Паника на световните пазари, расте рискът от глобална рецесия

Паника на световните пазари на фона на засилващата се заплаха от епидемията от коронавирус и срива на цените на петрола, пише "Гардиън".

Борсите в Европа и САЩ са на път към най-големия спад от финансовата криза през 2008 г., след като търговията тази седмица започна с паническо разпродаване.

FTSE 100 се очаква да отвори с 8% надолу днес, докато Dow Jones industrial average се насочва към загуба от 4,9% в Ню Йорк.

По-рано днес на борсите в Азия бяха понесени огромни загуби, където опасенията от сериозно забавяне на световната икономика бяха подсилени от шоковото решение на Саудитска Арабия през уикенда да увеличи производството на петрол в опит да изтласка конкуренти като Русия и САЩ от пазара.

Цената на барел сорт "Брент" се срина с 31% до 31,14 долара днес. Това е най-големият спад от началото на Персийската война през 1991 г. Някои експерти прогнозират още по-голям спад, ако Саудитска Арабия и Русия не се договорят.

Австралийският ASX200 затвори надолу със 7,33% или 455 пункта до 5760, след като енергийните компании понесоха двуцифрени загуби. Това е най-лошият ден за австралийската борса от световната финансова криза, след като бяха заличени 140 милиарда долара. Nikkei в Япония е надолу с 5%, докато акциите в Хонконг поевтиняха с 3,5%.

Доходността по 10-годишните американски облигации регистрира нов рекорден спад, японската йена и златото се увеличиха, използвани от инвеститорите като безопасни убежища за инвестициите им.

Днес рейтинговата агенция Moody's предупреждава, че расте рискът от глобална рецесия.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини