Откриха 50-метров хищен колониален организъм в океанските дълбини (видео)

    Приблизително 50-метрова жилеща сифонофора - по първоначални данни най-дългото животно, регистрирано някога, е открита по време на едномесечна научна експедиция, изследваща подводните каньони край Нингалу. Освен това около 30 нови подводни видове са открити от изследователи от музея на Западна Австралия на борда на изследователския кораб "Фалкор" на Института Шмид. За откритията съобщават учените от експедицията.

    Гигантската сифонофора - плаваща колония от малки отделни зооиди, които се клонират хиляди пъти в специализирани тела, които се сплотяват, за да работят като екип, е само една от уникалните находки. Експедицията попада на от най-дълбоководните рибни и морски безгръбначни, наблюдавани за първи път край Западна Австралия.

    Учени от Западния австралийски музей, ръководени от д-р Нерида Уилсън, се присъединиха към изследователи от Университета Къртин, Geoscience Australia и института Скрипс по океанография в проучването на каньоните Нингалу в Индийския океан. Използвайки подводен робот ROV SuBastian, те извършиха 20 гмуркания на дълбочина до 4500 метра за 181 часа проучване.

    Екипът е натрупал невероятна колекция от организми, която хвърля нова светлина върху биоразнообразието на Нингалу.

    Екипът откри и най-големия екземпляр от гигантската сифонофора Аполемия, видео от който е публикувано в акаунта на Института Шмит в Twitter. Този екземпляр вероятно се е развивал в продължение на десетки или стотици години. Обикновено представителите на вида са не по-дълги от метър. Сифонофората е колониален организъм от хиляди зооиди. Някои от зооидите са специализирани да ловуват, като впръскват отрова, други - храносмилат жертвите - различни морски животни и риба, трети вид зооиди разпространяват хранителните вещества по цялата колония. Някои видове сифонофора са смъртно опасни за човека. За разлика от колониите, където отделните организми могат да се отделят о да просъществуват, при зооидите това е невъзможно, след като се развият в спезиализирани.

    "Подозирахме, че тези дълбоководни райони ще бъдат разнообразни, но бяхме взривени от значимостта на видяното", казва Уилсън. 

    Експедицията е част от годишната инициатива на Института за Шмид Океан в Австралия и Тихия океан за провеждане на редица научно-технически експедиции с екипи учени и изследователи от цял ​​свят. Използвайки подводния робот SuBastian, учените за първи път успяват да изследват дълбочинни морски каньони и коралови рифове около Австралия, невиждани досега. Кадрите и пробите, събрани от океаните, които заобикалят Австралия, ще имат важни последици за устойчивостта и защитата на тези подводни екосистеми и за подобни местообитания по целия свят, които са изложени на опасност поради повишаване на температурата на океана и други заплахи за околната среда.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини