Сибир гори. На места 10 пъти повече от миналата година (видео)

Изображение 1 от 4

    Докато фокуса на света насочен към коронавируса, тревожни снимки и видео идват от Русия, показващи мащаба на горските пожари, обхващащи Сибир и Далечния Изток след топенето на зимния сняг.

    Руският министър на извънредните ситуации Евгений Зиничев предупреди във видеоконференция с президента, че комбинация от фактори сега представлява заплаха за много региони на Русия.

    „Критична е ситуацията с пожарите в Сибир и Далечния Изток“, заяви той.

    На 27 април в района на Красноярск десет пъти по-голяма територия е опожарена в сравнение с миналата година, съобщава Зиничев. В Трансбайкал са засегнати три пъти повече земя в размер на 200 000 хектара. В района на Амур броят на огнищата се е увеличил с един и половина пъти.

    „Разбира се, основната причина са нерегламентираните и неконтролирани земеделски пожари. По-малко снежна зима, ненормална зима и недостатъчна влажност на почвата са фактори, които създават условия за преход от ландшафтни към пожари в жилищни райони“.

    Зиничев говори за необичайно горещо време и силните ветрове, които сериозно са усложнили ситуацията.

    Той призова за по-строги наказания за виновниците за пожарите, които излязоха извън контрол и причиниха „значителни щети или дори смърт“.

    В някои региони ветрове със скорост до 80 км на час, съчетани с температури от 25 ° С, разпространяват пожарите.

    През април пожарите засегнаха Кемерово, Новосибирск, Алтай, Забайкал, Томск, Омск и Красноярск, както и Република Алтай.

    Около 50 къщи са разрушени в Новосибирск и 27 в Кемерово. Всички жители са евакуирани.

    И Новосибирск, и Чита пострадаха от замърсяването на въздуха от дима на пожарите.

    Сергей Аноприенко, ръководител на федералната агенция по горите Рослехос, пряко обвини мерките за блокиране на населението заради коронавируса за увеличаването на пожарите.

    „Хората се самоизолираха на открито и забравиха за правилата за пожарна безопасност“, коментира Сергей Аноприенко.

    "В някои региони температурата вече е около 30 градуса C и хората просто не могат да издържат в своите апартаменти."

    „Хората се втурнаха на открито и в резултат на това имаме скок на пожарите“ , добавя той.

    Сателитът Terra на НАСА засне някои от пожарите от космоса на 27 април.

    Хората са основната причина за пожарите, включително горенето на суха трева от земеделските производители, въпреки че това е забранено, отбеляза Аноприенко. От средата на април в Трансбайкал е в авариен режим.

    „Най-трудната ситуация сега е в района на Забайкал и Бурятия“, заяви Аноприенко. „Въпреки всички регулаторни забрани и забраната от 2015 г. на земеделските палежи, хората горят суха трева. Днес има 75 горски пожара, 73 от които са федерална горска територия".

    „Общо на 28 април тази година са регистрирани 3 399 огнища в сравнение с миналата година - 1 960. Площта, обхваната от пожари от началото на годината, е 477 000 хектара. Миналата година на този ден е 382 000 хектара", заяви Аноприенко.

    Той отбеляза, че в Русия започват майските празници, обхващащи периода 1-11 май, и въпреки че в цялата страна се налагат безпрецедентни мерки за изолиране, много хора се очаква да напуснат градовете.

    „Ненормално топла зима, сухата пролет и човешкият фактор внесоха корекции в нашите прогнози“, коментира той. „През май - юни, в Сибир обикновено започва опасен период. Рисковите региони са, както обикновено, Иркутска и Красноярска области, републиките Хакасия и Тува, а също и Омска, Новосибирска и Томска области.

    В района на Иркутск кметът на град Уст-Кут Александър Душин обвини четирима областни служители, че се опитват да започнат пожар, след като са били заловени с газови бутилки. Четиримата служители са изчезнали и в момента се разследват.

    В Тува бяха призовани стотина войници за борба с огъня.

    От два дни се използва вертолетът Mi-8 AMTSH Terminator с устройство за гасене на пожари, но поради силния дим вече не е безопасно, така че  борбата с огъня продължава на земята.

    Битката се усложнява от терена - хълмове с гъста гора.

    Във видеоконференцията на 27 април Путин предупреди регионалните служби, че трябва да са готови за извънредни ситуации както за пожари, така и за наводнения.

    „Сега всички усилия са насочени основно към противодействие на разпространението на коронавирус.

    „Това обаче не трябва да отклонява вниманието ни от други потенциални заплахи за живота и безопасността на хората. Освен това, както също знаем, идва пролетното и лятното време, което означава, че има значително увеличение на риска от сезонни природни бедствия - пожари и наводнения, особено в федералните райони на Далечния Изток и Сибир.

    „Сегашната ситуация в няколко региона е вече доста сложна“, заключава руският президент.

    Източник: 

    We Don't Want to Alarm Anyone, But a Large Amount of Siberia Is on Fire Right Now, sciencealert

    Wildfires ‘critical’ in Siberia and Russian Far East, up to ten times worse than last year, siberiantimes

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини