Цветница е!

За православния свят днес един от най-обичаните и чакани пролетни празници - Цветница. Тази година го отбелязваме в условията на криза.

Празникът се отбелязва веднага след Лазаровден, в последната неделя преди Великден. Наричат го Вход Господен, тъй като той припомня тържественото влизане на Исус Христос в Ерусалим.

Според евангелския разказ хората в града го посрещнали така, както в древни времена се посрещали царете победители-със зелени палмови клонки и възгласа "Осанна", вярвайки, че това е новият еврейски цар, който ще ги спаси от властта на римляните. Дни по-късно Исус е предаден на римляните, за да бъде разпнат на кръст като разбойник, а възгласите вече са "Разпни го".

Празникът е известен също с имената Връбница или Цветна неделя и по традиция в българските храмове се раздават осветени върбови клонки. Тази година единствената отстъпка, която направи Българската православна църква, е да бъде нарушена традицията и цветя и клонки в църквите няма да се раздават, за да се избегне струпването на хората. Богомолците ще бъдат задължително с маски и ще трябва да спазват дистанция от 2 м.

Макар да е период на пости, църквата разрешава в този ден на трапезата да се сложи риба.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини