20 °C

55 училища от Хасковска област са в онлайн обучение

  Учениците от 55 от всички 77 училища в Хасковска област вече учат онлай вкъщи. Предвид наложителната социална изолация на преподаватели и деца, има изградени различни системи за обучението по интренет, посочи шефката на Регионалното управление на образованието в Хасково Христина Боева. Учи се през различни образователни платформи, както и през Вайбър групи, видеочатове и електронни пощи.

  Но какво се случва с децата от малките населени места и как се учи в семействата, които не разполагат с дигитални устройства? Там ученето също не е прекъснало, отговаря Христина Боева. В много от селата има комбинирано обучение. Например в село Конуш има клас, който учи изцяло през онлайн платформа, на други материалите им се раздават на ръка.

  Обучението на децата от т.нар. уязвими групи и в града, и по селата, е организирано чрез лични контакти на преподавателите с тях. Ежедневно им се подава  разпечатан учебен материал и помагала.

  Повечето от семействата на тези ученици не разполагат с необходимите технически устройства или не могат да работят с тях. Но с помощта на директорите, учителите, социални работници, педагогичските съветници и 52-та в областта образователни медиатори, които са специално обучени за работа с тези групи,  учебните материали достигат до тях.

  Те също пишат домашни и правят тестове, които се проверяват от учителите им и пропуските се коригират. В единия ден получават задачите, на следващия ден работите  им се връщат с напътствия на какво трябва да се наблегне, обяснява шефката на образованието в Хасково.

  „Всички са много мобилизирани- и децата и преподавателите. А това, което успяхме да свършим само за две седмици с помощта на родителите, и да не допуснем прекъсването на учебния процес, е изумително! Поздравявам всички и се радвам за успехите”, коментира още Христина Боева.

  С децата от групите за подкрепа ще има работа и през лятото, когато ще се набляга на пропуснатото и ще се затвърждава наученото.

  В училище „Любен Каравелов” в хасковското село Узунджово се учат 218 деца от първи до седми клас. В узунджовското школо идват за уроците и децата от съседните села Александрово и Нова надежда.

  Повечето от тях получават сега уроците си на ръка.

  Има голяма част от тях, които са организирани в обучението през затворени групи във Фейсбук или Вайбър, разяснява директорката на училището Валя Димитрова. Децата, които все пак имат възможност да работят през телефоните си, получават учебните материали в домовете си. При трудности те могат да се обаждат на учителите си и по телефона за разяснения.

  „Нямаме никакви трудности, дори сега са и по-стегнати в ученето”, казва Валя Димитрова. В училището, което ръководи, вече върви и организацията за присъединяване на колкото се може повече от учениците в учебната онлайн платформа Тиймс, интегрирана от МОН, за да подкрепи училищата в успешното реализиране на образователния процес.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (15)

  • 1
   12
   12345
   14 -5
   15:27, 2 апр 2020
   Щом всичко е О.К. значи няма нужда от удължаване на срока!!!!Ако МОН реши да бъде удължен значи се подиграва с нашия труд както и с труда на децата и учителите!!!Аз лично няма да допусна децата ми да учат лятото!!!!
   • См
    Смирненски
    1 -1
    17:42, 2 апр 2020
    И при нас сме на viber
  • 2
   Су
   СУ
   5 0
   17:43, 2 апр 2020
   А пък ние в СУ Левски сме на Абв поща. да я караме до 30.06.2020
   • Фа
    Фалшива новина
    2 -2
    18:44, 2 апр 2020
    Не е вярно! На платформа Microsoft Teams за образование сме!
  • 3
   Он
   ОН-Лайн Предложение
   3 -2
   18:27, 2 апр 2020
   Пуснете онлайн уроци по Български Език и История
   - за Общински съветници и персонал
   - за Областни съветници и персонал
   - за заптиета
   - за обикновени манхххх
  • 4
   Он
   Онлайн народ
   6 -5
   18:57, 2 апр 2020
   Проформа отчитане на дейност без покритие.Как учителите предават знание и материал на малките деца.Или тяхната работа по скоро я вършат родителите ? И в момента всичко се прави,но не и
   обучение на децата.Голям смях разнасяли напечатани получавали разни отговори. Вие сериозно ли си вярвате,че извършвате в момента педагогическа дейност ?
   По тази логика цялата нация може да работи чрез социалните мрежи онлайн.Хляб онлайн, доктор онлайн, зъболекар онлайн и т.н ха на бас,че до една година всички ще сме грамотни,нахранени и здрави или по точно казано всичко ще е с краката нагоре.
   • Hm
    Hm
    5 -5
    19:15, 2 апр 2020
    И какво предлагаш? Изля злоба и сега по-добре ли си? Вместо да хвърляш кал, дай конкретни предложение.
   • 12
    12345
    6 -4
    21:06, 2 апр 2020
    Обучението не е лошо!!! Няма нужда да злобееш!!!!И да няма да учат лятото защото и ние родителите се трудим заесно с децата и държим на лятната ваканция!!!
   • Ма
    Малена,малена
    1 -2
    03:02, 3 апр 2020
    Абсолютно, но малоумници ги устройва. Те си мислят,че нещо правят,стига да им върви ГЮНЛИКА!!!Жалко,отидоха ни децата на кино,не само в този си случай!!
   • Ма
    Малена 2
    2 -1
    12:08, 3 апр 2020
    И кой го измисли това дистанционно обучение? Само драскате тук, задайте въпроса, изкажете се там, където трябва!
  • 5
   Хо
   Ходжата на ГРОБ/ДПС
   2 -4
   19:01, 2 апр 2020
   Шефа нареди на Министъра на Народното Затъмнение ,
   по време на извънаредното положение да не се преподават комунистически бунтовни песни като
   ....
   "Къде си вярна, ти любов народна" , "Боят настана" , "Хубава си моя горо", "Топчето Пукна "
   ....
   А ако някой учител ги преподава , директно да бъде докладван от Родителите в Конака и да му се отнема лиценза
  • 6
   До
   ДО hm
   4 -3
   20:18, 2 апр 2020
   Решението е просто ще работите след като мине кризата реално с децата а не да си мечтаете за платени отпуски незаслужени
   • Hm
    Hm
    4 -2
    20:26, 2 апр 2020
    Решението се взема Не от учителите. Те са изпълнители на заповедите на министъра. По отношение на мечтите - всеки може да мечтае, колкото и каквото иска. А Вие със здраве си ползвайте платения отпуск. Заслужен е, нали?
   • Ни
    Никой съм
    2 0
    03:16, 3 апр 2020
    Ша ставам учител ,то с това виртуално явление, всеки може да е всичко...а в училищата, хич не е по различно, една дисциплина не могат да вътворят.Той не,че учениците ги бива,ама, така ще докато всеки вика,ама на нас така ни спущат, ама така ни нареждат,ама,това,ама,онува
   • До
    До Никой
    3 0
    12:07, 3 апр 2020
    Ами, училищата са държавни! Не са бащиния!
    Нали се сещаш, че учителите не могат да правят нещо, което не им е разрешено. Стани учител и покажи как ще правиш нещо на своя глава!

  Хороскоп за 02.06.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Натовареността ви е очевидна, но не е причина да сте недружелюбни с околните. Търсете подкрепата им, за да се справите с всичко, което имате, като програма и ще подобрите атмосферата в дома и на работното място. Приятелите ще ви бъдат емоционална опора и това ще стопли душата ви.
  02 юни 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Приятен ден за много от вас. Интересни срещи и договорености за бъдещи занимания. Ще срещнете подкрепа, с която ще се даде ход на бъдещ проект. Наистина ще има известен риск, но за това пък резултата е обещаващ. Доброто ви настроение ще радва другите и ще създава добра атмосфера. Вълнуващи любовни мигове.
  02 юни 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще отделите повече време за себе си и по-малко на другите. И това ще ви спаси от конфликти и излишен разход на енергия. Въздържанието от самоинициативи, храна и изкушения ще ви помогне да изчистите мислите и тялото си от излишния товар. В семейството ще обсъждате предстоящи задачи.
  02 юни 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Възможно е да ви се наложи да се занимавате с нетрадиционни за вас дейности, но това едва ли ще ви притесни. Вие сте от хората, на които околните разчитат по важни въпроси, и няма да ги разочаровате. Намирате изход от заплетена ситуация. Не се заемайте с твърде много дейности едновременно.
  02 юни 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Със самочувствието си на успели хора ще въздействате позитивно на околните, насърчавайки ги към развитие. Вие на свой ред ще повишите темпото, за да свършите повече задачи днес. С добра енергията и настроение ще привличате мислещите и можещите около себе си. Обединените ви усилия ще помогнат на много хора да подобрят живота си.
  02 юни 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Многото ви ангажименти днес няма да пречат на дружелюбното ви отношение към всички, с които животът ви среща. Добре свършената ви работа или някой, когото обичате ви зареждат с енергия и добри очаквания. Очертаващо се повишение в службата или смяна на работното място повишават вълненията, но вие сте свикнали.
  02 юни 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Говорете за всичко, което мислите и ви смущава, това е начина за бъдете разбрани и да живеете в мир със себе си. Ще изясните позициите си и синхронизирате действията си с околните, избягвайки недоразумения и грешки. Не спирайте да искате и да търсите най-доброто за себе си.
  02 юни 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Денят е приятен и днес работата няма да ви се струва тежка. Предстоят ви срещи с хора, които са наясно с проектите ви и чиято компания едва ли ще бъде натоварваща. Доброто разбирателство ще се окаже много необходимо за в бъдеще и от тази гледна точка днешният ден е наистина ползотворен. Не пренебрегвайте семейството си.
  02 юни 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  С добри намерения сте днес, да приключите делова задача или да придвижите друга напред. Няма да ви липсват финанси, за да организирате почивката си. Харесвани неща ще станат ваши и ще повишат настроението ви, давайки простор и на щедростта ви към други хора. Радостна вест.
  02 юни 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Отдадени на работа често пропускате общуването с децата и близките ви хора. От времето с тях получавате всичко онова, което не може да се купи с пари. Не пренебрегвайте и личните си нужди, погрижете се за себе си. Слушането на тиха, приятна музика ще ви зареди с енергията и ще повиши вибрациите ви, извеждайки ви на по-високо духовно ниво.
  02 юни 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Повишените ви разходи от последните дни ще изострят сетивата ви и ще ви подтикнат да търсите допълнителни начини за подпомагане на бюджета. Ако имате свой бизнес не прехвърляйте от собствените си отговорности върху подчинените си, за да сте спокойни за изпълнението на задачите.
  02 юни 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Без да жалите себе си с готовност ще се включите в подготовката на мероприятие от по-голям мащаб. Откритостта ви ще ви донесе предимство и ще получите изгодно предложение. Отнасяйки се с доверие към другите, ще се радвате на внимание и повече споделени мигове. На хоризонта се появява нов човек за вас, връзката ви с когото предстои.
  02 юни 2020
  Последни новини