Работа от вкъщи: по-добре да клечим, отколкото да седим

Ако сега четете седнали тази статия, значи си почивате неправилно, според вълнуващо изследване, посветено на живота на съвременните ловци-събирачи.

Проучването открило, че те си почиват почти колкото и нас – представителите на развитите страни. Подходът им към почивката, обаче, изключва всякакви столове и залага на клечането.

Тази разлика в техниките оказва влияние върху метаболитните процеси и сърдечното здраве и повдига въпроса, защо съвременния навик да се седи е толкова нездравословен.

Изследване открило връзка между седенето и високия холестерол, сърдечно-съдовите заболявания, диабета и други състояние, дори сред хора, които спортуват.

В рамките на новопроведеното изследване, учени накарали няколко доброволци от племето Хадза на възраст от 18 до 61 да носят педометри в продължение на седмица.

Оказало се, че доста често са в покой. Станало ясно, че средно мъжете и жените от племето се движат по около 2-3 часа на ден, а са в покой в продължение на 10 часа.

Часовете бездействие се равнявали на това при хората от развития свят, но представителите на племето били значително по-здрави.  

За разлика от нас Хадза не използвали столове. Затова учените решили да разберат как точно си почиват представителите на племето.

Така стигнали до извода, че те обикновено седят на земята, но често и клечат – през близо 20% от времето, отредено за почивка, Хадза стоели в клечаща поза.

За да определят какво означава тази поза за краката и мускулите, учените помолили няколко представители на племето на поседят, да изминат известно разстояние пеша и да поклечат докато прикрепени към телата им сензори следели мускулните съкращения.

Оказало се, че когато Хадза клечат мускулите на краката им се свиват значително повече отколкото когато стоят.

Изследователите вярват, че клеченето изисква значително повече мускулна активност, в сравнение със стоенето.

Подобни разлики в активността на мускулите със сигурност оказват ефектът върху здравето. При предишни изследвания с животни станало ясно, че когато мускулите са обездвижени и не се съкращават, тъканите произвеждат определени ензими, разграждащи мазнините, което води до натрупването на холестерол и други маркери за сърдечно-съдови проблеми.

Това означава, че седенето на стол увеличава риска от различни здравословни проблеми.

Източник: independent.co.uk

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини