Харвард: Периоди на социално дистанциране ще бъдат необходими до 2022 г.

Повтарящи се периоди на социално дистанциране ще бъдат необходими до 2022 г. с цел да се попречи на новия коронавирус да претоварва болниците в САЩ, съобщават Ройтерс и Франс прес, позовавайки се на публикация в "Сайънс" на учени от Харвардския университет.

Изследователският екип е направил компютърна симулация, която допуска, че заболяването Ковид-19 ще стане сезонно, подобно на коронавирусите, причиняващи обикновената настинка, като по-високи проценти на предаване се очакват в студените месеци.

Много неизвестни обаче остават, включително нивото на имунитет, придобито от предишна инфекция, както и неговата продължителност, отбелязват изследователите.

"Установихме, че еднократното социално дистанциране вероятно ще бъде недостатъчно, за да се поддържа разпространението на SARS-CoV-2 в границите на капацитета на интензивните отделения в САЩ", обобщи в конферентен разговор с журналисти Стивън Кислър от изследователския екип.

"В отсъствието на лечение, периодичното социално дистанциране без съмнение ще бъде необходимо", допълва ученият.

Продължителността и степента на изолация могат да бъдат облекчени, когато има достъпно лечение и ваксина. В отсъствието им обаче периодичното социално дистанциране ще бъде необходимо, за да се подготвят реанимациите в болниците за евентуално увеличаване на случаите на зараза в резултат на облекчаването на ограничителните мерки.

Марк Липшич, професор по епидемиология, обяснява, че допускайки периоди на повишено заразяване по време на разхлабването на мерките, вирусът неизбежно ще инфектира нарастваща част от населението (в идеалния случай по-млади и по-незастрашени от летален изход). В резултат на това повече хора ще се разболеят, но ще се ускори изграждането на колективен имунитет.

От друга страна прекомерното социално дистанциране "без почивка" ще попречи за изграждането на колективен имунитет. Въз основа на това учените стигат до заключението, че най-ефикасният подход е периодичната изолация.

За специалистите остава неизвестно и дали заразените хора ще развият краткосрочен или траен имунитет. За сродните вируси, например причинителя на настинката, имунитетът продължава до една година. За ТОРС той е по-дълъг.

Едно нещо е почти сигурно, според авторите на изследването от Харвардския университет - новият коронавирус е тук, за да остане. Малко е вероятно имунитетът да е достатъчно силен и траен, за да изчезне вирусът след първата вълна, какъвто беше случаят с ТОРС през 2002-2003 г.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини