Румънците ще могат да излизат от къщи без декларация след 15 май

Президентът на Румъния Клаус Йоханис обяви на пресконференция днес, че след 15 май ще отпаднат част от ограничителните мерки, въведени в страната заради пандемията от новия коронавирус, съобщи информационният сайт Зиаре.

След 15 май румънците ще могат да напускат домовете си без задължителните декларации за целта на излизането, но носенето на предпазни маски в затворени обществени пространства и в градския транспорт ще бъде задължително. Това обяви президентът след заседание, посветено на борбата с Ковид-19, в което участваха някои от членовете на правителството.

Президентът бе с маска на лицето, докато даваше пресконференцията, отбелязва Зиаре.

"Скъпи румънци, така ще изглеждаме след 15 май в затворени обществени пространства и когато използваме градския транспорт", каза Йоханис.

Държавният глава посочи, че се работи върху комплексен план за разхлабване на ограничителните мерки, който визира сферите на образованието и икономиката.

Президентът уточни, че мярката за носене на предпазна маска на лицето не е ограничена във времето и вероятно ще бъде премахната догодина, когато пандемията бъде поставена под контрол.

След 15 май румънците ще могат да излизат от вкъщи, когато поискат, без да носят декларации в себе си за целта на излизането, но ще останат в сила ограниченията за публични събирания, съобщи Йоханис.

Той подчерта, че до 15 май, когато изтича срокът на извънредното положение, всички въведени ограничения остават в сила и отново призова румънците да останат у дома.

"След 15 май ще можем да се движим по-свободно, но животът няма да се върне към обичайния си ритъм от преди епидемията", каза Йоханис. "Да не си представяме, че след 15 май всичко става нормално. Някои ограничения ще изчезнат, други ще останат в сила. Стъпка по стъпка ще опитаме да влезем в нова нормалност", каза румънският президент.

"Трябва да намерим начин да живеем с този вирус, който няма да изчезне. Отговорността на всеки един от нас ще стане по-голяма, за всички, особено за уязвимите групи - възрастните хора и хората, страдащи от различни заболявания", предупреди Клаус Йоханис.

По последни данни броят на заразените с новия коронавирус в Румъния е 9710. Смъртните случаи станаха 516 през последните часове. Броят на излекуваните от Ковид-19 в Румъния към днешна дата е 2406.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини