Яжте ядки за здраво сърце

Любителите на ядките, които хапват редовно, са по-малко застрашени от сърдечносъдови болести според изследване, пише Мениджър Нюз.

Дори фъстъците имат благотворен ефект върху артериите и сърцето, отбелязват авторите на изследването.

Те са проучили медицинските досиета, начина на живот и хранителните навици на над 210 000 служители в здравни служби. В рамките на над 20-годишното изследване 14 136 участници имали сърдечносъдови проблеми, като 8390 от тях били засегнати от коронарна болест, а други 5910 получили инсулти.

Консумиращите порция от най-малко 28 грама ядки 5 пъти седмично били с 14% по-малък риск от сърдечносъдови болести и с 20% по-малък риск от коронарна болест.

"Консумацията на различни ядки няколко пъти седмично е от полза като превенция срещу сърдечносъдови болести“, отбеляза ръководителката на изследването Шилпа Бхупатхираджу от Харвардския университет. „Не трябва обаче да се прекалява с ядките, защото те съдържат много калории". Тя освен това препоръча да не се консумират солени ядки.

Редовната консумация на ядки е свързана с намаляване на сърдечните заболявания, случаите на диабет и високо кръвно налягане, припомниха учените.

Резултатите от новото изследване подсказват, че консумацията на орехи поне веднъж седмично намалява с 19% риска от сърдечносъдови болести и с 21% вероятността от коронарна болест.

Консумацията на две порции фъстъци седмично понижава с 13% риска от сърдечносъдови болести и с 15% този от коронарна болест.

Две и повече порции ядки, включително бадеми, фъстъци, кашу, седмично пък намалява с 15% риска от сърдечносъдови болести и с 23% вероятността от коронарна болест.
Резултатите от изследването са публикувани в Journal of the American College of Cardiology.

Източник: obekti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини