Депутатите гласуваха таван на цените, който може да убие магазините

В приетия вчера нов Закон за извънредното положение заради епидемията от коронавирус има текст, който въвежда регулации на цените, каквито не е имало дори по времето на комунизма, написа "Капитал". Законът беше приет спешно вчера, след 15-часово заседание на парламента.

Според дискусионния текст в него "всички стопански субекти са длъжни да предоставят на населението предлаганите от тях стоки и услуги на цени, равни на средноаритметичните цени", на които са предлагали същите продукти през последните три месеца преди настъпването на извънредното положение.

При дори минимално отклонение се предвижда глоба от 5% от оборота на провинилата се компания за предходната година.

Текстът първоначално е предложен от БСП, отхвърлен при първото гласуване на проектозакона, но прегласуван по идея на ГЕРБ при второто четене. Пред "Капитал" министърът на правосъдието Данаил Кирилов обясни, че е предложил прегласуване на текста, за да не бъдат обвинявани ГЕРБ в това, че подкрепят спекулата, каквито обвинения отправяха представители на социалистическата партия при обсъждането на законопроекта.

В приети закон обаче няма определение на това какво е спекула. Тази тема бе спомената още преди въвеждането на извънредното положение от няколко министри (социалният Деница Сачева и земеделският Десислава Танева) под формата на закана, че ако търговци се опитват да вдигат необосновано цените, то те ще бъдат строго наказани като не се разбра кой орган и на какво основание ще наказва. Темата първоначално възникна заради по-високите цени, на които се предлагаха дезинфектанти и предпазни маски, в случаите, в които се появяваха в търговската мрежа. По-късно с въпроса сериозно се зае, основно чрез акции в аптеки, главният прокурор Иван Гешев. 

От пазарна към централизирана икономика

Цените в пазарните икономики, за какво официално е призната и от Европейската комисия в България, се определят на принципа на търсенето и предлагането. Административното налагане на цени по дефиниция изкривява пазара и крайният ефект не е задължително положителен за потребителите, тъй като ако търговците бъдат принудени да продават на необосновано ниски цени, които ги лишават от нормалната им печалба, те може да решат да не продават съответните стоки.

В България има регулирани цени, но те са силно ограничен кръг - лекарствата с рецепта и без, и тока, водата, природния газ и парното. Засега не е известно как законът ще повлияе на тези цени и дали не трябва, ако се спазва буквата на закона те да поскъпнат, за да отговорят на изискването да са средноартиметични спрямо предходните три месеца. Стои въпросът и за плодовете и зеленчуците, които с времето поевтиняват, тъй като влизат в обичайния си сезон.

От друга страна слагането на таван на цените, каквото по същество е решението на депутатите, може да стимулира повече потребители да продължат да се запасяват заради очакването, че след премахването на ограничението цените ще се повишат, коментира през седмицата пред "Дневник" икономистът от Института за пазарна икономика Калоян Стайков.

Членовете на Сдружението за модерна търговия имат значителен принос за ниските цени в България и дори в условията на извънредно положение успяват да ги поддържат, въпреки натиска от все повече производители, обявиха днес от организацията. В нея влизат "Била", "Лидл", "Кауфланд", "Т Маркет", дрогерията dm, "Промаркет", "Мосю Бриколаж", "Хиполенд".

"Тези разпоредби обаче представляват връщане от пазарна към централизирана икономика. Те са грешен инструмент за ограничаване на цените и ще доведат не до по-ниски цени, а до тежки последици за българската икономика - дефицити на стоки и услуги, хаос, корупция, фалити, спекула, увеличаване на сивия сектор и спад на приходите в държавния бюджет точно когато те са най-нужни", се посочва в позиция на сдружението.

От там посочват, че само свободната конкуренция може да гарантира ниски цени, което е доказано от безброй примери по света и у нас. Сдружението апелира към всички власти да не вземат прибързани решения, да ги съгласуват със заинтересованите страни и да не всяват допълнителна паника в и без това предизвикателната ситуация.

Членовете на организацията апелират и към президента Румен Радев да наложи вето върху текста за налагане на таван върху цените. "Ако все пак законът влезе в сила, апелираме към Народното събрание спешно да отмени въпросните текстове", обявиха от сдружението.

Междувременно в петък Българската стопанска камара публикува на сайта си позиция до премиера, няколко министри и кризисния щаб, в която се посочва и това, че "хранителната и питейна индустрия вече е подложена на ценови натиск както от повишаващите се цени за транспорт и логистика, но също и от увеличението в цените на основни суровини (местно производство и от внос), материали и опаковки. Това неминуемо рефлектира върху себестойността на произвежданите у нас храни и напитки".

В телевизионно интервю през седмицата финансовият министър Владислав Горанов коментира, че "най-трудното предизвикателство пред политиците е да запазим самообладание и да не направим всички възможни глупости за кратко време. Глупости наричам паническите действия, които се взимат, били те стопански, финансови или човешки", каза още Горанов.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Vo
    vote
    2 0
    10:44, 22 мар 2020
    Като сте избрали такива дебили, сега ще духате.
  • 2
    Бо
    Бойчо
    3 0
    20:35, 22 мар 2020
    Нека и фирмите да понесат някои тежести от пандемията! Не може всички да понасят несгоди, а те да предлагат на двойни та и петорни цени. Нека малко да им падне печалбата.
Последни новини