22 °C

Тигър в зоопарк с положителен резултат за коронавирус

Тигър в зоопарка в Бронкс, Ню Йорк даде положителен резултат за Covid-19, а 6 други големи котки демонстрират симптоми на заболяването.

Това е първият регистриран случай на пренасяне на болестта от човек на животно. Малайският тигър Надя най-вероятно се е заразил от гледач, непроявяващ симптоми на болестта.  Поне това обяснение изглежда най-вероятно за момента.

Зоопаркът е затворен за посетители.

Вече бяха регистрирани няколко случая на заразени с SARS-CoV-2 – вирусът, причиняващ Covid-19 животни, включително померан и немска овчарка в Хонг Конг и домашна котка в Белгия.

Дивите и домашните котки са податливи на котешки коронавируси, но доскоро бе неизвестно дали могат да се заразят и с SARS-CoV-2. Новопроведено китайско изследване откри, че е възможно котките да пренасят заразата помежду си, а сега учените искат да разберат дали и други видове могат да се заразят.

След като развил суха кашлица в края на май, 4-годишният малайски тигър Надя, бил тестван за вируса на 2 април. Сестрата на Надя, два сибирски тигъра и три африкански лъва също са с кашлица и загуба на апетит, макар до момента да не са тествани на коронавирус.

7-те животни са под наблюдение и се очаква да се възстановят.

Когато Надя започнала да развива симптомите, ветеринарите я подложили на серия тестове и взели кръвна проба за анализ, загрижени от разрастващата се епидемия от Covid-19 в Ню Йорк.

Учените подчертават, че тестовете за животни се различават от тези използвани за диагностициране на заболяването при хората.

Според Центъра за контрол и превенция на заболяванията в момента липсват доказателства, че домашни или диви животни в плен могат да предават новия коронавирус на хората.

Случаите на заразени животни са единични, но пораждат редица въпроси – дали тигрите и лъвовете са по-податливи на коронавируса от останалите животни. Нито един от другите видове големи котки в зоопарка – леопарди, гепарди и пуми не демонстрира симптоми на заболяването.

Служителите на зоопарковете полагат огромни усилия да защитят приматите, тъй като те лесно се заразяват с респираторни заболявания от хората. Експерти вече предупредиха, че човекоподобните маймуни са особено податливи на коронавирус.

Служителите на зоопарка в Бронкс ще споделят информацията, с която разполагат с други зоологически градини и научната общност, защото подозират, че по света може да има и други подобни случаи.

Тигрите и лъвовете вече се борят за оцеляването си в дивата природа. Ако Covid-19 се разпространи сред популациите от големи котки и доведе до ръст в смъртността, вирусът може да застраши бъдещето на тези видове.

Източник: nationalgeographic.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Стъпките, които предприемате ще бъдат резултатни. Необходимо ви е повече спокойствие, не бъдете припрени. Възможно е недоброжелатели умишлено да ви създават спънки, но увереността ви ще ви помогне да се абстрахирате от тях. Амбицирани сте да доведете до добър край начинанията си.
16 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви днес ще е ползотворна и изпълнена с емоции. Заобиколени сте от хора, с които се разбирате чудесно и успявате заедно да се справите с редица ситуации. Очаквате твърде много от неясен въпрос, за предпочитате е за момента да не възлагате големи надежди, за да не останете разочаровани. В личен план ви се налага да рискувате, направете го, струва си.
16 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
За себе си изяснете какво точно искате и го направете.Успеете ли, ще се почувствате по-добре и ще добиете желание за нови развития. Започнати проекти могат да бъдат прекъснати, вина, за което носите и вие. Работейки върху себе си, ще постигнете вътрешна хармония и с повече доверие ще градите плановете си.
16 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Задълбоченото ви отношение към детайлите в работата ще подобри печалбите, но не при всички ще са високи. Поне е сигурно, че ще елиминирате възможността да сгрешите и ще се доближите до желаните резултати. Успешно ще се противопоставите на стреса с музика, спорт или друго, което душата ви иска.
16 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Заели сте се с твърде усложнени дела, които сте решени да доведете до успешен край. Ще ви е необходимо сътрудничество с ваши колеги, така че бъдете готови да споделите работата си и с други хора. Това ще ви бъде полезно, тъй като ще узнаете ценни похвати и такива, които досега сте пренебрегвали. Положете повече усилия и ще останете доволни.
16 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Възможно е днес да научите нещо, което коренно да промени плановете ви за деня. Част от работата ви значително ще се улесни вследствие на нововъведенията, които ви предстоят. Организационните ви способности ви издигат в очите на хората, с които работите. В личен план ви предстои нещо приятно, което наистина заслужавате.
16 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Професионални новости ще ви подтикнат към повече активност, очаква ви повишение или преминаване на нова работа. На време ще предложите идеите си, които ще се оценят и реализират. Няма да ви липсват и трудности, но като истински воини няма да се огънете пред поредното изпитание.
16 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не омаловажавайте хората, които крачат редом до вас, предлагайки помощта си безусловно. Сред тях са близките и приятелите, които често остават в сянката на успехите ви. Взаимоотношенията ви се нуждаят от обновяване и е добре първата крачка в това отношение да бъде ваша. В тишина, далече от суетата и шума ще откриете отговорите, които търсите.
16 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В домашна обстановка ще се чувствате добре. Атмосферата предразполага към отмора и занимания с любими неща. Насладете се на спокойствието си, и ако имате време подгответе плановете си за предстоящата седмица. В тази връзка трябва да отделите време за сметките си, които сте изоставили.
16 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Повечето от вас се отдават на заслужена почивка днес. Постарайте се да стоите далеч от шумни мероприятия, които само ще ви подразнят. Имате възможност да прекарате повече време с любимия човек и вие ще успеете да се възползвате от нея. Вечерта ви очаква приятно прекарване сред близки хора. Получавате подкрепата на определен човек за своя идея.
16 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Активността ви ще е в синхрон с настроението ви за промяна. Ще работите по затвърдяване на новостите на работното място, чиито инициатор сте вие. Няма да сте сами в усилията си, а и конкуренцията ще ви подскаже, че вървите в правилната посока. Реализиране на финансови сделки и проекти.
16 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Времето ще ви притиска, а от вас се очакват едва ли не подвизи. Внимавайте какво приказвате, за да не нараните някого неволно в стремежа си да вземете отношение към всеки възникнал проблем. Освен всичко друго ще постигнете съгласие по спорни въпроси и делата ви ще се ускорят.
16 май 2021
Последни новини