18 °C

Малката община, която пое тестването на COVID-19 в свои ръце

Община Дългопол, която е с население около 13 хил. души и се намира между Шумен и Варна, рядко влиза в новините. Но в момента тя вероятно е единствената в България, която самоинициативно ще тества свои жители за сметка на общината.

Планът е да се изследват за сметка на общината служителите на Спешна помощ, полицията, данъчния отдел и информационния център на общината, както и кметските наместници. Това съобщи пред "Капитал" Георги Георгиев, кмет на Дългопол. Георгиев е начело на общината за втори мандат, като в първия си е бил кандидат от ПП "Глас народен", а сега е избран като кандидат от ГЕРБ.

"Досега са доставени 250 теста, а от сряда започваме поетапно по наш график да викаме хората за изследванията", казва той. Става въпрос за бързи тестове тип igM - кръвни тестове, които могат да засекат, че тестваният е в активна фаза на инфекцията или вече произвежда антитела.

Целта на широкото тестване е да върне нормалния ритъм в общината постепенно. "Идеята е моя. Хората започват да се плашат и ще ни трябва много време да ги вкараме обратно в работен режим. Идеята на тестването е да се успокоят хората, да знаят, че тези, които ги обслужват, са здрави", обясни Георгиев.

Тестването

По план ще се закупят общо 1000 теста, защото така ще може да се провери близо 10% от населението на града.
Доставените досега 250 теста са купени от столичната фирма "Елта - 90М", казва Георгиев. Самите тестове са стрували 13.60, което значи, че към момента общината е платила 3400 лв. за тях. Преди около две седмици общинският съвет е подкрепил финансирането на това начинание. Поръчани са и останалите тестове, които са на "малко по-добра цена", но пък процедурата по доставка е бавна, обяснява кметът. Досега държавата пък е направила общо около 10 хил. теста, проверени в държавни лаборатории, а отделно от това частните лаборатории са направили над 6000 изследвания през последните 2-3 седмици.

Медицинският център на Дългопол има сключен договор с лицензирана лаборатория във Варна, където се проверяват пробите. Личните лекари и служителите им също ще могат да тестват на доставните цени, като общо ще трябва да заплатят 25 лв., тъй като 11.40 лв. е услугата по обработка на пробите. Същото се отнася за всички, които са излезли от карантина. "До 3 април имахме 230 души, поставени под карантина, като 102-ма от тях вече са излязли от нея, динамичен е процесът. Днес например имаме двайсетина нови, а до 10 април ще излязат от карантина поне 200", обясни градоначалникът. По думите му, преди да започнат отново учебни занятия на живо, ще изследват и около 300 учители и педагогически персонал.

Въпреки че не смята, че ще имат положителен резултат за COVID-19, Георгиев отбелязва, че с шефа на лабораторията са се разбрали да се взима кръв от вена, а не от пръста, за да стигне тя за два теста, в случай че първият е положителен и така резултатът да може да се потвърди. Ако все пак открият вирусоносител, ще следват регламентирания протокол за уведомяване на Регионалната здрава инспекция, уточнява кметът.

Другите мерки

Кметът Георги Георгиев обясни, че са раздали и 3800 маски от плат на възрастните хора безплатно, като общината ги е закупила по 1 лв. от местен производител. Отделно общината е присъединена към Системата за сигурно електронно връчване - нещо като електронна препоръчана поща за документи. Тя се поддържа от Държавна агенция "Електронно управление" и сега, когато физическия контакт трябва да е ограничен, би могла да е от полза. Секретарят на общината Кинка Балинова обясни пред "Капитал" обаче, че системата не се използва повече по време на извънредното положение, отколкото преди него.

Дългопол също е от общините, които въведоха мярката за вечерен час, но заради заповедта на здравния министър Кирил Ананиев от 6 април ще трябва да отмени мярката. Според заповедта трябва да се отменят всички ограничения, които местната власт е поставила.

Източник: www.capital.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ко
  Коко
  7 0
  14:43, 7 апр 2020
  Да се приложи и за хасковлии с постоянно местожителство.

Хороскоп за 09.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Този ден ще бъде сравнително добър, но в случай че съумеете да не изразходвате енергията си за незначителни неща. Възможно е да чуете новина, която ще ви накара да се почувствате добре. Вечерта се заемете с нещо, което ще ви раздвижи.
09 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
През по-голямата част от деня ще се занимавате със съществени неща, такива, с които да подобрите живота си. Деловите ви начинания ще продължат да ви държат в кондиция, отговорни и пробудени за всичко, от което бихте могли да спечелите. Подписаните споразумения ще ви осигурят добри печалби за в бъдеще.
09 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
По делови въпроси ще търсите контакти с хора, чиято сфера на интереси съвпада с вашата. Ще срещнете разбиране сред близките си, за голяма част от доходите в семейството заслугата е ваша. С логичните си анализи ще привлечете вниманието на важен за вас човек. Последващото развитие на събитията ще бъде във ваша полза.
09 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Имате планове, които ще подтикнат към конкретни действия. При някои от вас те ще са насочени в професионалната сфера, други ще търсят подходящи партньори или нова работа. Във всички случаи няма да ви бъде непосилно трудно, подготвени сте за по-сложни ситуации. Най-важно е да запазите присъствие на духа и в спокойна обстановка да вземате решенията си.
09 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате планове за разширяване на дейността си, но е по-добре да ги оставите за по-късен етап. Бъдете търпеливи, ще дойде и вашето време. Концентрирайте се върху друго, също интересно занимание. Подготвени сте и бихте могли да се разгърнете пълноценно на това ви поприще. Материални придобивки.
09 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Деловите срещи ще преминат успешно и ще можете да защитите в голяма степен интересите си. Заложете на уменията си да убеждавате и тактично насочвайте разговора в изгодната за вас посока. Ще напредвате, стига да не се колебаете дълго. Предстоящо пътуване, преместване или друго организирано мероприятие ще ви ангажира с организацията по него.
09 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Работата ще ви спори и ще ви носи удоволствие. С пораснали финансови възможности ще се погрижите и за развлеченията на близките си. Имате добър тонус, но нещо дълбоко в душата ви кара да тъгувате. Бъдете искрени пред себе си и дайте предимство на скритите си желания. Удовлетворявайки ги ще се почувствате щастливи.
09 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
На работното място ще се чувствате в свои води, изненадите няма да ви стресират и с рутина ще отх-върляте задачите си. Финансовите ви възможности ще по-раснат и с желание ще се погрижите за удобството на близките си. Не ви липсва настроение, но нещо дълбоко в душата ви кара да тъгувате. Бъдете искрени пред себе си.
09 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не прекалявайте в старанието си да обяснявате на околните личните си проблеми. Каквито и да са те, всеки има нужда от малко спокойствие. Още повече, че повечето от вашите са въображаеми, затова не се учудвайте, ако не ви разбират. Можете да си бъдете взаимно полезни с човек, който е близък до вас, но с активни действия.
09 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Делови разговори и нова информация по развитието на конкретни проекти ще повишат интереса ви към тях. Занимаващите се с бизнес ще постигнат споразумение, с което ще ускорят финансова сделка или придвижат напред друга договореност. Дайте подкрепата си за някой, чиито проблем е от областта, в която сте силни.
09 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще получите сили и ще се измъкнете от една ситуация, като направите правилния избор. Отдайте заслуженото и на хората, които ви подкрепят и насърчават. Ако желаете да запазите вниманието на човека до себе си му покажете, че го уважавате и цените. Вътрешното ви усещане за нещата ще ви подскаже как да се справите с несигурността си.
09 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Гледайте на промените, като на добра възможност да се справите със затрудненията си. Правете го за доброто на всички онези, които обичате. С позитивното си присъствие ще подобрите климата в семейството. Не обвързаните ще постигнат съгласие с партньора си и ще направят сериозна крачка към общото си бъдеще.
09 юли 2020
Последни новини