Спецслужби обвиняват Китай в унищожаване на данни на COVID-19, според медии

Според текста на документ на алианса за разузнаване "Пет очи" (САЩ, Австралия, Нова Зеландия, Канада и Великобритания), Китай, "излагайки други държави на риск", е криел всякакви новини за коронавируса, заставял е говорещите на това лекари да змлъкната или да "изчезват". Докладът на 15 страници също така твърди, че Китай е унищожил доказателства за коронавируса в лаборатории и е отказал да предостави биоматериали на учени, разработващи ваксината. Това съобщава австралийският Daily Telegraph

Отбелязва се, че Китай в началото на декември е имал доказателства за предаването на коронавирус от човек на човек, но е "отричал това до 20 януари". Според доклада СЗО също е отрекъл тази информация, въпреки опасенията, изразени от тайванските власти на 31 декември. Докладът също така посочва, че на 3 януари Националният здравен комитет на КНР е разпоредил унищожаването на проби от коронавирус и да не се публикува информация, свързана с неизвестната болест.

Съобщава се за група учени, водени от Ши Дженгли от Института по вирусология в Ухан. Според западното разузнаване групата на Ши Дженгли открила проби от коронавирус в пещера в провинция Юнан, които показали поразително генетично сходство с COVID-19. Открити са също изследвания върху синтеза на коронавирус, получен от прилепи и който не може да се лекува.

Отбелязва се, че когато изследователят разбрал за избухването на коронавируса, тя не можела да заспи поради страхове, че огнището е започнало в нейната лаборатория, но по-късно се успокоява, тъй като според нея геномът на коронавируса не съвпада с онези вируси, които е изследвала.

На свой ред Fox News съобщи с позоваване на висш американски служител, че докладът като цяло съответства на данните на американското разузнаване.

"Въпреки че американското разузнаване не потвърждава съществуването на документа на 15 страници, висш служител каза на Fox, че данните в този документ съответстват на (сведенията) на американското разузнаване, че Китай е знаел за предаването (на вируса) от човек на човек по-рано, отколкото официално беше обявено. Китай е знаел, че това е нов коронавирус и че вирусът е по-разпространен, отколкото Китай каза на международната общност през първите седмици от избухването", се казва в статията на Fox News.

Авторите на публикацията обаче отбелязват, че има някои разминавания между съюзническите разузнавателни служби. По-конкретно Австралия смята, че вирусът е възникнал на пазара както считат китайските власти. Американската разузнавателна общност, която включва 17 агенции не е взела решение в полза на тази теория.

"Разузнавателната общност се съгласява с широкия научен консенсус, че вирусът COVID-19 не е създаден от човека или генетично модифициран “, се казва в съобщение на Службата на директора на националното разузнаване. 

Американското разузнаване "ще продължи стриктно да изследва възникващата информация и разузнавателни данни, за да определи дали епидемията е започнала чрез контакт със заразени животни или е резултат от инцидент в лаборатория в Ухан.“

Изявлението на агенцията, която наблюдава въпросите на националната сигурност, потвърждава по-ранните доклади, че правителствените агенции, включително Националните здравни институти, са започнали проучвания дали епидемията е станала в лабораторията на Ухан, пише NYP.

По-рано американският президент Доналд Тръмп заяви, че американската страна обмисля версии, че новият коронавирус е произлязъл в лаборатория в китайския град Ухан и възнамерява да установи неговия произход. Американският президент заплаши Китай с последствия, ако се окаже, че Пекин умишлено е позволил избухването на COVID-19. По-рано Министерството на външните работи на Китай заяви, че Китай от самото начало има открита и отговорна позиция по отношение на публикуването на данни за епидемията от коронавирусна инфекция.

Американският президент заяви, че Вашингтон преустановява финансирането на СЗО, която според него не е предоставила своевременно информация за коронавируса, а също така не е свела истината до световната общност. Критиката на Тръмп към СЗО беше изразена на фона на трудната ситуация с пандемията на САЩ, която е на първо място както по брой на заболелите, така и по брой смъртни случаи. Изказването бе направено и на фона на обвинения към самия президент, че е въвел необходимите мерки за борба с пандемията твърде късно.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини