Кога ще е готова българската ваксина срещу COVID-19? (видео)

"Създаването на всяка ваксина се състои от няколко етапа. Първият е концептуалният – това е идеята. Тя коства много тежък труд . Вторият етап е идеята какво да намерим във вируса и какво да отделим от него, което би било съставна част на ваксината. Самото нейно конструиране е бърз процес". Така в студиото на "Здравей, България" доц. Андрей Чорбанов от департамента по „Имунология” към БАН коментира създаването на българската ваксина срещу коронавируса.

Той посочи, че в рамките на три месеца е възможно да бъде сглобен прототипът на ваксината. "Много е важно обаче да се каже, че има едно условие, което в България е проблем. Това са обществените поръчки. Те забавят по безкраен начин доставките на всичко, което ни трябва за работата", допълни доц. Чорбанов.

Прототипът на българската ваксина срещу COVID-19 ще е готов до 3 месеца

"Нормалните химикали  и реактиви протичат от нас с всички обществени поръчки и процедури между няколко месеца до една година. Би трябвало, както е навсякъде по света, да бъдат облекчени. В Америка няма такива неща, Европейският съюз наложи тези мерки", каза още доцентът от департамента по имунология.

"За тестването на ваксината ни трябва обикновено около година. Това е нормалната процедура в световната практика", заключи Чорбанов.

Той обясни, че според експерти, докато вирусът не обхване цялото население, той ще продължи да живее. "Той е такъв тип, който доста бавно се разпространява и изчиства от организма. Това предполага една продължителност на тази ситуация. Затова е належащо да се изработи трайно решение, каквото е една ваксина", категоричен беше доц. Чорбанов.

Източник: nova

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини