Любовта от пръв поглед причина за много провалени връзки

Митът за любовта от пръв поглед не само е недостоверен, но и е причина за много провалени връзки и нещастни бракове, твърди експерт от Мериленд, САЩ, цитиран от сайта stuff.co.nz.

"Безсмислено е да вярвате, че сте открили "единствения или единствената" само след една бегла размяна на погледи с момчето във влака или момичето, което ви е поднесло кафе", казва Гордън Ливингстън, психиатър и специалист по човешките взаимоотношения.

Експертът смята, че подобни генерални изводи могат да се правят само ако хората се познават от достатъчно дълго време.

"Наистина има привличане от пръв поглед, както и случаи, в които след време се потвърждава, че това е бил правилният човек, но често първоначалните химически сигнали ни предават", обяснява Ливингстън.

По думите му обществото и рекламата налагат определени "идеали", но те по-скоро объркват хората и влияят върху способността им да взимат правилни решения относно потенциалните партньори.

"Инстинктивно ни привличат онези, които са нарочени за съвършени, но е напълно възможно те да не притежават вътрешните качества, необходими за една стабилна връзка или успешен брак. Ето защо е толкова важно да познаваме някого, преди да решилм дали той е най-подходящият за нас", казва Гордън Ливингстън.

В книгата си "Как да обичаме" експертът пише, че ключът към дълготрайната връзка е да открием партньор, който да притежава следните 10 качества - доброта, оптимизъм, кураж, лоялност, толерантност, сговорчивост, красота, чувство за хумор, честност и интелигентност.

Ливингстън е на мнение, че задоволителна връзка се постига по-често чрез избора на правилния човек, а не като партньорите се научават да приемат различията помежду си.
Източник: yellow.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини