а в народните традиции празнуваме Конския Великден. 

Свети великомъченик Теодор Тирон е един от малкото светци, които християните почитат два пъти в годината. Първият - на 17 февруари, когато е неговата смърт. Вторият е днес, първата събота от Великия пост, тъй като на този ден той спасил християните от облажване.

Свети Теодор Тирон бил войник в град Амасий, Мала Азия. Накарали го да принесе жертва на идолите. Той отказал и бил наказан с бой. Измъчвали го, но той не се отказал от Бога. Накрая запалили клада, в която сам влязъл. С молитва и прослава на Бога издъхнал. 

50 години след гибелта му, свети Теодор Тирон спасил от унизение християните. Тогава във Византия царувал Юлиян Отстъпника, който ненавиждал християните. Наредил през първата седмица от великденския пост да напръскат постните продуктите на един пазар с кръв от идолски жертви, та християните като ядат, макар и без да знаят, да се осквернят и тъй да бъдат подиграни и обявени за езичници. Теодор Тирон се явил в съня на архиепископа и му казал да забрани на християните да ходят на пазара и да купуват храни, защото всичко е поръсено с кръв. Да прекарат деня с варено жито. Така и станало. Чрез варено жито до днес се почита паметта на светеца.

На втория му ден от църковния календар християните почит Теодор Тирон заради спасението им от унизителното облажване. Но в него изплуват и обичаи от езическото време, тъй като денят се празнува и за почит и здраве на конете. Като се знае привързаността на прабългарите към конете, такъв ден е повече от църковен. Месят се 15 вида хляб, вари се още царевица, леща, боб, гъби. От всичко това се слага в зобта на конете. Но и свети Теодор Тирон е на кон – той го яхва, за да отиде при Бога и да измоли лято.

Заради почитта към конете денят става известен и с названието си Конски Великден. Някога във всички селища се организирали конни надбягвания. След тях всички се събирали на площадите, за да поздравят победителите. Кушиите са оцелели и до днес, макър на по-малко места. Те събират хората заради атракцията от конските галопи. Раздават се колаци във вид на подкова, а победителите получават награди. Преди им купували ризи, чорапи. Днес наградите са парични.

Имен ден днес празнуват мъже и жени с името Тодор, Тодорка,  Тодорица, Тошо, Тоти. Празнуват и хора с имената Божидар и Божидара, тъй като Теодор от гръцки се превежда като божи дар.

kmeta.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Хороскоп за 07.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Авторитетът, с който се ползвате ще разшири възможностите пред вас в бизнес и професионален план. В реализацията на целите си ще ви се наложи да правите компромиси, но няма да съжалявате. И с право, в замяна ще получите удовлетворяващи ви условия. Някой, с когото имате неизяснени отношения ще поиска обяснение.
07 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще ви въвлекат в спор, към който е по-добре да запазите неутралитет. На по-късен етап това ще ви донесе предимство, за това бъдете далновидни. Добри новини, свързани с бизнеса или службата, или отнасящи се до нова заетост. Домашен ремонт може да погълне от времето ви, но не се противете.
07 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Високите ви изисквания налагат да не спирате в развитието си, в професионален и личен план. Добрите ви контакти ще са ви от полза при търсене на повече информация по интересуващ ви въпрос. Културни интереси ще ви отведат на интересно място, сред хора, споделящи общи вълнения.
07 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ви ще премине без изненади и ще успеете да се подготвите за предстояща изява. Настроението ви ще се подобри и това ще се отрази на всички около вас, ставайки по-добри, усмихнати и услужливи. Пътуванията ще преминат без излишни главоболия и с добри резултати, ако са свързани със срещи и работа.
07 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Обзети сте от ентусиазъм и горите от желания за действие. Добре ще е, ако обедините усилията си с тези на хората около вас. Можете да се надявате на успех следобед, когато имате по-благоприятни шансове да достигнете до цел. Занимават ви и личните проблеми на ваш близък. Може би наистина ще му помогнете.
07 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви доста разнородна и интересна работа днес. Може би ще се наложи да се справяте в ситуация непривична за ежедневните ви занимания и това ще се окаже много полезно за в бъдеще. Ако се реализирате в деловата сфера денят може да ви донесе и перспективна възможност за инвестиции, което в кратък срок ще се отрази много благотворно на материалното ви положение.
07 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Съобразявайки се с обстоятелствата, ще си наложите повече тъпение в общуването с колегите и всички около вас. Прецизността, с която работите ви носи добри резултати и в същото време трупате емоционално и физическо напрежение, което ако не бъде овладяно, може да доведе до нежелани последствия.
07 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Може да се каже, че днес е един от вашите дни. Успехът ви в службата ще бъде нещо естествено днес, като няма да закъснеят и новини за повишения или добри материални и лични печалби. Сякаш сте полетели на ангелски крила. Е, напоследък доста се потрудихте и сега намерете подобаващ начин за веселба и почивка. Няма да ви липсва добра компания от верни другари.
07 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нови развития или непредвидени обстоятелства могат да променят намеренията ви, най-вече в служебен план. Нови срокове, по-спешни задачи или неотложно пътуване ще ускорят темпото. Проявете разбиране и с работата си покажете, че сте над дребните и незаслужаващи внимание нечии капризи.
07 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Когато се чувствате добре и във форма, на всички около вас им е приятно. Настроението и самочувствието ви се нуждаят от оздравяване. Обърнете внимание на онези неща, които ви причиняват болка и ви правят унили. Дистанцирайте дразнителите, починете си от всякакви грижи, потърсете приятни за душата и тялото ви занимания.
07 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Настроението ви днес едва ли ще е върхово, за което няма конкретна причина. За да се разбирате с околните обаче, постарайте се да владеете емоциите си и да не пресичате ентусиазма на хората, които го проявяват. В личен план ще бъдете изненадани от констатация на ваш близък, която доста ще ви накара да се замислите.
07 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Идващите дни ще ви натоварят с отговорности и повече ангажименти. Гледайте днес да си починете, като оставите и на другите да се включат в домашната работа. Децата ще следват своите желания и това ще ви кара да се съобразявате с тях. Повече мислете за здравето си, има какво да промените в режима си на хранене.
07 мар 2021
Последни новини