Тракийци в камерен състав отбелязаха Деня на Тракия

Изображение 1 от 4

    Днес в условията на извънредното положение заради борбата с коронавируса, тракийци в камерен състав отбелязаха Деня на Тракия.

    В скромния ритуал участваха председателят на хасковското Тракийско дружество "Георги Сапунаров" Кирил Сарджев и секретарят на читалище "Тракия 2008" Анета Георгиева. Те положиха цветя пред паметника на Капитан Петко войвода, считан за защитник на Тракия.

    Днес се чества и подвигът на българските войни, паднали край Одрин и из тракийските полета, както и почитта и паметта към хилядите българи - тракийски бежанци, намерили подслон в пределите на България и запазили родовата си памет.

    Чества се като годишнина от деня, в който е превзета Одринската крепост на 26 март 1913 г. от Българската армия през Балканската война (1912-1913).

    "26 март е една от героичните дати в нашата история и трябва да се уважава. На тази дата се слива цялото общество на България. Всички са обединени с дух, мисъл и героизъм. Именно след няколко месеца тази дата остава като една от най-трагичните. В България се устремяват хиляди бежанци, обречени на глад, мизерия, болести, но въпреки това нашият народ успява да оцелее", заяви Кирил Сарджев.

    През 2006 г. денят е признат официално от българското правителство за Ден на Тракия. В предходни години, тракийските дружества в страната честваха тази дата с концерти, но заради ситуацията с разпространението с коронавируса в страната, всички тържества са отменени.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Последни новини