СЗО: Европа е в окото на бурята, предстоят критични седмици

Следващите седмици са решаващи за Европа. Това предупреждение отправи на брифинг Ханс Клюге, регионален директор на Световната здравна организация (СЗО) за Европа.

"Буреносните облаци на тази пандемия все още тягостно са надвиснали над европейския регион. Следващите няколко седмици са критични за Европа", подчерта той.

"Не правете тази грешка, въпреки пролетното време, ние сме в окото на бурята. Няма бърз път към нормалното. Случаите в региона продължават да се качват. През последните 10 дни случаите в Европа почти се удвоиха и достигнаха близо 1 милион", предупреди Клюге.

По думите му около 50% от глобалната тежест от COVID-19 е в този регион - над 84 000 души са починали от вируса в Европа.

От десетте държави с най-много случаи в региона през последните седмици има оптимистични знаци - намаляване на случаите в Испания, Италия, Германия, Франция и Швейцария, каза още той.

"COVID-19 е безжалостен и показва способност да преодолява дори най-силните от нашите здравни системи в Европа… Задължително е да не сваляме защитата си", каза Клюге.

СЗО призовава правителствата и здравните власти да обмислят безопасен преход чрез постепенно изместване на мерките. Настоятелно призовава всички стъпки за облекчаване на ограниченията да гарантират, че:

1. Доказателствата показват, че предаването на COVID-19 се контролира и има капацитет на общественото здравеопазване и здравната система, включително болници, за идентифициране, изолиране, тестване, проследяване на контакти и карантина.

2. Рисковете са сведени до минимум при силно уязвимите, особено в домове за грижи за възрастни хора, заведения за психично здраве и за хора, пребиваващи в многолюдни места.

3. Установени са превантивни мерки на работното място с поставяне на физическо разстояние, съоръжения за миене на ръце и дихателен етикет.

4. Рисковете от внaсяне могат да бъдат управлявани.

5. Общностите имат глас и участват в прехода.

Клюге призова страните да преосмислят преди да облекчат ограниченията, ако не могат да осигурят горните критерии.

"Като обмисляме прехода, трябва да признаем, че няма бързи победи. Сложността и несигурността предстоят. Няма бърз път към нормалното", каза той.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 1,95 милиона потвърдени случая, а починалите са повече от 126 000. Регистрирани са случаи в повече от 200 държави и територии. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 2,6 млн. случая и над 137 000 починали в 185 държави, възстановили са се повече от 517 000.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини