7 урока, които никога не е късно да научим

Човек никога не знае кога животът се кани да му предаде нов урок, пише Мениджър Нюз. Това не може да се планира. Уроците винаги проблясват тогава, когато най-малко ги очакваме. На моменти ни се иска да сме ги научили по-рано, за да се спасим от глупавите решения и изгубеното време.

И въпреки това има неща, които никога не е късно да научим. На 40, на 50 и повече – винаги трябва да сме готови за новите възможности за самоусъвършенстване и успех. Предприемачът Кевин Даум споделя със списание Inc. седемте най-важни урока, за които никога не е късно.

1. Колекционирайте хора

Понякога познатите ви се сдобиват с успех едва след 40-годишна възраст. Дори и преди това отношенията ви да са се изчерпвали със спорадични обаждания и оплаквания за неуспехи, в един момент може да се радвате, че сте изградили около себе си мрежа от хора, с които можете да си помогнете в случай на нужда, и с които може да споделите много чудесни възможности.

2. Сейте семена

Осъзнайте цената на времето – не като стока, а като съдружник. Използвайте хода му в своя полза. Някои от най-хубавите неща в живота се развиват постепенно. Добрите бизнес модели и маркетингови програми отнемат поне 3 до 5 години, за да пуснат корени. Затова, посявайте семената на успеха и имайте търпение да ги изчакате да пораснат.

3. Единственото одобрение, от което се нуждаете, е вашето собствено

В младостта си често се борим с несигурността. Нуждаем се от успеха заради утехата и увереността, която ни дава в собствените ни способности. Губим време и сили да се чувстваме неудобно в кожата си. Един ден обаче разбираме, че единственото мнение, което има значение за щастието ни, е нашето собствено.

4. Желанието е по-силно от потенциала

Предприемачите виждат потенциал във всичко и всеки. Когато се наемат хора обаче, това може да доведе до сериозни проблеми. След уталожването на първоначалния ентусиазъм, новите служители изведнъж показват истинското си лице и оттам започват разочарованията. С опита ще разберете, че трябва да проверявате повече желанието, отколкото потенциала – и това включва и самите вас. Не задавайте въпроса „Мога ли?”. Питайте „Трябва ли?”.

5. Плащайте първо на себе си

Това звучи себично, но всъщност е логично. Колкото и щедри да ви се иска да бъдете, не можете да помогнете на останалите от слаба позиция. Точно както в самолета ви казват първо да сложите кислородната маска на себе си, а после на детето си. С времето разбирате, че за да предлагате добри съвети и подкрепа, трябва да бъдете силни и стабилни както финансово, така и емоционално. Затова трябва винаги да поддържате трите си стълба на сигурността – щастливото семейство, здравото тяло и ниските, но задоволени материални нужди. Само тогава ще сте готови да започнете да давате и на останалите.

6. Любезността е сила

Като съвременни хора, знаем прекрасно какво значи да живееш сред ежедневна грубост. И макар че директността е положително качество, понякога трябва просто да се отпуснем и да премълчим. Учтивостта и сърдечността не ви правят изтривалка. Не е нужно да сте груби или нахални, за да получите, каквото искате. И определено не е нужно да се хвърляте във всяка битка. С възрастта разбирате, че постигате повече, когато оставяте паниката и нервите на другите.

7. Радвайте се на всеки придобит опит

Всеки минава през добри и лоши времена. Животът е неравно пътешествие. Всеки Божи ден обаче ви се случва нещо различно, срещате нови хора, съзирате нови красоти и научавате нови неща. Бъдете винаги благодарни за това.

Източник: obekti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини