Франция обяви "извънредно санитарно положение" за два месеца

Франция обяви днес "извънредно санитарно положение" за два месеца - режим, който предвижда изолация и други мерки, ограничаващи свободите, предаде Франс прес.

Парламентът прие в неделя съответния текст за спешни мерки с цел противодействие на епидемията от Ковид-19, който днес бе публикуван в Официален вестник. Новият режим следва модела на извънредното положение, предвидено в закон от 1955 г., каквото бе въведено след атентатите от ноември 2015 г. , взели 130 жертви в Париж, посочва агенцията.

Депутати от опозицията разкритикуваха големите ограничения на свободите и предоставената на правителството "колосална власт", за да води борба с вируса, убил вече най-малко 860 души във Франция.

Новият режим предвижда мерки, ограничаващи свободата на движение, свободата на събиранията и свободата на предприемачеството. Нарушителите ще се наказват с глоби от 135 евро, 1500 евро в случай на рецидив в рамките на 15 дни, а при 4 нарушения до 30 дни след това - с глоба от 3700 евро и до шест месеца затвор.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини