Най-зелените градове в света за 2020 г.

Изображение 1 от 2

    Благодарение на масовото застрояване, в редица големи градове по света остава все по-малко място за природа. Дърветата се изсичат, върху градинките се излива бетон, а резултатът е много по-мръсен въздух и неприветлива градска среда.

    По случай Деня на земята, който беше на 22 април, консултантска група за недвижими имоти публикува доклад, в който класира най-зелените градове в света. Подреждането е направено само между списъка на TripAdvisor за 50-те най-посещавани градове в света, затова липсва Копенхаген например. 

    Победител в класацията е Виена. Австрийската столица печели титлата най-вече заради това, че 30% от използваната в града енергия идва от възобновяеми източници, а половината от жителите ползват градски транспорт вместо коли. 

    Виена може да се похвали и с голям брой обществени зелени площи, успешна програма за рециклиране и компостиране на отпадъци, както и стотици фермерски пазари, на които се предлага екологично чиста продукция.

    Други критерии, които са взети предвид при подреждането, са възможност за лесно придвижване в града пеша или с колело, потребление на вода и качество на въздуха.

    А ето и кои са останалите градове, попаднали в челната десетка:

    2. Мюнхен, Германия

    3. Берлин, Германия

    4. Мадрид, Испания

    5. Сао Пауло, Бразилия

    6. Манчестър, Великобритания

    7. Лисабон, Португалия

    8. Сингапур

    9. Амстердам, Нидерландия

    10. Вашингтон, САЩ

    Източник: lifestyle.bg

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини