Турция готви забрана за излизане на улицата в 31 града

Разследват кметовете на Истанбул и Анкара заради дарителски кампании за набиране на средства

Турция се готви за нова пълна забрана за излизането през почивните дни в 30-те големи общини в страната и в град Зонгулдак, съобщи БНР.

Общият брой на починалите от коронавируса в Турция достигна 1769 души, след като в последното денонощие издъхнаха още 125 турски граждани. Към момента общо над 78,546 души са заразени в Турция, сочат данните на университета "Джонс Хопкинс". Новооткритите случаи вчера са 4801. Общият брой на излекуваните пациенти надхвърли 7000.

Членът на Научния съвет към турското здравно министерство проф. д-р Левент Яманел смята, че, ако няма охлабване на мерките, Турция би могла да сложи край на епидемията от коронавируса в край на май или началото на юни.

Някои турски медици изразяват съмнения в уверенията на здравния министър, че скоростта на разпространяване на заразата е под контрол.

В полунощ влиза в сила забраната за излизане по улиците през събота и неделя в 31 големи града. Изключенията ще са за служители на спешните служби и сигурността, хранителна промишленост и комуналните услуги, доставките на вода и бутилки природен газ по домовете, енергетици, аптекари, ветеринарни лекари.

Ще работят хотелите, а на всеки 50 км. ще работи определен брой бензиностанции и ремонтни работилници.

Създадените на 22 март от вътрешното министерство специални групи за социална помощ ще доставят хляб по домовете за хората над 65 години или тези, които имат хронични заболявания.

Около 24 000 души са били глобени или срещу тях са били предприети административно-наказателни мерки заради нарушаването на забраната за излизане през изминалите почивни дни, сочат данните на вътрешното министерство.

Вчера 11 опозиционни кметове на големи градове в Турция, сред които на столицата Анкара, Истанбул и Измир, поискаха да бъде наложена пълна забрана за излизане на улицата. В писмо до социалното министерство Турският лекарски съюз поиска всички производства, които не са жизненоважни (хранително-вкусова индустрия, здравеопазване, енергетика и транспорт), да бъдат спрени, за да се намали разпространението на корона-вируса в страната.

Цената на пълна карантина за икономиката би била много висока, заяви в телевизионно интервю вчера късно вечерта президентският говорител Ибрахим Калън. Той изрази опасения и за последиците за социалния живот на хората.

Забраната за продажба на маски затруднява гражданите, които все още не са получили раздаваните безплатно предпазни средства, алармира председателят на съюза на турските фармацевти. По думите на Ердоган Чолак може да бъде фиксирана цена, на която маските да се продават, за да се избегне спекула, но и да се даде възможност на хората да се снабдяват с маски.

Понастоящем в Турция важи забрана за хората над 65 и под 20 години, които не работят, да излизат. Забранено е и напускането на 30. големи общини и град Зонгулдак, а 227 малки населени места, в които живеят около 250 000 души, са поставени под карантина.

Следи се състоянието на почти 420 000 души в Турция, които са били в контакт със заразени с коронавируса, съобщи здравният министър Фахреттин Коджа.

Днес в Истанбул движението беше значително по-оживено в сравнение с предишните дни заради хубавото време и подготовката за двата дни, в които няма да може да се излиза.

В понеделник турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че забраната за излизане през събота и неделя ще се прилага и занапред.

303 души са били задържани за разпространяване на „провокативни“ съобщения относно коронавируса в социалните медии.

Започнали са разследвания и срещу кметовете на Истанбул и Анкара заради открити от тях дарителски кампании за набиране на средства. Това съобщи самият истанбулски градоначалник Екрем Имамоглу пред опозиционния вестник „Сьозджю“.

Президентът Ердоган обвини кметовете в опит за създаване на „държава в държавата“, тъй като правят кампании, паралелни на обявената национална кампания от президентството. Според вътрешното министерство градоначалниците не са получили необходимо разрешение. Сметките на кампаниите бяха блокирани.

Според опозицията действията на властите са правонарушение, тъй като кметовете имат правомощия да събират средства. Екрем Имамоглу отново поиска освобождаване на средствата, събрани до момента от гражданите.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини