Вдигат КПП-тата, отварят заведения на открито и още мерки се разхлабват

Хората ще трябва да свикнат да работят с предпазни средства, да спазват дистанция и хигиена. Разчитаме на колективна дисциплина, за да няма отново затягане.

Правителството и Националният оперативен щаб са взели решение за разхлабване на някои от мерките срещу разпространението на коронавируса. Това обяви премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерския съвет в неделя.

За всичко изброено по-долу се очакват съответните заповеди от министрите.

От понеделник ще се разреши практикуването на инвидуални спортове на открито, но не и провеждането на състезания.

При спазване на всички противоепидемиологични мерки работата си ще могат да възобновят и автоинструкторите. Теоретичната подготовка ще трябва да се провежда онлайн.

"Тенис на корт и тичането в парка може да повиши имунитета на хората. Лично проф. Кантарджиев държи да разрешим отварянето и на плувните басейни като се спазват изискванията за дезинфекция в съблекалните", каза Борисов.

Разрешава се и отварянето на откритите части на заведенията, съобщи още премиерът. Това ще стане възможно, веднага след като РЗИ и Агенцията по безопасност на храните минат на проверки и се уверят, че всички изисквания за безопасност са спазени.

КПП-тата свършиха своята работа. Борисов каза, че много го е страх от вдигането им. 11 500 души са ангажирани там. КПП-тата ще може да бъдат вдигнати след Гергьовден, счита премиерът.

За детските градини и яслите не е постигнато съгласие да бъдат пуснати. Рискът според генерала е сериозен. Ще наблюдаваме какво ще се случи в Германия, които възнамеряват да възобновят заниманията с най-малките, каза Борисов. Самият ген. Мутафчийски цитира Меркел: "Това е болест, която се носи от децата, а убива бабите и дядовците им". Когато има достатъчно информация какви ще са последиците, можем да решим и да пуснем детски градини и ясли, каза началникът на щаба.

Учениците от 7 и 12 клас и абсолвентите да могат да проведат изпитите си, е постигнато съгласие между щаба и правителството. Предстои да се определи при какъв ред ще стане това.

Хората трябва да спазват мерките - дистанция, хигиена. Трябва да свикнем да живеем с коронавируса през следващите поне година-две, каза Борисов. Според най-лошата прогноза, ще се върне по света с още по-масова вълна. 

Думата извънредно положение внася излишно напрежение. Мерките ще останат - здравни, финансови, социални, но ще го наречем по друг начин. Готви се закон за отмяната му, като приетите мерки да останат да работят.

Веднъж в седмицата щабът ще отговаря на въпроси, каза Борисов.

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    Ис
    Истината
    25 -13
    13:09, 3 май 2020
    Мутрата ни нарече цитирам ''безделници''. За тебе хората сме рая, от чийто труд и джоб ти крадеш, безделник такъв, и си купуваш имоти в Барселона... Оставка!!!
    • Ис
      Истината ама друг път
      16 -24
      13:49, 3 май 2020
      Е, човека си е прав - безделници сте! Като ви казв... Виж коментара
    • Ис
      Истината
      22 -10
      13:56, 3 май 2020
      А ти какво полезно си свършил, да раболепничиш пред вожда, докато той те краде и ти се смее в лицето? Браво, достойнството за теб е химера!
    • 99
      999
      8 -7
      14:43, 3 май 2020
      Обвинения много, доказателства нула.
  • 2
    Ер
    Ерто
    11 -6
    13:42, 3 май 2020
    Добри са решенията.
    Само за басейните е безумие да се отварят.
  • 3
    Ам
    АмериканскиХойКосмат
    4 -10
    15:19, 3 май 2020
    Сега вече ще измрете - Явно Боци Маймуната са го н... Виж коментара

Още новини

Последни новини