Мутафчийски: Карантината се нарушава масово

Карантината масово се нарушава и Националният щаб за реакция на коронавируса разполага с такива сигнали. Това заяви шефът на Националния щаб за реакция спрямо коронавируса доктор Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг пред ВМА.

Луксът да настаняваме в болниците пациенти, които са дали положителен резултат за коронавирус, но са здрави, можем да си го позволим в момента, но това ще срине системата, посочи Мутафчийски. Няма да има възможност и за реакция при очакван пик на заболелите.

Властта предлага да се въведе извънредно положение

Това стана ясно след извънредното заседание на Щаба

 

Обяснението му е в отговор на въпроси за реакцията на властите спрямо контактните на семейството - първите случаи на коронавирус, които бяха регистрирани в София и приети в "Пирогов", а ден след това жената почина.

Венцислав Мутафчийски настоя, че е нужна строга карантина и тя да се спазва. Като пример за това той даде въведените мерки в Израел, Русия и Гърция, където са предвидили съответно 7, 3 и 2 години затвор за неспазване на карантинни мерки.

Венцислав Мутафчийски посочи и последните данни:

134 хиляди са случаите на коронавирус в света. Установените за последното денонощие са 8389. 4983 са смъртните случаи. 70 000 са възстановените.

Новите случаи в региона са: Словения - 42 случая, Хърватия - 8, Сърбия - 6, Северна Македония - 2, Румъния - 15, Гърция - 12, Босна и Херцеговина - 4, Албания - 5.

В Европа: Италия - 15 000 случая, Испания над 3000 случая, Франция - 2800, Германия - 2700, Швейцария - 868, Норвегия - 800, Швеция - 687.

В САЩ - 1700 случая. В Иран - 10 000 случая, Северна Корея - близо 8 000, Япония - 691.

Динамиката в Европа и света е голяма, посочи Мутафчийски, като постави акцент, че от началото на кризата в Китай за последното денонощие са регистрирани само 21 нови случая, което е безпрецедентно.

"В Европа обаче все още няма тенденция дори за задържане на броя на случаите", добави Мутафчийски.

Той напомни, че още на 3 март Световната здравна организация е оценила, че единствените правилни мерки досега, които дават резултат и могат да се отчетат като положителни, са тези на Китай и се препоръчва да бъдат реплицирани. Ключовата дума във всички мерки е социално дистанциране и самоизолирането.

Установено е, че заразата в кръга от хора, около възрастното семейство в "Пирогов" е разпространена при неспазване на мерки и по време на празненство, на което са присъствали 24 души. От тях 11 вече са доказани положителни. В момента дори няма кой да погребе починалата жена и трябва да се изчака да мине карантинния период.

Източник: news.bg

Коментари в сайта

Последни новини