Пусти улици в час пик в Ню Йорк заради коронавируса (видео)

    Улиците и площадите на Ню Йорк опустяха, след като в неделя вечер кметът Бил де Блазио нареди на нюйоркчани да останат вкъщи, за да забавят пандемията на коронавирус. Няма хора на Таймс Скуер, всичко е затворено, освен основните жизнено важни служби и магазини в мегаполиса.

    В града 10 767 са потвърдените случаи на Covid-19, още няколко хиляди - в щат Ню Йорк. 

    Около 10 дни делят интензивните отделения в града от месов недостиг на дихателни апарати, каза Бил де Блазио в неделя. "Ако не получим повече апарати, хората ще умрат."

    Щат Ню Йорк се превърна в епицентър на епидемията в САЩ с почти половината от случаите на страната. В неделя губернаторът на щата Андрю Куомо заяви, че 15 168 души са тествани положително на вируса, което е увеличение с над 4000 спрямо предния ден.

    "Всички американци заслужават истината", заяви де Блазио пред NBC News. "Само се влошава и всъщност април и май ще бъде много по-зле."

    Сега в Ню Йорк са приблизително 5% от случаите на Covid-19 в целия свят.

    Коронавирусът е вече във всички 50 щата. Около 35 225 души в САЩ е потвърдено, че имат вируса, въпреки че много други случаи могат да са неоткрити.

    471 души са загинали от Covid-19: 95 от смъртните случаи са в щата Вашингтон, 150 са в Ню Йорк, 35 са в Калифорния, 25 са загинали в Джорджия и 20 са в Луизиана, 21 са загинали в Ню Джърси, 13 са във Флорида и по-малко смъртни случаи има в няколко други щата.

    Вирусът дълбоко променя американския живот. Четири щата вече са разпоредили оставане вкъщи: Ню Джърси, Калифорния, Ню Йорк и Илинойс. Губернаторът на Калифорния Гавин Нюзом разпореди блокирането на близо 40 милиона жители на щата, като им каза да останат вкъщи до по-нататък, съобщи Politico. Карантината не е пълна - хората могат да посещават хранителни магазини, бензиностанции, дрогерии и аптеки. Ресторантите и баровете могат да продават за вкъщи и доставят храна. Хората могат да се разхождат навън, при условие че останат на 6 фута (1,8 метра) от другите.

    Домовете за старци и болниците забраняват посещения, за да защитят най-уязвимите пред COVID-19. В 41 щата са затворени всички щатски училища за седмици.

    Болниците се подготвят за цунами на пациенти, като отменят процедури, за да реорганизират отделенията си за пациенти с коронавирус и добавят допълнителни легла.

    COVID-19 най-накрая стигна до Белия дом. Президентът Доналд Тръмп беше тестван, след като имаше контакт с потвърден положителен случай. Тестът му бе отрицателен.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини