Водопад от 300 голи момичета. Холивуд без цензура (видео)

Това видео е от архивите на Warner. Филмът е от 1933 година, времето преди цензурата. Всъщност мюзикълът, наречен "Footlight Parade" е от една много забележителна и кратка епоха в развитието на Холивуд.

Pre-Code, както наричат този период, продължил между масовото навлизане на звук в снимки през 1929 г. и прилагането на насоките за цензура на филмовия кодекс, популярно известен като "Код на Хейс" през 1934.  

Преди "Кода на Хейс" някои филми в края на 20-те и началото на 30-те години изобразяват или имплицират сексуални намеци, романтични и сексуални връзки между бели и черни хора, лека нецензурна злоупотреба, незаконна употреба на наркотици, безразборност, проституция, изневяра, аборт, интензивно насилие и хомосексуалност. Коварни герои, които печелят от делата си, в някои случаи без значителни последствия. Гангстерите във филмите се възприемат от мнозина като героични. Силните женски персонажи са повсеместни в такива филми, а засяганите женски теми няма да бъдат показвани десетилетия по-късно в американските филми. 

Започвайки в края на 1933 г. и ескалирайки през първата половина на 1934 г., американските римокатолици започват кампания срещу това, което смятат за безнравственост в американското кино. Това, плюс потенциално държавно поглъщане на филмовата цензура и социални изследвания, които изглежда показват, че филмите, които се смятат за аморални, могат да насърчават лошо поведение, са били достатъчен натиск, за да принудят студията да капитулират пред разрастващия се надзор.

Footlight Parade е точно от това време без цензура и е избран да влезе в Националния филмов регистър на Библиотеката на Конгреса като "културно, исторически или естетически значим". И как не, кой би помислил за скокове във водата в киносалон в наши дни? Да не говорим за невероятната масова хореография, включително с 300 плуващи момичета синхронно в басейна. Да не говорим за нивото на технологията, която не е била никак уместна за снимки във водата.

Ето накратко и историята във филма. Честър Кент (Джеймс Кейни) заменя своята неуспешна кариера като режисьор на мюзикъли от Бродуей с нова като създател на музикални номера, наречени "пролози". Тези кратки сценични постановки на живо били изпълнявани в киносалоните преди да се покаже главния филм. Натискът на неговите бизнес партньори кара Кент непрекъснато да създава голям брой продаваеми пролози, които да обслужват театрите в цялата страна. Работата му се затруднява от съперник, който краде идеите му, вероятно с помощта на вътрешен човек. Кент е толкова затрупан от работа, че не осъзнава, че секретарката му Нан (Джоан Блондел) се е влюбила в него и прави всичко възможно да го защити, както и интересите му.

Бизнес партньорите на Кент обявяват, че очакват голяма сделка с веригата кинотеатри Аполинарис, но получаването на договора зависи от това, дали г-н Кент ще впечатли г-н Аполинарис (Пол Поркаси) с три грандиозни пролози, представени една и съща вечер един след друг в три различни театри. Кент заключва себе си и служителите си в офисите, за да предотврати шпионаж, докато правят хореографиите и репетират трите продуцентски номера. След това Кент поставя на сцената "Hotel Honeymoon", "By a Waterfall" (с участието на известната трупа Human Waterfall) и "Shanghai Lil".

Именно "By a Waterfall" можете да видите във видеото по-долу.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Wa
    Warner
    5 0
    15:18, 14 май 2020
    Къде видяхте голи момичета ?
Последни новини