20 °C

Кучетата също минават през пубертет

Кучата по-трудно се подчиняват на командите на собствениците си в юношеството, подобно на тийнейджърите, твърдят британски изследователи.

В експериментите, кучетата били по-склонни да пренебрегнат комадите на собствениците си и по-трудно се поддавали на дресура на 8-месечна възраст или в пубертета.

Било установено, че кучетата на 5-месечна възраст са по-послушни от по-големите си събратя.

Изследователският екип уверява собствениците, че животните просто преминават през етап от живота си.

Кучетата в пубертета често биват давани за осиновяване, заради неподчинението си, но ако хората ги задържат и демонстрират любов и търпение, животните ще им се отплатят – подобно на проблеми тийнейджъри, които впоследствие се превърщат в отговорни възрастни.

Учените са категорични, че не бива да наказваме домашните си любимци в този момент или да се отдръпваме емоционално от тях, защото това само би могло да влоши проблема.

Изследователи от Университета в Единбург наблюдавали поведението на 69 кучета – лабрадори, голдън ретривъри и кръстоска между двете породи, на 5-месечна и 8-месечна възраст.

Неподчинение на командите на собствениците било наблюдавано по-често на 8-месечна възраст.

Подобно поведение било по-силно изразено при кучета с “нездрава връзка” със стопаните.

Учените открили, че на кучетата им отнема повече време да реагират на командата “седни” през юношеството, но само когато командата е изречена от собственика им, не и от непознат.

Това означава, че са по-непокорни спрямо собствениците си, отколкото спрямо хора, които не са виждали никога преди – още една обща черта с тийнейджърите. Очевидно кучето тества връзката със собственика си.

Било установено също, че женските кучета влизат в пубертета по-рано и са по-непокорни в юношеството си, подобно на момичетата, при които пуберетът също настъпва по-рано, ако връзката им с родителите не е толкова здрава.

Тези наблюдения били затвърдени от изследване с по-голям брой кучета – 285 лабрадори, голдън ретривъри, немски овчарки и кръстоски.

Собствениците на кучета признали, че имали най-големи затруднения с обучението на любимците си на 8-месечна възраст, в сравнение с 5 и 12 месеца.

Източник: dailymail.co.uk

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 06.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
За много от вас денят се свързва с начало на проект или друга заетост, която ще ви носи доходи. Други ще задълбочат познанията си по въпрос, привличащ ги с перспектива за професионално развитие. Душевната ви нагласа ще ви подтикне към по-задълбочено общуване с подходящия човек и няма да съжалявате. Денят е подходящ и за лични занимания.
06 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ангажименти от различен характер ще запълват времето и мислите ви днес. Гледайте на тях отговорно и обмислете възможните варианти за действие. Нетрадиционен подход също може да ви донесе успех. Интересна среща ще постави началото на нови предизвикателства, за каквито сте подготвени.
06 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
С настроение ще се заемете с подобряване организация на работното място. В тази връзка ще вземете и съответните решения, подобрявайки чрез тях ефективността на труда си. В семейството ще посрещате или изпращате някого. Ако заложите на самоподготовка, ще постигнете бърз напредък, предвид потенциала, който носите.
06 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Не допускайте липсата на пари да промени отношението ви към околния свят. Добри хора сте и направете така, че проблемите ви да не стават достояние на другите. Можете да се справите и ще го направите, като запазите достойнството си. Приключвайки започнат проект, ще подобрите финансите си и времето ще ви стигне за по-приятни занимания вечерта.
06 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Навременните ви и правилни действия ще повишат авторитета и вярата в собствените ви сили и възможности. Смело атакувайте целите си, времето работи за вас. За сметка на деловата ви активност личния ви живот се нуждае от обновление. Покажете на партньора си, че очаквате от него конкретни действия, а не само приказки.
06 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Вие ще сте водещи днес, но не давайте воля на началническите си пристрастия. Успеха ще бъде с вас, стига да овладеете емоциите си. Съсредоточете се и действайте разумно и предвидливо. Можете с лекота да си осигурите съмишленици, ако покажете, че имате какво да научите от тях.
06 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Има с какво да изненадате хората, които обичате. Поканете ги на разходка сред природата, ще ви се отрази тонизиращо на всички, а вие ще се постараете да направите приятна атмосфера наоколо. Самостоятелният ви бизнес ще наложи по-забързано темпо, което ще се отрази на времето и нервите ви.
06 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Със сигурност днес ще ви се наложи да поработите сериозно, за да осъществите намеренията си. Не се притеснявайте от конкурентна на вас дейност, имате реални шансове да постигнете блестящи резултати. Вашите близки ще ви подкрепят.
06 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С деловото си отношение към проблемите ще предизвикате добри резултати, но и ще събудите нечии интерес към себе си. Няма да липсват условия за конфликти, защото и вашата чувствителност е изострена. По добре да бъдете кротки и да не се поддавате на провокациите. Финансови придобивки и романтичен флирт ще направят вечерта ви хубава.
06 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Промените при вас са в ход, но помислете дали това очаквате. Извличайте най-доброто за себе си, без да залитате по фалшиви обещания и представи за бляскаво бъдеще. Сами се погрижете за себе си, за да не обвинявате друг, в случай на различия в мисленето. Ще изненадате много хора с решенията си.
06 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Нечии съвет ще ви помогне да се справите по-леко с въпрос, който възприемате, като труден за решаване. Ще отбележите напредък в област, която изисква съобразителност, пъргава мисъл и навременни действия. Потърсете за себе си приятеля, с когото бихте се чувствали уютно и добре.
06 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С приключването на проект, който ви струваше немалко сили и средства ще сложите край на един период в живота си и ще започнете нов. По-ведро ще гледате на нещата, защото сте усвоили уроците си. Ще привлечете вниманието на някой, когото харесвате и ще се радвате на взаимния си интерес.
06 юни 2020
Последни новини