#HUBAVOE: Градска магистрала ще минава на половин метър от блокове

Изображение 1 от 4

    Амбициозен инфраструктурен проект в египетския град Гиза се превърна в международна новина още преди завършването си… но далеч не по най-добрите причини. Широката близо 70 метра естакада „ал-Зомор“ е буквално залепена за няколко големи жилищни блока. Властите твърдят, че сградите са строени незаконно, но след големия публичен скандал стана ясно, че за живущите ще има компенсации.

    Целта на струващата 317 млн. долара 12-километрова естакада е да облекчи кошмарния трафик по улиците на почти 3-милионния град Гиза, който през последните десетилетия постепенно се слива с Кайро. Трябва освен това чрез градската магистрала да бъде завършено околовръстното шосе на агломерацията на столичния град.

    Очаква се да бъде завършена до края на годината.

    Строителната компания, ангажирана с проекта, очевидно се гордее с него и в социалните мрежи пуска снимки и видео от прогреса на работата. На тях обаче се вижда нещо смущаващо – огромната железобетонна конструкция буквално е залепена за жилищни блокове. Отстоянието между балконите и края на мостовото съоръжение е… 50 сантиметра, нито повече, нито по-малко.

    Кадри в социалните мрежи показват как по-ниските етажи остават завинаги в мрак, а тези на нивото на платното са практически разрушени. Ясно е, че пък по-високите етажи ще са необитаеми заради огромния шум и мръсния въздух.

    Най-абсурдното в цялата ситуация е, че видимо животът в сградите си продължава – все едно не са попаднали в плен на естакадата.

    Кой е виновен?

    Според източници на сайта „Араб Нюз“ блоковете са построени незаконно и властите са издали предписания за събарянето им. Поне един от инвеститорите обаче твърди, че разполага с валидни документи от 2008 г.

     „Години наред следихме проекта, като действията на властите бяха бавни. Сега изведнъж всичко започва с голяма скорост, което доведе до пълен хаос“, коментира местен депутат, който повдигна въпроса пред правителството.

    В крайна сметка е взето соломоновско решение – проектът е важен и трябва да продължи, но засегнатите ще бъдат компенсирани.

    „Ако трябва да чакам, за да може хората да бъдат преместени и тогава да събаряме блоковете, ще ми отнеме около 20 години, за да завърша проекта. Ако някой е засегнат, ще изпратим комисия, която ще прецени каква да бъде компенсацията. . Ако решат да не се местят, няма да получат компенсация, защото това е тяхно решение. Обитателите без нотариален акт също няма да бъдат компенсирани. Не знам защо сега се разпространяват тези снимки, работим по естакадата от миналата година“, заяви началникът на държавната строителна агенция Махмуд Насар, цитиран от „Мидъл Ийст Ай“.

    В държавите с военен режим е така

    В социалните мрежи проектът беше подложен на тежки критики заради решението да се строи без преди това да е решен проблема с блоковете по пътя на естакадата. Появиха се и въпроси дали въобще тя е с изрядни документи.

    Според мнозина целият сюжет – със забързаната и неудачна реализация на ключов проект, е показателна за корупцията и проблемите с административния капацитет на Египет.

    Някои се пошегуваха със ситуацията. На първия колаже е показан президентът Абдел Фатах ал-Сиси по време на инспекция на обект сякаш казва: „Похлопайте им на вратата и им кажете да си мръднат прането – ще строим мост!“

    Надписът над втората снимка гласи: „Може просто да си купите апартамент на пети или шести етаж и да отворите бензиностанция“.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини