Лекарка препоръчва 10 минути на слънце като профилактика срещу новия коронавирус

Австралийска лекарка препоръча 10 минути на слънце като профилактика срещу новия коронавирус, защото ниските нива на витамин D правят хората по-уязвими на инфекции, съобщи в. "Мирър".

"Сега повече от когато и да било не е добре човек да е с дефицит на витaмин D", каза д-р Рейчъл Нийл от медицинския изследователски институт "Бергофер" в Бризбейн пред Australian.

Дефицитът на вит. D не само предразполага към Ковид-19 с изявени симптоми, но и те могат да бъдат по-тежки. Този витамин е с важно действие върху имунната система, обясни тя.

Миналата година д-р Нийл е изследвала 78 000 души и е установила, че хората с ниски нива на витамин D са предразположени почти два пъти повече към остри респираторни инфекции. Те също боледуват по-дълго.

Витамин D се произвежда естествено от човешкия организъм на слънце. Той се съдържа също в яйчения жълтък, червеното месо, мазната риба. Дневната доза се осигурява от 10 минути на слънце.

При настоящите препоръки да не се излиза, дневната доза може да бъде осигурена с 10 микрограма добавка витамин D.

От Британската здравна служба напомнят, че се провеждат няколко изследвания за ползата от витамин D срещу коронавируса, но такава връзка още не е доказана.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини