СЗО: Дистанцирането "печели време", но няма да спрем COVID-19 без масови тестове

Въпросът кога да се премахнат рестриктивните мерки зависи от действията на държавите, докато те са в сила

Главният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Адханом Гебрейесус обяви в сряда, че мерки като социалното дистанциране "печелят време", но трябва да бъдат придружени с масови тестове в държавите, за да може пандемията да бъде контролирана, предаде "Бизнес инсайдър".

"За да забавят разпространението на COVID-19, много страни въведоха безпрецедентни мерки, които нанасят значителни социални и икономически щети - затварянето на училищата и предприятията, отмяната на спортни събития и задължаването на хората да останат по домовете си", съобщи Тедрос.

"Ние разбираме, че тези страни сега се опитват да преценят кога и как да облекчат тези мерки. Отговорът зависи от това какво правят държавите, докато тези мерки са в сила", добави той.

"Да искаш хората да останат вкъщи и да спреш движението на населението, това печели време и намалява напрежението върху здравните системи. Но сами по себе си тези мерки няма да потушат епидемиите."

Според Тедрос целта на тези мерки е "да се даде възможност за по-прецизни и целенасочени мерки, необходими за спирането на разпространението и за спасяването на човешки животи", което трябва да включва голяма система за тестване.

Той каза, че има шест ключови мерки, които СЗО препоръчва:

"Първо, разширете, тренирайте и разгърнете работните си сили в здравеопазването и общественото здраве. Второ, въведете система за намиране на всеки подозрителен случай на ниво общност. Трето, увеличете производството, капацитета и броя тестове. Четвърто, идентифицирайте, адаптирайте и оборудвайте съоръжения, които ще използвате за лечение и изолиране на пациенти. Пето, подгответе ясен план и процес за общуване с карантираните. И шесто, насочете вниманието на цялото правителство към потискане и контрол на COVID-19."

Забележките му идват ден след като президентът Доналд Тръмп обяви, че иска да отвори американската икономика възможно най-скоро и да облекчи ограниченията до Великден (12 април), което противоречи на съветите на най-добрите здравни експерти.

Тръмп става все по-нетърпелив към строгите ограничения в САЩ, които на практика поставиха големите градове под карантина. Но експертите в областта на общественото здравеопазване заявиха, че премахването им може сериозно да влоши кризата.

САЩ също изостават в сравнение с много от засегнатите държави по отношение на тестването за коронавирус. 

Тази седмица Тръмп се похвали, че Щатите са надминали Южна Корея в тестването, но това е само частично вярно - Вашингтон не води Сеул по тестове на глава от населението.

И двете страни са тествали над 300 000 души. Южна Корея е тествала около един на 170 души, докато САЩ са тествали около един на 1090 души според Ен Пи Ар. С население от около 51 милиона Южна Корея е много по-малка страна от САЩ, която има 327 милиона граждани.

Накратко, САЩ все още изостават, което означава, че няма пълна картина на мащаба на епидемията в страната.

"Интензивното социално дистанциране трябва да бъде в центъра на стратегията ни засега. Има основателни опасения за това колко дълго може да продължи, но това не е извинение за отказа от предприемане на спешни действия сега, за да се предотврати влошаването на и без това лошата ситуация", съобщи професорът по епидемиология Марк Липсич.

Източник: ClubZ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини