17 °C

Мангъров към премиера: Ако не се действа правилно, ще умрат повече хора!

Ако не се действа правилно, ще умрат повече хора!

Това предупреди ръководителят на детското отделение в Инфекциозната болница в София доц. Атанас Мангъров в интервю за bTV. Той бе поканен, за да отговори задочно на упреците на премиера Бойко Борисов, който не е лекар, камо ли специалист по инфекциозни болести, но според когото да се разреши на хората да излизат и да се действа в посока изграждане на колективен ангажимен е равносилно на това да се каже следното:

"Това означава ей теа ще умрат, другите ще живеят ... с уважение към господин Мангъров... Кажи колко ще умрат! И поеми ангажимент, че ей теа ще умрат и ги посочи".

На тези думи доцентът отговори така: "Същият спор се води в Чехия, където шеф на кризисния щаб е моят приятел проф. Роман Примула. Той е за това, което казвам аз. Срещу нещо стои чешкият министър-председател Андрей Бабиш. Тук не става дума кой да умре. Тук става въпрос за това, че ако не се действа правилно, ще умрат повече хора, отколкото ако се действа правилно".

"Кой поема отговорност за тази група хора, която всяка година през януари и февруари умира от такива неща - попита на свой ред доц. Мангъров. - Хора си умират, ние не сме станали още безсмъртни. Не сме станали, няма и да станем!"

Специалистът по инфекциозни болести е категоричен, че затварянето на хората ще доведе до следната картина: заразените ще се разболеят и ще заразят хората около тях. Това ще се случи в малките им, затворени общности. И в момента, в който страната се отвори и ограниченията се вдигнат, или когато отново дойде зараза отвън - всичко ще започне отначало.

"И тогава отново най-застрашени ще бъдат тези, които по принцип са застрашени - възрастни с придружаващи заболявания, ние тях трябва да пазим!" - апелира доцентът.

"Води се спор, който трябва да бъде на научна основа - подчерта той. - При всяко инфекциозно заболяване, което дава епидемия, трябва да се изолират тези, които са болни, които са застрашени. Това да се затваря цялото общество е новост, която не е издържана от епидемиологична гледна точка."

Никой не е крил, че ще има смъртни случаи. Това е нова болест, която ще мине през целия свят и за спре, за да изчезне - трябва поне 70 на сто от населението на земното кълбо да го прекара, подчерта за пореден път Мангъров.

Той обърна внимание и на друга, неправилна според него, част от стратегията на щаба и правителството, а именно тестването. Тестването единствено на това кой има вирус не служи, за да имаме пълната картина, на база която може да се направи прогноза какво може да се случи и да се действа адекватно. За целта ни е неободимо и сероепидемиологично проучване, което да проследи и случаите на прекаралите "на крак" болестта, които вече имат антитела.

"Другото, на което се настоява и аз продължавам да твърдя, че не е правилно е, че продължават да се правят изследвания, с които се установява, че този или онзи отделя вирус - каза доц. Мангъров. - Добре, отделя го. В момента в цялата страна има коронавирус. Тази информация не служи кой знае за какво. По-важно е да се направи сероепидемиологично проучване, тоест да се види какво може да очакваме да се случи, колко души са изкарали или не са го изкарали и въз основа на това да си правим сметки какво можем да очакваме. Това се установява, като се изследват антителата. Имаме имуноглобулини М и имуноглобулини G. Едните са маркер за скорошна, другите са маркер за стара инфекция.

Това го казахме сто пъти, набедиха ме, че го казвам, защото имам лаборатория, защото искам да изследвам. ... Не е така!

Като продължаваме да изследваме хората, които продължават да отделят вируса, ние намираме само, че има хора, които отделят вируса. Това има стойност колкото ланския сняг!"

Доцентът отговори на критиките срещу него, като подчерта:

"Аз не съм враг на държавата! Аз не искам хора да умират, аз просто се опитвам да кажа какво би трябвало - според мен и според науката - да се направи, за да умират по-малко хора".

Той вече е дал на властите ни предвиждане какво ще се случи през следващите седмици и месеци на база опита на Италия. Накратко Мангъров обобщи заключенията така: " Това, което се случва сега и по света, се е случвало многократно в миналото - 2015, 2007, 2008. Тоест нищо особено няма да се случи. Ще има хора, които ще се разболеят, ще има хора, които ще загинат, но няма да е нещо екстремно, няма да е Армагедон, няма да има камиони с трупове! Няма да има!"

Доцентът обърна внимание и на друг ефект от случващото се - ударът върху икономиката. Според него тя "ще отиде на кино".

"Икономиката по света ще отиде на кино. И това е, което аз не разбирам, на което се учудвам - гледам и не вярвам на ушите си!" - каза Мангъров. Според него разумното е да се направи и сметка с какво разполага една здравна система и да се действа на тази база.

"Не съм се чувал с Борисов, не съм влизал в директен спор с него - каза към финала на разговора доц. Мангъров. - Това, което искам да кажа е, че в устата ми се слагат думи, които не съм казал и с които някои искат да ме вкарат в конфликт с хора, с които не искам да бъда в конфликт. Думи, че съм се изразил непочтително за хора, които аз уважавам, защото, тъй или иначе, те са натоварени с една много тежка задача в момента."

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (18)

 • 1
  На
  Наблюдател
  17 -4
  11:34, 7 апр 2020
  Еднокнижникът ще бъде влачен с куки по улиците.
  • Ма
   Марина
   4 -11
   18:47, 7 апр 2020
   Ако не беше еднокнижникът в управлението тебе щяха... Виж коментара
 • 2
  Да
  Дамян
  24 -9
  11:41, 7 апр 2020
  Никой не отрича,че трябва да се тества по-голяма част от населението,но това ще стане, когато прехвърлим пика.Поне така казват от щаба.А относно икономиката - доста от фирмите си работят , магазините работят,сервизи, не работят ресторанти ,дискотеки,където се струпват много хора и е трудно да се пази дистанция.Учудващо е но аз се радвам,че българинът се освести и не се репчи , а спазва правилата.Сработи чувството му за оцеляване, а и за хумор, което е знак,че ще се справим. Заедно.
  • 12
   123
   13 -4
   16:23, 7 апр 2020
   даже и ресторантите работят продавайки храна за в къщи. Получи се безработица, но мисля, че бързо ще се стопи. Все се чудя тази психоза захранвана от властимащите какво цели. Ще поживеем ще видим.
 • 3
  Пе
  Пенев
  36 -12
  12:51, 7 апр 2020
  Доц. Мангъров е много прав! Казва много верни неща. Дано повече хора прочетат статията и не се страхуват толкова много.
  Да кажем не на изкуствено създаваната паника!
  П.п За БТВ, БНТ и Нова телевизия всичко е бедствие и много страшно: дъжда, снега, слънцето, а сега и вируса!
 • 4
  Пе
  Пешев
  10 -21
  13:48, 7 апр 2020
  Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
 • 5
  До
  до Пешев
  28 -9
  13:53, 7 апр 2020
  Пешев ако всяка сутрин имаше брифинг при най обикновен грип и ти съобщаваха колко хора умират сигурно щеше да си много уплашен от най обикновения грип.Айде престанете вече.На луди ни направихте.
  • Пе
   Пешев
   7 -10
   14:21, 7 апр 2020
   Ами не чети нищо и ще си щастлив. Нали се сещаш кои са най-щастливи. :-)
  • 12
   12345
   14 -7
   16:41, 7 апр 2020
   Един месец сме под карантина и има хора, който още не се разбрали, че това не е обикновен грип!!! Обикновеният грип, не затваря, континенти, граници, градове!!!И въпреки драконовите мерки във всички цивилизационни държави, заразените и жертвите въобще не са малко!
 • 6
  Ии
  Ии
  4 -9
  16:40, 7 апр 2020
  Що не вземеш да се зарази и да подобриш груповият... Виж коментара
 • 7
  Jo
  Joker
  4 -7
  17:36, 7 апр 2020
  Ако, тази теория я повтаряше от сутрин до вечер, някой математик или физик или който и да е, само да не е лекар, бих казал ОК!Всеки има право на мнение! Но от устата на доцент,завеждащ детско отделение в столицата на една Европейска държава е меко казано притеснително!Ние не сме в средновековието, като ти се инфектира пръста, да ти режат ръката до рамо!?! Даже и Англичаните, който , обичат винаги да са наопаки, стигнаха до извода, че стадният имунитет е просто едно самоубийство, без никаква борба! Човек трябва да се бори, докато има теоретични шансове, а те не са малко! Първо истинско лекарство ще има максимум до два месеца, второ лятото ще омаломощи вируса поне с 70% и трето ваксината ще е готова максимум до 1 година! А ако не дай си боже никое от това не стане, то тогава може вече да режеш ръката!
 • 8
  Ne
  nelicha - нелича
  9 -2
  19:37, 7 апр 2020
  Е да . Пандемията е страшна . Хората ше съомеят да се справят с нея . Още повече , че това е световен проблем . Обаче причината отнела живота на повече от 2 000 000 Българи през последните 30 години остава . И е по страшна от всеки вирус .
  • Ne
   nelicha - нелича
   7 -3
   23:01, 7 апр 2020
   България се топи средно с 50 000 на година . Това е официална статистика . Демогравският срив е страшен . Няма нищо по страшно от едно корумпирано , крадливо и некадърно управление .
 • 9
  Гр
  гражданин
  4 -2
  00:37, 8 апр 2020
  Хора, този човек е един от най добрите специалисти вирусолози в България с огромен опит.
  Познавам хора, чиито деца... Всъщност, просто го чуйте и му се доверете...
  • Bb
   BB
   4 -5
   02:01, 8 апр 2020
   Е, колко да го слушаме?Пълно камикадзе! Да взима със себе си, семейството си и покрай него, многото си последователи и да дават пример! Кво само говори, да действа, нека те да са първите с които, започваме стадният имунитет и тва е! Кво само да слушаме, те не изкараха по прости и от маймуните! Давай действие, на ли така и така ще се заразиш!!!
 • 10
  Гл
  Глупаци!!!!!@
  6 -2
  04:00, 8 апр 2020
  Този вирус има трайни последици за преболедувалите го, но никой не го признава и в цял свят взеха подобни мерки!!!! Що се отнася до бедния българин, свикнал да се храни само по ресторант и да обикаля по барове, много бързо му се догъзика!!! Къде са бг домакините, дето им дойде много лесно да готвят от" Пещити" и Ана мария!!! Да се научат да си готвят на децата вкъщи!
 • 11
  Ро
  Родолюбец
  3 -1
  12:02, 8 апр 2020
  Ами нека да вярваме ,че ще имаме късмет и ще се появи лекарство, което да го мори този вирус. Не е ли по добре да се опазим живи до тогава? Всеки има дом , иде лято - не е война да има материални щети, няма земетресения нека си дадем кураж и се вслушаме и всеки прецени как е правилно да опази семейството си. "ЖИВ ИЗДРАВ ЛИ Е ЧОВЕК КУЛАЙ на всичко му се НАМИРА" това е цитат от един човек на 95 г

Хороскоп за 26.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще вземате решения и ще следвате хода на изпълнението им, без да налагате мнението си. С действията си ще покажете на околните, че не търпите възражения, но без да влизате в открит спор или конфликт. Това го можете, но бъдете по-сговорчиви, за да не оставяте съмнения след себе си.
26 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Настоявате прекалено много за нещо, което не е най-доброто което можете да направите за момента. Скоро ще ви се отдаде чудесната възможност да промените работата си към по-добро. Възползвайте се навреме и оставете настрана прекалено трудоемките си планове. В личен план ще ви се наложи да промените мнението си по определен въпрос.
26 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес сте много продуктивни, особено що се отнася до творческата дейност. Ако имате възможност, изберете занимания, които изискват по-голямо уединение и концентрация. Не упреквайте другите за дребните си несполуки и не забравяйте да се усмихвате. Можете да направите вечерта си много приятна.
26 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Не пропускайте да насърчите онези, които се нуждаят от подкрепата ви. Създавайки творческа атмосфера около себе си, ще работите в синхрон с колегите и ще бъдете по-благосклонни на компромиси. Срещи и не провокирани покани ще направят деня ви вълнуващ, а намеренията окуражаващи.
26 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес получавате предложения да се заемете с нови дейности, но ще трябва да прецените как това ще се съчетае с настоящата ви работа. Въпреки желанието ви да се включите активно, най-добре ще е да изчакате по-благоприятен момент. По постъпвайте лекомислено относно проблем в отношенията с ваш близък човек. Необходимо да изясните добре ситуацията.
26 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Не ви липсва самочувствие и подхождате доста уверено към непривична за вас сфера. Справяте се доста добре и това няма да остане незабелязано. Проблеми с държавната администрация може да ви поизнервят следобед. Не възлагайте големи надежди на обещана ви подкрепа. В последния момент може да се окаже, че ще трябва да се справите сами и това може да обърка плановете ви.
26 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Повечето от работата, която ще свършите през този ден ще бъде подготвителна за нещо голямо в близко бъдеще, така че не се разочаровайте ако не получите реални резултати още днес. Имайте търпение и по отношение на колегите си, не изисквайте прекалено много от тях, тъй като това би могло да породи нежелани конфликти. Изненадайте любимия човек.
26 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес на работното място ви очакват доста неща за вършене, но това едва ли ще се окаже проблем предвид голямата ви работоспособност през този ден. Впечатлявате околните с организираността си и целенасочените си действия. Постарайте се да не пренебрегвате уговорките си към близки хора заради професионални ангажименти, това ще ви създаде само главоболия.
26 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Мнозина от вас ще се съсредоточат върху работата си. Налага се да изясните много неща преди да предприемете каквото и да било. Опитайте се да не се поддавате на внушения и чуждите емоции, пък били те и положителни. Това до голяма степен ще ви натовари и отклони от пътя.
26 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Отнесете се с повече отговорност към себе си, има върху какво да се замислите. Подобрете отношението си към хората, които ви обичат, и без които не можете. Храните очаквания, които е възможно и да не се случат. Заложете на сигурното, то ще ви донесе повече удовлетворение, ако работите върху развитието му.
26 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Авторитетът ви днес значително нараства. Деловите ви ангажименти ще приключат успешно с много добър финансов резултат. Успявате да се справите по блестящ начин с въпрос, който отдавна вълнува и хората около вас. Имайте повече доверие на човек от обкръжението ви, още повече, че той отдавна го е заслужил.
26 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Включването ви в дългосрочен проект поддържа кондицията ви в добра форма и това си личи. Използвайте позициите си, за да защитите интересите си, ако това се наложи, но го направете дискретно, за да не си навличате нечий гняв. Ще отбележите напредък в усвояване на нови знания и повишаване на квалификацията си.
26 май 2020
Последни новини