Богатите спят по-добре от бедните

Ниското образование и доходите, ергенството и безработицата са свързани с увеличаване на проблемите със съня, открили американски учени.

Авторът на изследването Майкъл Гранднър от университета в Пенсилвания, Филаделфия, съобщи, че в него са участвали 159 856 души.

Учените открили още, че полът, по-младата възраст и липсата на брачен партньор влияят отрицателно на съня. Жените имат повече проблеми със съня от мъжете - 22% срещу 16%, особено във възрастовата група между 40 и 65 г. Освен това повече проблеми със съня имат хората на възраст между 18 и 24 г.

Учените открили, че 26% от хората, които печелят по-малко от 10 000 долара на година, съобщават за проблеми със съня, но 8% от печелещите 75 000 долара и повече на година също имат такива проблеми.

Участниците, притежаващи университетска диплома, спят по-добре от тези, които не са завършили средно образование, а хората, които имат работа, се радват на най-добър сън, следвани от пенсионерите, домакините и учениците.

"По-ниският социално-икономически статус е свързан с вътрешни фактори, които водят до проблеми със съня, депресия, безпокойство, незадоволеност, по-ниско качество на живот и по-малка мотивация да поставят съня като приоритет", заяви Гранднър в комюнике.

Външни фактори също могат да окажат негативно влияние. Такива са работата на смени, ограниченият достъп до здравни грижи, безработицата.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини