Откриха най-опасното място в историята на Земята

Дългоизвестно, но недостатъчно проучено находище на скала от периода на креда на края на пустинята Сахара се оказа повече от просто древно местообитание на динозаври, показва всеобхватен нов документ.

Групата скални образувания Кем Кем в източно Мароко може също да представлява основен кандидат за най-опасното време и място за съществуване в праисторическото минало на Земята, основаващо се на страховитото си преобладаване на месоядни животни с големи тела, както е видно от фосилите.

Мястото е разположено близо до мароканско-алжирската граница и датиращо от края на периода на креда, съобщава Сайънс Алерт.

Съществуването на мястото отдавна е известно не само на палеонтолозите, но и на търговските ловци на изкопаеми, което означава, че разграбените останки на много от тези древни динозаври, влечуги и други същества, сега са разпръснати по целия свят в частни колекции. Новият анализ на учените включва посещения на колекции, съхранявани на няколко континента.

„Това е най-обширният труд върху изкопаеми гръбначни животни от Сахара от почти един век, откакто известният немски палеонтолог Ернст Стромер фон Райхенбах публикува последната си работа през 1936 г.“, обясни учен от екипа, палеобиологът Дейвид Мартил от университета в Портсмут, Великобритания.

Трудът предоставя „прозорец към епохата на динозаврите в Африка“, казва той. Откритието показва редица динозаври и птерозаври, в допълнение към древните крокодилоподобни влечуги, костенурки, рибоподобни, плюс различни безгръбначни, растителни видове и следи от фосили.

Може би най-забележителната особеност на палеоекосистемата Кем Кем е това, което оттогава е станало известно като „загадката на Стромер“: изобилието на хищните в сравнение с тревопасните динозаври, наблюдавано както в групата на Кем Кем, така и в Бахарийската формация в Египет.

Но има още нещо, което прави Кем Кем различна, казва екипът. „В допълнение към свръхпопулацията на едри динозаврски хищници“, пишат авторите, „поне три от четирите вида хищници с голяма телесна маса, присъстващи както в сборниците на Кем Кем, така и в Бахария, са сред най-големите хищници динозаври".

По времето, когато тези динозаври са бродели, преди около 100 милиона години, районът е бил център на обширна речна система и е имал богат запас от риба и други морски животни, които лесно са поддържали популацията на тероподите.

„Това място е било пълно с невероятно огромни риби“, казва Мартил. "Имло е огромна сладководна акула, наречена Onchopristis с най-страховитите зъби. Те са били като кинжали, но красиво блестящи“.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини