15 °C

192 бебета са се родили от началото на годината в АГО Хасково

Макар и в пандемична ситуация заради новата световна болест-Ковид-19, от хасковското АГ отделение идват добри новини.

В условията на затегнати мерки за  работа и в социална изолация, новият живот си проправя път стремглаво.

В отделението днес очакват три жени да станат майки и да дарят семействата си и света с радост, съобщи шефът му д-р Ергюн Кехайов.

Така до края на днешния ден в АГО-Хасково очакванията са за подобряване на рекорда от миналата година за раждания във времето от първи януари до 8-ми април.

В този период през 2019 година на бял свят са се появили 193 деца.  Към днешна дата, през тази година, новородените са вече 192, съобщи старшата акушерка Паулина Янкова.

Тенденцията и през тази следва миналогодишната -да се раждат повече момчета. За четирите месеца на тази година са се родили 102 момченца, а бебетата момиченца са 90.

От началото на действието на извънредните мерки у нас, наложени за ограничение разпространението на коронавируса на 23 март, до момента в АГО-Хасково новородените са 18, сред тях има и близнаци. От тях 11 са момчетата, близначетата обаче са момиченца. Средната възраст на родилките е 29-30 години. Има и две непълнолетни майка-на по 14 и 15-годишна възраст.

Заради ситуацията на пандемия във всеки сектор на отделението има изолатори, които ще се се използват при необходимост, ако бъде приета родилка със симптоми на коронавирус. Лекарите, акушерките и сестрите са инструктирани за работа при извънреден случай. Екипът на АГ отделението е с подсигурени защитни облекла за действие в такава ситуация, посочи старшата акушерка Паулина Янкова.

В момента отделението работи на 1/3 от обичайното си натоварване, заради съкратените консултации и планови операции, уточни шефът му д-р Кехайов. Спешният операционен сектор обаче продължава работа на 100 %. 

„Нашите телефони са отворени непрекъснато за пациентките ни. Въпреки, че са забранени в момента консултациите, с колегите държим връзка с тях и особено със жените, които карат бременността си по-тежко. Намираме начини да ги проследяваме. Ако някоя жена има някакви оплаквания –реагираме на момента. Бъдещите майки не трябва да се притесняват от ситуация, че няма да бъдат прегледани, жените с гинекологични проблеми-също.” посочи д-р Кехайов.

В момента от екипа му липсват само двама души, които са в платен годишен отпуск. Те са предупредени, че при нужда може да бъде прекъсната почивката им.

Няма отказ от сестри, акушерки, лекари или санитари да действат в извънредна ситуация, ако в отделението се появи пациентка със съмнение за коронавирус, потвърди началникът на АГО-Хасково.” Човешко е за всеки да изпитва страх в момента, включително и за нас лекарите. И ние имаме семейства-деца, родители, приятели, и  правим всичко възможно да не ги излагаме на риск. Но няма колега, който  до момента да е поставил условие за работа с инфектирана пациентка. Дори напротив- всички са още по-мобилизирани да помагат за появата на новия живот”.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

 • 1
  7 -3
  14:04, 8 апр 2020
  От годината са изминали три пълни месеца, а не четири, псевдо-журналя.
 • 2
  Пи
  пилсудски
  3 -2
  19:07, 8 апр 2020
  БРЕ много сасе родили бе То така ако върви след 5 години ще станем 200 милиона бе
  • Д-
   д-р Калъчев
   3 -1
   22:18, 8 апр 2020
   Половината са от република!
 • 3
  Хо
  Ходжата на ГРОБ/ДПС
  1 -1
  06:37, 9 апр 2020
  Шефа и Пророка му са Номер 1
  ...
  - отоманците са избили 1.5 милиона Българи
  - византийците 500 000
  - фашистите 300 000
  ....
  Ние 2.5 милиона Българи :))

Хороскоп за 01.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Очаква ви спокоен и приятен ден. Въздържайте се от необмислени постъпки и реакции и се посветете изцяло на работата си. Особено много ви се отдава да убеждавате днес и това е прекрасен повод да прокарате идеите си сред висшестоящите.
01 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Няма да ви липсват успешни ангажименти както в личен, та-ка и в делови план. Някои от вас ще пътуват, а други ще работят за утвърждаване на вече отвоювани позиции. Трескави вълнения и може би силна любов, може да предизвикат вземането на сериозни решения и дълготрайно обвързване. Денят ще ви предложи приятно и успешно развитие на заниманията ви.
01 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Съсредоточете се върху работата си и не обръщайте внимание на дребните проблеми. Помислете малко и може би ще откриете съществени неща, които до момента пропускате. Това би ви помогнало да вземете много по-адекватно решение. Сега е момента да бъдете предприемчиви. Не се колебайте да предприемате по-активни стъпки.
01 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Засилете присъствието си там, където считате за важно и ще получите максимума в очакванията си. Получена навреме информация ще улесни работата ви и бързо ще я придвижите напред. С готовност ще се включите и в решаването на чужд проблем, но това сте вие. Всъщност, така помагате и на себе си, а най-хубавото е, че го осъзнавате.
01 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Плановете ви за деня в по-голямата си част са доста амбициозни и ще трябва да положите огромни усилия за да ги осъществите. Не лош вариант за добро запълване на деня е да посетите ваши приятели извън града или пък те да ви предложат кратка екскурзия( това също е много вероятно). Както и да се развият събитията със сигурност няма да ви е скучно.
01 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Изпълнени сте с намерение да свършите всичко, което сте планирали. Настроението ви се отразява добре на околните. Късмета ще ви съпътства, но на моменти бъдете по-разсъдливи, за да преодолеете конфликтна ситуация. Предстоят ви интересни срещи, не подценявайте възможностите, които ви се дават.
01 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Притиснати от много задачи, ще се съобразите с най-важните, започвайки деня си с тях. Ще се отзовете и на нуждите на приятел, кой друг, ако не вие сте готови да му помогнете. Любовта ви зарежда с енергия и ви правят щастливи. Може би там се крие тайната на желанието ви да сте полезни и добронамерени към всички.
01 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Добър ден за повечето от вас. Получавате благоприятна възможност да работите върху проект, към който отдавна се стремите. Имате шанса да започнете задача, която очаквате, и която ще ви донесе много успехи. В личен план ще ви трябва повече търпение, за да стабилизирате отношенията си с човек, от обкръжението ви.
01 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В делови план ви очакват дребни и неприятни спънки, които може да ви забавят, но в никакъв случай няма да се отразят сериозно на плановете ви. Успявате да привлечете ценен партньор и това може да даде силен тласък на начинанията ви. Работата в екип ви носи успех и е по-удачния избор от индивидуалните действия. Много е вероятно в един момент, просто да имате нужда от поне още един човек.
01 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Новости, върху които не сте мислили ще ви привлекат вниманието днес. Не допускайте това да развали доброто ви настроение, извлечете полза за бъдещата си работа. Вечерта ще присъствате на събитие, което ще ви срещне с интересни хора, но може и да ви отегчи. Важен човек за вас ще ви потърси, или вие него.
01 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Възможно е да срещате трудности на работното място днес, затова ще трябва да се замислите за подхода, който използвате. Направете колегите си съюзници и се вслушвайте в тяхното мнение. Това ще ви е много полезно и ще покаже пътя към успешното реализиране на плановете ви. Не възлагайте големи надежди на нещо с минимален шанс.
01 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днешният ден се очертава като приятен за повечето от представителите на зодията. Хората около вас ще ви осигурят добро настроение, за което ще им бъдете благодарни. Работата не ви създава никакви проблеми. Правите всичко с удоволствие и това е в основата на успехите ви. Нужно ви е още малко време.
01 юни 2020
Последни новини