Уникална пералня използва само чаша вода

Стивън Бъркиншо от Университета на Лийдс създаде екологично чиста пералня, която използва само една чаша вода и след изпиране оставя дрехите почти сухи, съобщи в. "Таймс".

Изобретателят разработва новия продукт от 30 години. Основаната от него фирма Xeros ще пусне икономичната пералня в продажба догодина. Новата технология пести 90% от водата, която използват обикновените перални, и използва 30% по-малко енергия.

Ефектът от употребата й върху околната среда се равнява на спирането от движение на 2 милиона автомобила.

Икономичната пералня заменя по-голямата част от водата с хиляди найлонови зрънца за многократна употреба. Те привличат и поглъщат мръсотията от навлажненото пране. Малко количество вода и перилен препарат са достатъчни, за да навлажнят дрехите за пране, да премахнат петната и да създадат водната пара, позволяваща на полимерните зрънца да започнат да действат.

След като завърши цикълът, зрънцата падат през мрежа в барабана на пералнята и могат да се използват отново до 100 пъти.

Xeros първоначално се насочва към пазара на обществените перални, хотелите и ателиетата за химическо чистене, а впоследствие ще лицензира технологията и ще я продава на производители на домакински перални.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини