Откриха най-малкия динозавър в кехлибар и той е пернат

В парче кехлибар от Мианмар учените откриха черепа и частите на тялото на най-малкия известен динозавър на Земята. Възрастта му е почти 100 милиона години. Изследователите описаха нов вид в статия за научното списание Nature.

"Останки на гръбначни животни рядко са намирани в кехлибар. Откриването им винаги се превръща в своеобразен "прозорец" към света на най-малките динозаври и други животни. Уникалната анатомия на новия динозавър предполага, че останките му принадлежат към един от най-малките и в същото време древни видове“, казва един от авторите на изследването Ларс Шмиц, доцент в Skripps College (САЩ).

През последните две десетилетия палеонтолозите промениха коренно своите идеи за това как са изглеждали динозаврите и първите птици и как е протекла еволюцията им. Сега учените смятат, че почти всички динозаври са имали оперение, много от тях са излюпвали яйца и са се грижили за потомството си, а за няколко вида древни протоптици сега се твърди, че са "липсващото звено" в еволюцията. Всъщност всички тези открития са направени благодарение на разкопки в Северозападен Китай и на територията на Вътрешна Монголия, където учените откриха стотици отпечатъци от телата на древни птици и пернати динозаври, които са живели на Земята през първата половина на периода Креда (преди 145 - 113 милиона години). Те са запазени поради уникалните условия на образуване на скалите, които са защитили телата от разлагане преди вкаменяването им.

В други части на Земята, както отбелязва Шмиц, учените откриват останки на миниатюрни динозаври много по-рядко. Преди четири години съавторите му направили първата уникална находка от този вид - фрагмент в кехлибар в северна Мианмар, който се оказал крилото на древна протоптица.

Това откритие накарало учените да продължат разкопките в Мианмар с надеждата да открият други вкаменелости от този вид. Наскоро тези усилия донесоха още едно откритие - фрагмент от черепа на най-малкия пернат динозавър на Земята. Учените са го открили в парче кехлибар.

Палеонтолозите нарекли новия вид Oculudentavis khaungraae в чест на един от неговите откриватели, Хонг Ра, както и на необичайните му очи и зъби, каквито няма в анатомията на птиците и на динозаврите. Теглото му е било едва 2,9 грама, което е много близко до масата на най-малката съвременна птица - колибри (Mellisuga helenae).

Откриването на такъв миниатюрен динозавър, както отбелязва Шмиц, поставя под съмнение установената идея, че всички пернати динозаври и първите протоптици са били големи и не са заемали онези екологични ниши, които днес са заети от малките птици.

Динозавърът "колибри" не се е хранел с нектар от цветя или растителност, както съвременните птици. Той е бил дневен хищник, преследващ дребни насекоми и други безгръбначни същества, които обитавали горите през средната Креда. Освен това някои от характеристиките на неговата анатомия приличали повече на подобните части от тялото на гущерите, а не на птиците или динозаврите. Учените все още не знаят защо това е така.

Изучаването на разликите между съвременните птици и техните древни "братовчеди", надяват се учените, ще им помогне да разберат какво е тласнало предците на Oculudentavis khaungraae да се смалят, а не да увеличават размера си, както е характерно за повечето динозаври.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини