100 бързи теста в ДКЦ1 от утре

Започва изследване с имунохроматографски бързи тестове в Хасково. Първите сто теста са получени днес и ще бъдат пуснати утре. Това съобщи управителят на ДКЦ1 /бившата Първа поликлиника/ д-р Ясен Янев по време на брифинга, на който беше представен Експертния медицински съвет към Общинския щаб за справяне с Ковид-19, от който той също е част. „Действията ни са абсолютно реципрочни на тези на Националния щаб, който от днес започва бързото тестуване за доказване най-вече на хора, които са преболедували. А при това тестване ще излязат и хора, които сега са болни.”, обясни той и добави, че и в Хасково ще бъдат определени „прицелни” групи за тестуване. Доктор Янев съобщи още, че на Областния кризисен щаб е взето решение тестуването с бързите тестове да се извършва само от лицензирани лаборатории и предупреди, че пуснатите в аптеките тестове не са надеждни.

Тестването ще се извършва само по препоръка  и преценка на личния лекар. Цената на един тест е между 25 и 35 лева и ще се заплащат от пациента, понеже няма отпуснати средства за това по Здравна каса, уточни д-р Янев. При положителен резултат единият вариант е карантина в дома, а при тежка симптоматика ще се изпраща проба с PCR тест към Националната лаборатория за окончателен резултат.

След първата партида, през следващите дни в ДКЦ1 ще продължи поетапното получаване на бързи тестове, уточни д-р Янев.

 „От начало нещата бяха по-спокойни. Но с напредването на времето и процесите, които текат,  хората, които стоят по-дълго затворени в дома си, стават все по-тревожни за симптоматиката, която изпитват. От там идва и проблемът, че трябва да се помисли, когато се вкарат т.нар. бързи изследвания за тестване, как ще се процедира по-нататък. Защото, когато на един човек му се каже, че може да е болен от някаква болест, той търси решението до край.”, коментира джипито д-р Николай Колев от гледна точка на практиката на личните лекари и въпросите, които хората им задават, свързани с коронавируса.

В тази връзка шефът на МБАЛ-Хасково доктор Гелов категорично подчерта, че при бързото тестуване път към Инфекциозното отделение ще имат само пациентите в тежко състояние, за да се избегне напълване на отделението с „мними” болни.

По повод повдигнатия въпрос за поставяне на уведомление към гражданите на вратите на тези, които са под домашна карантина, лекарите са на мнение, че това не бива да е инстуционална инициатива.

Кметът Станислав Дечев обобщи: Ние живеем в свободна държава и ако някой гражданин е под карантина и има желание да съобщи на обществеността това, може сам да сложи табелка. Това е най-добрият вариант за всеки един, който иска да изрази своята воля.    

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (14)

  • 1
    Гр
    гражданин
    22 -5
    18:44, 30 мар 2020
    Това не е решение 100 теста! Представете си правите си тест в лаборатория и той е отрицателен. Излизате от лабораторията и къде е гаранцията че дори докато се прибереш няма да имате контакт с положителен в аптеката или магазина! РЕШЕНИЕ: правят се тестове на всички от личните лекари тези които са положителни остават под карантина, а тези с отрицателния резултат почват работа и стабилизират икономиката!
    • 12
      12345
      11 -4
      19:46, 30 мар 2020
      Вие добре ли сте???Колко бързо мислите че се правят тестове на всички???Ще стане за минимум две седмици!!!И сутоацията е същата!!!Днес те изследвт ама има още хора които ще бъдат изследвани по-късно и каква е гаранцията че няма да контактуваш с болен тогава???Или според теб трябва да ни затворят някъде да ни изследват и да ни рапределят ти в къщи ти на работа!!!???Стига сте давали малоумни препоръки бе хора!!!!
    • Ам
      АМЕРИКАНСКИХОЙКОСМАт
      4 0
      02:59, 31 мар 2020
      ХОРа,
      за Население с размерите на България в Нормалните Държави (дори Азия)
      се правят по 20 000 тестове / ден
      ......
      Затова ще мрете.
      ....
      + Ето ви 1 Джокер:
      - никой не казва кво става в Турция - нещо май заразените станаха много и Дебелия Диктатор от Банкя мълчи
      - никой не казва колко теста се правят в нормалните държави / ден
    • 11
      11111
      1 -1
      10:38, 31 мар 2020
      преди време писах че КПП-та без мед.персонал да тестват пътуващите са КПП-та от Възродителният Процес...но трябват тестове база-данни-работа ...а пари НЕМА...
  • 2
    Въ
    Възмутен!
    17 -4
    20:34, 30 мар 2020
    Как не ви е срам! Ако се разболееш или имаш съмнение и Джипито те тества , теста да се плаща от гражданите?????? Това едва ли го има другаде по света. БЕЗУМИЕ !!!
    • Хо
      Ходжата от Гроб / ДПС
      1 -1
      05:12, 31 мар 2020
      Мутристан е Балканско и Световно медицинско чудо
      ....
      Карта на света обновява се всеки 6 часа от Университета Джон Хопкинс
      https://coronavirus.jhu.edu/map.html
      ....
      Целите Балкани имат повече заразени от нас
  • 3
    Др
    Драго
    17 -2
    21:15, 30 мар 2020
    Не правят бързи тестове под предлог че имали процент неточност …но им харесва извънредното затова трябва да е дълго и садистично…ако сега направят тестовете ще излезне че поне половината са го прекарали… и при ваксините има неточност но са табу…КОРОНАТА е от януари в Европа но тогава почиваха от ГРИП…нали очакваха и нова вълна от грип Б …защо не дават статистики колко умират от НЕГО в момента…ВЪПРОСИ…ВЪПРОСИ…ВЪПРОСИ…но МИСИРКИТЕ АПЛОДИРАТ а не ПИТАТ…
  • 4
    Ха
    Ханко
    10 -6
    21:28, 30 мар 2020
    Господин кмета Дечев отново е в паралелно измерение.
    Още не е разбрал какво е това извънредно положение и как се действа при такива обстоятелства.
    Абсолютно съм за това, да се знае кой е под карантина, даже с табела на вратата. Ако може и с пломба, която се сваля от властите, когато му дойде времето.
    А тези с постоянно накърнените свободи да си използват правата да се оплакват където си поискат.
    Най добре е Станко да сдаде поста си на някой, който е в час.
  • 5
    Га
    гаргамел лошият пророк
    4 -4
    23:47, 30 мар 2020
    Гледайте утре други ден как положителните резултати ще се увеличат!
  • 6
    11
    11111
    5 0
    10:33, 31 мар 2020
    при 7 млн уж население с 1000 теста в държавен мащаб статистика не се прави а стъкмистика..Разбрахме че КОРОНАТА е най опасна за възрастните и хората с хронични и онкологични заболявания...някой да е чул че са включени в ТЕСТа...Не знам какви са тези ЩАБове ...но ...горски пожар с кофа не се гаси...
  • 7
    Ди
    динко
    5 0
    10:43, 31 мар 2020
    Искам да знам защо не се затварят големите магазини тип мол как е в зможно в такава ситоация питам това не е нормално хора за храна разбирам не може без нея но кво правим
  • 8
    Дя
    дядо
    1 -1
    14:02, 31 мар 2020
    Нали имаме осигуровки Питам защо Живакова ги продава
  • 9
    Пи
    питам
    1 0
    15:25, 31 мар 2020
    Тези тестове които ще прави ДКЦ-то кръвни ли са или не? След колко време излиза резултат? Моля който е наясно да ми отговори.
  • 10
    Ма
    ма
    1 0
    15:31, 31 мар 2020
    тези тестове са както е при диабетиците
Последни новини