Министрите на финансите от еврозоната не се разбраха за спасителните мерки срещу коронавируса

Министрите на финансите от еврозоната не успяха да постигнат снощи споразумение за по-нататъшни мерки в подкрепа на валутния съюз въпреки бързото влошаване на икономическия пейзаж заради пандемията от коронавируса, предаде ДПА.

Има широка подкрепа за това да бъде позволена кредитна линия от спасителния фонд - Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ), съобщи след разговорите председателят на Еврогрупата Мариу Сентену.

Само че дискусията току-що започна и е необходима още работа, за да стигнем до финала, добави той.

Тази кредитна линия може да бъде използвана за подпомагане на страните, изпитващи недостиг на средства, които се борят да покриват допълнителни разходи за здравеопазване и социално осигуряване, както и за мерки по осигуряване на ликвидност.

По думите на Сентену това би могло да струва около 2 процента от националния БВП.

Ключовият въпрос в случая е какви условия ще бъдат поставени - например дали съответната държава прилага строго за гражданите си мерките за социална дистанция.

Вече взетите мерки включват смекчаване на фискалните правила в ЕС, приспособяване на насоките за държавната помощ и задействане на спешна схема за изкупуване на облигации за 750 милиарда евро от Европейската централна банка (ЕЦБ), припомня ДПА.

Председателят на Еврогрупата ще даде отчет на лидерите от ЕС на утрешната им видеоконференция.

Има идея и за много по-амбициозна политическа мярка - въвеждане на така наречените коронаоблигаии - съвместно емитирани от еврозоната. Италия и Франция настояват най-много за това.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Мд
    Мдаа
    3 -1
    14:02, 25 мар 2020
    Тия отдавна са доказали ,че за нищо не стават. Незнам ни екакво правим в тоз гейски съюз. Между другото да попитам. Тази година ***** парад ще има ли
    • Go
      Gost
      1 -4
      14:22, 25 мар 2020
      Ами ходи си в Русия, бе, педерунгел! Там се справят по-добре.
    • До
      До - Gost
      1 -1
      23:20, 25 мар 2020
      Eй ****** хулиган . Педерунгелите като тебе са на запад. Там правят пе- да- л парадите. Тъпак изсран
  • 2
    Ан
    антимишок
    0 -1
    19:29, 26 мар 2020
    С тези свои действия европейските министри наливат вода в мелницата на Путин!!!!Значи не само изборите в САЩ са нагласени от руски хакери,а и в правителствата на всички страни от ЕС има пиар-агенти на блядския диктатор
Последни новини