Германия очаква най-тежкия удар по икономиката си

Германското правителство очаква икономиката на страната да понесе най-тежкия удар от създаването на държавата през 1949 година заради пандемията от коронавирус, пише днес вестник " Зюддойче Цайтунг", цитиран от ДПА.

В пролетната си прогноза, която правителството ще представи в сряда, експерти прогнозират, че брутният вътрешен продукт ще спадне с 6,3 на сто спрямо миналата година, посочва изданието.

Смята се, че най-ниската точка на спада вече е достигната, като според експертите икономическият растеж ще се стабилизира през май и през втората половина на годината значително ще нарасне.

Въпреки значителната държавна помощ се очаква да има голяма вълна от фалити и 3 милиона безработни. Според правителството приходите от данъци ще спаднат значително с около 82 милиарда евро (89 милиарда долара).

Депутатът от опозицията Михаел Тойрер от подкрепяща бизнеса Свободната демократична партия каза, че според него прогнозата е оптимистична.

Има и други прогнози с по-лоши очаквания. Нюрнбергският институт за изследване на заетостта например прогнозира, че германската икономика ще се свие с 8,4 на сто тази година.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини