Кинофестивалът в Кан може да се обедини с Венецианската мостра

Кинофестивалът в Кан обмисля възможността да обедини тазгодишното си издание с Венецианската мостра, докато провеждането на паралелните му секции бе отменено заради пандемията от Ковид-19, заяви неговият директор Тиери Фремо, цитиран от Франс прес.

"Както всяка година, разговарям често с директора на кинофестивала във Венеция Алберто Барбера, който също е разтревожен - поясни Фремо пред Варайъти. - От началото на свързаната с пандемията криза изтъкваме, че тази година двата фестивала може да се обединят, ако този в Кан бъде отменен. Продължаваме да обсъждаме тази възможност. Кан получи покана и от други фестивали - в Локарно, Сан Себастиан, Довил. Това са жестове, които ни трогват. Борим се не за самия фестивал, а за икономическото възстановяване в сектора в глобален план - филмите, актьорите, професионалистите в киното, киносалоните, публиката. Фестивалът в Кан трябва да се състои през есента, за да допринесе за това."

След като не може да бъде отложен за края на юни или началото на юли, защото френските власти решиха да отменят всички фестивали до средата на юли заради пандемията от Ковид-19, Кан оповести, че тазгодишното му издание може да придобие нови "форми".

Фремо уточни, че изключва възможността за виртуална версия на феста, по-кратката му продължителност, например 12 дни, или провеждането на по-малко секции, макар да бе оповестено, че са отменени Петнайсетдневката на режисьорите и Седмицата на критиката в тазгодишното му издание. Обмисля се възможността да се състоят и паралелните секции. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини