Борисов, хотелиери и ресторантьори се разбраха за Наредба Н-18 и 9% ДДС

ДДС за храни от първа необходимост и сектор "Туризъм" да бъде намален на 9 на сто от 1 януари 2021 г. За това се разбраха на работна среща министър-председателят Бойко Борисов и представители на Асоциацията на заведенията в България и Българската хотелиерска и ресторантьорска организация, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Премиерът Борисов е подчертал, че решението е политически риск, но то е в подкрепа срещу загубите от COVID-19 в ресторантьорския бранш.

"Правим изключение за вас, защото с наша заповед е затворен секторът, образно казано. И така е в цял свят. Това може пък да е една мярка, която в последствие да даде добри резултати и да бъде трайна. Всичко е в нашите ръце", е изтъкнал министър-председателят Борисов. Той е акцентирал, че с така обсъдените промени с понижения ДДС, означава, че оборотите и дейността на ресторантите и хотелите трябва да са 100 процента на светло.

"В това отношение ние сме длъжни да си изпълняваме ангажиментите. Финансовият министър е много против, но искам да го опровергаем в края на годината с повече приходи", е казал още премиерът Борисов.

"Поемаме този ангажимент, че това ще се случи по начина, по който сме говорили с Вас", са посочили представителите на браншовите организации.

На срещата е било договорено още отлагане на влизането в сила на промените в Наредба Н-18 за срок от една година, в резултат на което тя ще започне да действа от 1 март 2021 г.

В рамките на срещата е било посочено, че ще бъде възложено изготвянето на антикризисен план, включващ предоставянето на кредити и грантове от ББР с участието на експерти от сектор "Туризъм". Било е дискутирано също премахването на критерия за липса на задължения към държавата само за 2020 г. при кандидатстване за мерките за справяне с икономическите последици от коронавируса.

Промените, които са били договорени на работната среща при премиера Борисов, ще бъдат внесени днес в Народното събрание от ПГ на ГЕРБ.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ан
    Англия
    4 0
    15:12, 12 май 2020
    Двете мафии се договориха...50% по-малко за бюджета...Но не и за седналите от двата края на масата... Така и няма да разберете за кого е "лъча оптимизъм",за кого "слънцето"...

    "Най много се печели по време на криза!" - дочуто от стар български евреин-емигрант от Дупница...

Още новини

Последни новини