Тази година Валпургиевата нощ в Швеция ще е различна

Поради разпространението на COVID-19, тазгодишното честване на Валпургиевата нощ ще бъде различно, пише Агенцията за обществено здраве на Швеция. Човек трябва да избягва партита и да мисли за това да не се образуват тълпи. Важно е също да стои на разстояние до другите хора дори на открито.

Същите ограничения за броя на хората, които могат да се съберат, важат и на 1 май, когато разрешителни за демонстрация няма да бъдат предоставени за повече от 50 души. Това важи и за други празници през пролетта като Рамазан. Джамиите ще бъдат затворени, за да се предпазят от инфекция.

По- рано шведската агенция за медицински продукти посъветва хората да не извършват самотестване за COVID-19. Такива тестове могат да бъдат закупени в интернет, но рискувате да нанесете повече вреда, отколкото полза, защото не са достатъчно надеждни, посочи агенцията. Тестовите комплекти за частни лица трябва да бъдат особено безопасни и удобни, но в момента няма такива на пазара. 

В Швеция ресторанти, барове и кафенета не бяха затворени, но Агенцията за обществено здраве издаде регламенти, подкрепени от Закона за заразните болести, описвайки какви действия трябва да бъдат предприети, за да се намали рискът от предаване на COVID-19. Съгласно тези предписания трябва да се избягва образуването на тълпи от хора на опашки, на маси или покрай бюфети или в барове. Посетителите трябва да могат да поддържат разстояние един от друг. Това разстояние е примерно протегната ръка. Предвижда се служителите по заразни болести след консултация с дадената община да могат да наредят затваряне на заведение.

По данни на worldometers.info към 24 април 2020 установените случаи в Швеция са 17 567. Починали са 2 152 души с COVID-19, оздравели са 550.

Швеция не обяви затваряне или строги политики за социално дистанциране. Вместо това тя въведе доброволни мерки, основани на доверие, като съветва възрастните хора да избягват социалните контакти и препоръчва на хората да работят от вкъщи, да мият редовно ръцете си и да избягват несъществени пътувания. Но границите и училищата за под 16-годишните остават отворени, както и много бизнеси, включително ресторанти и барове.

Подходът има остри критици, пише Nature. Сред тях са 22 високопоставени учени, които миналата седмица писаха в шведския вестник Dagens Nyheter, че здравните власти са се провалили и призоваха политиците да се намесят с по-строги мерки. Те посочват високия брой смъртни случаи от коронавирус в домовете за възрастни хора и общата смъртност в Швеция, която е по-висока от тази на северните ѝ съседи - 131 на милион души, в сравнение с 55 на милион в Дания и 14 на милион във Финландия, където е в действие блокиране.

Епидемиологът Андерс Тегнел е архитектът на тази стратегия и той казва пред Neture, че тя всъщност не е толкова уникална, а е базирана на закона в Швеция:

"Мисля, че е надценено колко уникален е подходът. Както в много други страни, ние се стремим да изравним кривата, като забавим максимално разпространението - в противен случай системата на здравеопазването и обществото са изложени на риск от срив.

Това не е заболяване, което може да бъде спряно или изкоренено, поне докато се произведе работеща ваксина. Трябва да намерим дългосрочни решения, които да поддържат разпространението на инфекции на прилично ниво. Това, което всяка страна се опитва да направи, е да държи хората поотделно, използвайки мерките, които имаме, и традициите, които имаме в прилагането на тези мерки. И затова в крайна сметка ние правехме малко по-различни неща.

Шведските закони за заразните болести се основават най-вече на доброволни мерки - на индивидуална отговорност. В него ясно се посочва, че гражданинът има отговорността да не разпространява болест. Това е сърцевината, от която започнахме, защото няма много правна възможност да се затворят градовете в Швеция, като се използват настоящите закони. Карантината може да бъде обмислена за хора или малки райони, като училище или хотел. Но [законово] не можем да затворим географски район."

"Затварянето на границите според мен е нелепо, защото COVID-19 има във всяка европейска държава сега. Имаме повече притеснения относно движенията вътре в Швеция.

Като общество ние сме по-настойчиви, непрекъснато напомняме на хората да използват мерки, подобрявайки мерките ежедневно, където виждаме, че те трябва да бъдат коригирани. Не е необходимо да затваряме всичко напълно, защото би било контрапродуктивно."

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини