Изпитващият леки притеснения БФС е получил държавна помощ по схемата "60/40"

Българският футболен съюз (БФС) е получил подкрепа от държавата по схемата за подпомагане на бизнеса, позната като "60/40". Организацията е взела 51 051.95 лева, показва публикуваният нов списък на работодателите, на които са изплатени компенсации.

В него влиза и "Национална футболна база" (1660.73 лева), занимаваща се с управлението на базата на БФС в Бояна. В списъка попадат още футболният шампион "Лудогорец", елитният "Дунав" и втородивизионният "Литекс", както и още няколко спортни клуба.

Парите на БФС са за 86 служители. "Това са около 75% от служителите в БФС", обясни изпълнителният директор на организацията Борислав Попов пред "Дневник".

По думите му футболният съюз се е възползвал от правото си да кандидатства за помощта, тъй като с въвеждането на извънредното положение на 13 март дейността му е спряла. "В противен случай можеше да се наложат рестриктивни мерки", каза Попов.

"В момента работят структурите, без които не можем. БФС изпитва леки затруднения", посочи той.

Попов определи като заблуждаваща информацията, че УЕФА ще даде на футболния съюз 4.3 млн. евро. Той обясни, че парите са по четиригодишни програми, за които трябва да се кандидатства с проект, който да бъде защитен. "Така направихме базата в Бояна. Но това не са пари за заплати или за парно и ток".

"Не са изсипани пари с хеликоптер над базата в Бояна", заяви Попов, насочвайки към думите на министъра на финансите Владислав Горанов от преди седмица.

Въпреки призива на Горанов

"Лудогорец" получава 110 406.96 лева за 134 служители. "Дунав" взима 11 622.03 лева за 40 души, а "Литекс" - 20 091.19 лева за 44 души.

Преди дни Горанов каза, че е бил търсен от собственици на футболни клубове, но ги посъветва да не кандидатстват за помощ от държавата. "Ботев" (Враца) беше одобрен, но обяви, че се отказва от парите.

На 17 април "Лудогорец" съобщи, че е кандидатствал и че очаква 110 хил. лева от държавата, като обяви, че по заръка на собственика си Кирил Домусчиев ще дари парите. Шампионите уточниха тогава, че изплащането на заплатите на футболистите остава ангажимент на клуба и не засяга правителствената програма.

Във вторник Горанов заяви, че не одобрява възможността с държавна помощ да се правят дарения. "Звучи вътрешнопротиворечиво да ползваш помощи от държавата, а в същото време да правиш дарение, но това е преценка на всеки един стопански субект", заяви министърът на финансите, цитиран от "Сега".

Схемата 60/40 е една от антикризисните мерки, които правителството предложи, за да подпомогне бизнеса заради пандемията от коронавирус. В случая държавата изплаща 60% от осигурителния доход на работника за срок до 3 месеца, ако работодателят доплаща разликата и поеме ангажимент да не съкращава хора. Главно условие за желаещите да получат средства е да бъдат изрядни данъкоплатци.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини