Горанов: Божков да си плати задълженията и после да говори (видео)

Финансовият министър Владислав Горанов потвърди, че се е срещал с бизнесмена Васил Божков и са обсъждали хазартните закони. На брифинг в Народното събрание той посочи, че нито една от промените в хазартното законодателство, одобрена от ГЕРБ, не е била, за да облагодетелства някого. Повод за брифинга бяха остри нападки срещу финансовия министър, които тази сутрин след известно време на затишие отправи бизнесменът Васил Божков в телевизионно интервю от ОАЕ, където се намира. В интервюто Божков наричаше министъра "Влади Горанов" и поиска оставката му.

Горанов потвърди стари свои тези, че не е имал правомощия да контролира действията на Държавната комисия по хазарта (ДКХ), и направи множество паралели между поведението на Божков и друг български бизнесмен, който обвинява и се защитава от чужбина, но не се явява пред българското правосъдие.

Познавал ли е Горанов Божков

В интервюто Васил Божков обяви, че много пъти са говорил с финансовия министър, разменяли са си и есемеси.

"Никога не съм твърдял, че не познавам Васил Божков, и не виждам нищо лошо в това, тъй като съм срещал в моя кабинет и господин Валентин Златев, и Кирил Домусчиев, и много други хора, които са изградили успешен бизнес в България", обяви Горанов.

Продължаваме да готвим изменения в законодателството, свързано с хазарта, но нито една от промените от 2015 г насам не са свързани с нечие облагодетелстване, посочи той.

По-рано тази сутрин в интервю пред bTV Васил Божков обяви: "Ако е знаел, че се приемат и отхвърлят данъчни закони, да си подава оставката. Ако не е знаел - пак да си подава оставката."

Нямам никакви притеснения, всичките разговори с него са били свързани с дейността му като един от големите хазартни собственици, най-честата тема е свързана с настояването му за изравняване на режимите за онлайн и офлайн хазарта, обясни Горанов. Допълни, че тези искания не са получили подкрепа от управляващата партия и Министерството на финансите, в резултат на което и "заради грешното прилагане на закона, са се натрупали тези задължения" (700 млн. лв. заедно с лихвите - бел. авт.). Моногократните настоявания от негова страна за изравняване на ставките за онлайн и офлайн хазарта не срещнаха нашата политическа подкрепа и не се състояха, заключи министърът.

На въпрос, свързан с поисканата му от Божков оставка, Горанов посочи, че не разбира аргументите му да я иска. Не нося вина, че негови служители заедно с членове на Държавната комисия по хазарта са прилагали грешно закона и се дължат 700 млн. лв., обяви той. "Ако той, странно за мен се изрази, е получил консултация от мен да не плаща данъци, нека да го докаже и ще понеса отговорност", обяви Горанов.

Божков да си плати и после да говори

Финансовият министър съобщи, че продължават действията на Държавната комисия по хазарта, свързани със събирането на вземанията на държавата, и "ако някой претендира, че е изряден, да бъде така добър да си плати задълженията".

И в момента, ако иска, господин Божков може да плати това, което не е платил навреме, защото милиарди са генерирали фирмите, свързани с него. След като плати, ще има моралното и нормативното основание да претендира пред комисията по хазарта и за продължи своя бизнес, обяви Горанов. През март ведомството отне лиценза на "Еврофутбол" и тогава бе обявено, че връщането му може да бъде поискано след плащането на дължимите суми, срокът за което е три месеца.

Министърът за пореден път защити тезата, с която отхвърля от себе си отговорността за действията на хазартната комисия, като обясни, че той е назначавал председателя й, но тя е самостоятелен и колективен орган и никъде в Закона за хазарта не са вменени функции на министъра на финансите. Отново изреди, че в комисията представители имат различни институции, сред които ДАНС, НАП, Министерството на икономика, Министерството на правосъдието и други. Посочи, че единственото, което можел да направи след сигнала за платени от фирми на Божков занижени такси, е да възложи на подчинената му финансова инспекция ревизия на комисията. И след като тя установила, че комисията е прилагала "негодно и некоректно" Закона за хазарта, съгласувано с колегите си от другите ведомства е подменен съставът на комисията.

Обяви, че "кризата в хазарта" е започнала с междуособици сред участници на пазара, сменено е ръководството и е започнала процедура по начисляване на несъбраното от бюджета. "Тези актове минаха съдебен контрол и са в сила и всеки, който иска да е коректен, да си внесе тези 700 млн. лв. и за него тази тема ще отпадне. Друг е въпросът, че има много други обвинения, несвързани със собствеността на Божков в хазартните фирми, които аз няма да коментирам", посочи Горанов. Допълни, че Министерството на финансите по нито един закон не разполага с правомощия да налага запори.

"Как го разбрахте, че съм министър на Делян Пеевски?"

Това попита на свой ред Горанов в отговор на въпрос-констатация от журналист, след като Васил Божков обяви, че и преди, и сега мутрите са едни и същи, но разликата била в съществуването на депутата от ДПС Делян Пеевски, който "дърпа конците в сянка". Посочи, че е имал среща с депутата от ДПС през 2010 г., за която знаят всички, и обяви, че дали някой е на някого е много лесно да се съди по делата. "Аз и за вас много неща мога да твърдя, но не е коректно, защото не е истина", коментира още той на въпроса от медия.

Ако ме видите да правя законодателни инициативи, свързани с медии или други сектори, с които Пеевски има връзка, може лесно да ме упрекнете. Но да твърдите този е на този... Посочи, че е бил народен представител от два района и с едно прекъсване през 2014 г. е бил министър на финансите и не смята, че с което и да е свое действие е позволил да постави интересите на конкретен бизнесмен над тези на държавата.

В отговор на въпрос, свързан с констатацията на Васил Божков, че България се управлява от хунта, Горанов отговори, че това е причината да прави при цялото си изказване сравнения с друг бизнесмен, също избягал в чужбина. Неслучайно търся аналогия с други обвиняеми, които не намират кураж да застанат пред правораздавателната система, посочи той.

За твърденията, че някой на някого е отнел бизнеса, основания може да се търси в политическото решение за монополизиране на лотарийните игри от държавата, обяви Горанов в отговор на репликите на Божков, според които и днес България се управлява от мутри, които отнемат бизнеса, които днес той вижда в лицето на "прокуратура, ДАНС и НАП".

Вместо да се сипят подобни обвинения, аз препоръчвам на всеки български бизнесмен, който има неуредени сметки с държавата, да ги оправи и по този начин няма да изпада в неприятната ситуация да е преследван от наказателните власти.

На няколко пъти направи паралели с бившия мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев, макар и да не го назова по име, който, като получил обвинение, започнал да твърди, че липсва правова държава, и не иска да се изправи пред конституционно уредените институции, които могат да уредят този спор.

Министърът не каза колко чести са били разговорите с Божков, дали е информирал за тях и тяхното съдържание премиера Бойко Борисов, дали е запознавал Божков с членове на комисията по хазарта.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ви
    видимите резултати
    2 0
    20:10, 8 май 2020
    Долна корумпирана отрепка.
  • 2
    Ис
    Истината
    1 0
    15:18, 9 май 2020
    Нали Влади беше зам. финансов министър при Дянков? Хвани единия, прасни другия! Шайка мутри и крадци! Оставка!
  • 3
    Ив
    Иванов
    1 0
    11:22, 12 май 2020
    Хайде нека първо Цветан Василев да върне откраднатите милиарди от КТБ, после да подхаванете и Васил Божков?!? Общо двамата завлекоха държавата с около 6 милиарда лева!
Последни новини