20 °C

Кой отива на работа след COVID-19? В Италия отговорът може да е в антителата

Тази идея някога се считаше за научна фантастика, но в Италия дебатът започна - страната се оказа на предна линия в темата дали наличието на антитела може да помогне да се реши кой първи да отиде на работа след падане на ограниченията, разказва "Ню Йорк таймс".

Рим смята, че най-лошото може да е отминало, а броят на заразяванията вече изравнява кривата и страната е по-скоро в "платото" им. Затова темата вече е как да се разхлабят ограниченията без нова вълна на COVID-19. Това потвърди и премиерът Джузепе Конте - по думите му се мисли за начини оздравелите да се върнат на работа и учените работят по това.

Така здравните власти и някои политици заговориха за идея, която някога би се сметнала за антиутопия - правилните антитела в кръвта, потенциален маркер за имунитет, да помага да се реши кой остава под блокада. Този разговор изпреварва достижения на науката, тъй като не е съвсем сигурно, че антителата действително са сигнал за имунитет, но това не спира обсъждането, тъй като елитът е под натиск за отваряне на тежко засегнатата икономика.

Бившият премиер Матео Ренци говори за "пропуски COVID" за хора, които не са заразени, но Лука Дзая от неговата партия "Лига", който ръководи региона Венето, има друга идея - "лиценз" за италианци с антитела, доказващи, че са прекарали, а и надвили вируса. Заможният регион Венето (където е Венеция) започва да събира данни - в началото кръвни проби от 100 хил. души, първо здравни работници и държавни служители - за да изучава антителата на заразилите се и излекувалите се.

Венето с възможностите си в биотехнологичната индустрия може да се окаже и в сърцето на тези изследвания. Един от засегнатите градове там, Во, изследва цялото си население и властите смятат да продължат изследванията, за да разберат кой е предразположен към вируса и кой - не.

"Уникален и ценен набор от данни"

В тази ситуация данните за антителата ще са ценни - асимптоматичните или незаразените в добро здраве са развили такива. Според д-р Андреа Крисанти, който е водещият консултант за вируса във Венето, Италия дава "уникален и ценен набор от данни" заради броя заразени и възстановили се. Во според него създава идеални условия за тестове отчасти заради генетичната еднородност на населението - общността не се е променила "няколкостотин години".

Рим вижда "светлината в края на тунела". Но такива идеи за преодоляване на втора вълна след края на ограниченията напомнят за "Прекрасен нов свят" на Олдъс Хъксли, а неприятните етични избори вече са факт - много доктори са решили да лекуват първо младите, с повече шанс за живот, пред възрастните и болните.

На всички правителства ще се наложи да правят такива избори, а това може да включва биологични критерии, които почти със сигурност биха били отхвърлени, ако не бе сегашната извънредна ситуация. "Изглежда сякаш това разделя човечеството на две - силни и слаби", казва парижкият професор Микеле Мардзано. "Но действително това е случаят." Според нея мярката всъщност пази най-уязвимите, вместо да ги маргинализира.

По темата се говори и другаде. Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо е споменавал стратегия, според която младите и хората с антитела, показващи, че са се излекували, могат първи да се върнат на работа. Великобритания също говори за "паспорти за имунитет", макар все още да се затруднява дори с тестовете за COVID-19 и не разполага с достатъчно данни за антитела.

Властите във Во смятат да опитат да убедят и онези, които не искат да се включат в бъдещия кръвен тест, по-агресивен от изследванията досега, като отидат по домовете им. Ако обаче това доведе до създаване на нов закон, част от жителите може да се окажат маргинализирани, без учените да са сигурни дали наистина наличието на антитела предпазва от нова инфекция, пише американското издание.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Капитала не се интересува кой и как ще умре. Той иска печалби. А дали ще умрат 10-50 или 100 хиляди . Капитала не се интересува. Богатите са по острови. С охрана и прислуга. Демонокрация. Да го иба

Хороскоп за 26.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще вземате решения и ще следвате хода на изпълнението им, без да налагате мнението си. С действията си ще покажете на околните, че не търпите възражения, но без да влизате в открит спор или конфликт. Това го можете, но бъдете по-сговорчиви, за да не оставяте съмнения след себе си.
26 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Настоявате прекалено много за нещо, което не е най-доброто което можете да направите за момента. Скоро ще ви се отдаде чудесната възможност да промените работата си към по-добро. Възползвайте се навреме и оставете настрана прекалено трудоемките си планове. В личен план ще ви се наложи да промените мнението си по определен въпрос.
26 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес сте много продуктивни, особено що се отнася до творческата дейност. Ако имате възможност, изберете занимания, които изискват по-голямо уединение и концентрация. Не упреквайте другите за дребните си несполуки и не забравяйте да се усмихвате. Можете да направите вечерта си много приятна.
26 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Не пропускайте да насърчите онези, които се нуждаят от подкрепата ви. Създавайки творческа атмосфера около себе си, ще работите в синхрон с колегите и ще бъдете по-благосклонни на компромиси. Срещи и не провокирани покани ще направят деня ви вълнуващ, а намеренията окуражаващи.
26 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес получавате предложения да се заемете с нови дейности, но ще трябва да прецените как това ще се съчетае с настоящата ви работа. Въпреки желанието ви да се включите активно, най-добре ще е да изчакате по-благоприятен момент. По постъпвайте лекомислено относно проблем в отношенията с ваш близък човек. Необходимо да изясните добре ситуацията.
26 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Не ви липсва самочувствие и подхождате доста уверено към непривична за вас сфера. Справяте се доста добре и това няма да остане незабелязано. Проблеми с държавната администрация може да ви поизнервят следобед. Не възлагайте големи надежди на обещана ви подкрепа. В последния момент може да се окаже, че ще трябва да се справите сами и това може да обърка плановете ви.
26 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Повечето от работата, която ще свършите през този ден ще бъде подготвителна за нещо голямо в близко бъдеще, така че не се разочаровайте ако не получите реални резултати още днес. Имайте търпение и по отношение на колегите си, не изисквайте прекалено много от тях, тъй като това би могло да породи нежелани конфликти. Изненадайте любимия човек.
26 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес на работното място ви очакват доста неща за вършене, но това едва ли ще се окаже проблем предвид голямата ви работоспособност през този ден. Впечатлявате околните с организираността си и целенасочените си действия. Постарайте се да не пренебрегвате уговорките си към близки хора заради професионални ангажименти, това ще ви създаде само главоболия.
26 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Мнозина от вас ще се съсредоточат върху работата си. Налага се да изясните много неща преди да предприемете каквото и да било. Опитайте се да не се поддавате на внушения и чуждите емоции, пък били те и положителни. Това до голяма степен ще ви натовари и отклони от пътя.
26 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Отнесете се с повече отговорност към себе си, има върху какво да се замислите. Подобрете отношението си към хората, които ви обичат, и без които не можете. Храните очаквания, които е възможно и да не се случат. Заложете на сигурното, то ще ви донесе повече удовлетворение, ако работите върху развитието му.
26 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Авторитетът ви днес значително нараства. Деловите ви ангажименти ще приключат успешно с много добър финансов резултат. Успявате да се справите по блестящ начин с въпрос, който отдавна вълнува и хората около вас. Имайте повече доверие на човек от обкръжението ви, още повече, че той отдавна го е заслужил.
26 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Включването ви в дългосрочен проект поддържа кондицията ви в добра форма и това си личи. Използвайте позициите си, за да защитите интересите си, ако това се наложи, но го направете дискретно, за да не си навличате нечий гняв. Ще отбележите напредък в усвояване на нови знания и повишаване на квалификацията си.
26 май 2020
Последни новини