21 °C

Ваксини: Има нова световна война онлайн и това е първата карта на бойното поле

Военните метафори са често срещано клише в медицината. Но понякога няма друга подходяща аналогия. Предстои битка,  реални човешки животи са в риск, и съдейки по новата карта на бойното поле, загубите ще бъдат всичко друго, но не и малки.

Мненията на близо 100 милиона потребители на Facebook в 37 страни са превърнати в цветна карта на взаимоотношенията между привържениците на ваксините, техните противници и тези, чиито възгледи се намират някъде по средата.

Изследователи от САЩ прилагат техники за анализ на данни, които обикновено се използват в теоретичната физика за създаване на визуализация, за да дадат виртуална гледка от птичи поглед към пейзажа в социалните медии относно ваксинациите и нещата не изглеждат добре.

"Има нова световна война онлайн, обграждаща доверието в здравната експертиза и науката, особено с дезинформация за COVID-19, но също така и с недоверие към големите фармацевтични продукти и правителства", казва изследователят на теорията за комплексността Нийл Джонсън от университета Джордж Вашингтон в САЩ.

"Никой обаче не знаеше как изглежда бойното поле и затова се заехме да разберем."

Получените заплитания от линии и петна от точки изглеждат сложни на пръв поглед, но това изображение е само моментна снимка на конкуриращите се сили и взаимодействията между тях през цялата 2019 година.

Онлайн общностите на критиците на ваксините са изобразени с червени точки, оразмерени пропорционално на броя на последователите. Застъпниците също могат да се видят като сини кръгове, а тези без ясно определена позиция са зелени.

Отделете малко време, за да погледнете отблизо и бързо се очертава ясен модел.

"Сините се бият на грешното място, те са на една страна и основната активност е около червените, които са абсолютно заплетени с цялата тази зелена общност“, казва Джонсън.

За да съставят картата, изследователите използват публично достъпна информация от над 1000 страници във Фейсбук между февруари и октомври 2019 г., като всяка страница представлява група от хора, за които се предполага, че до голяма степен имат позиция относно ваксинацията.

След това е използван метод за картографиране на данни, наречен снежна топка, за да се опише как групите се свързват една с друга. Връзките от всеки клъстер към други страници са прпроследени, като връзките на тези страници са също така обединени и т.н. След това софтуер превръща тази мрежа в обикновена графика.

Гледайки дълбоко в заплетената мрежа от връзки, червените възли са изпъстрили цялата сърцевина на зелените, образувайки по-голям брой връзки с неопределени общности, отколкото сините.

Само за да засилят енергичния характер на мрежата на червените, по време на огнищата от морбили през 2019 г. антиваксинните Facebook страници се разрастват, някои с до 500 процента.

Ако има някаква утеха за защитниците на ваксините, това е, че техният сравнително малък брой струпвания включва повече индивиди с 6,9 милиона привърженици, в сравнение с едва 4,2 милиона в лагера на противниците им.

Като оставим бройките настрана, разнообразието от сайтове за ваксинация и активността на хората, които претеглят техните мнения, действа отрезвяващо.

Това, което изглежда като пасивна неутрална територия, е динамична популация от индивиди, които търсят информация. И там има най-различни направо опасни гласове, готови да им предоставят индивидуален отговор.

Проектът започна като начин за по-добро разбиране на онлайн взаимодействието относно ваксините, когато връщането на морбили беше най-лошото, от което трябваше да се страхуваме. Година по-късно светът е съвсем различно място, разтърсен от пандемия каквато светът не е виждал от поколения.

Резултатите от проекта правят сложността на разработването на коронавирусна ваксина да изглежда като детска игра. Истинското предизвикателство ще бъде да убедим достатъчно хора доброволно да се имунизират.

Това е цел, за постигането на която дори Световната здравна организация има резерви. Макар организациите зад социалните мрежи могат да играят активна роля за ограничаване на обхвата на противниците на ваксините, става ясно, че трябва да се направи повече.

"Вместо да извършват безразборни действия с глобалната мрежа от общности, които консумират и произвеждат (неправилна) информация, агенциите за обществено здраве, платформите за социални медии и правителствата могат да използват карта като нашата и изцяло нов набор от стратегии", казва Джонсън.

Да се ​​нарече борбата срещу дезинформацията за ваксината "трудна битка" е подценяване. Това е война - такава, която сме зле подготвени да спечелим. Но предвид това, което е заложено, не можем да си позволим да загубим.

Изследването е публикувано в Nature.

Коментари в сайта

Хороскоп за 01.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Очаква ви спокоен и приятен ден. Въздържайте се от необмислени постъпки и реакции и се посветете изцяло на работата си. Особено много ви се отдава да убеждавате днес и това е прекрасен повод да прокарате идеите си сред висшестоящите.
01 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Няма да ви липсват успешни ангажименти както в личен, та-ка и в делови план. Някои от вас ще пътуват, а други ще работят за утвърждаване на вече отвоювани позиции. Трескави вълнения и може би силна любов, може да предизвикат вземането на сериозни решения и дълготрайно обвързване. Денят ще ви предложи приятно и успешно развитие на заниманията ви.
01 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Съсредоточете се върху работата си и не обръщайте внимание на дребните проблеми. Помислете малко и може би ще откриете съществени неща, които до момента пропускате. Това би ви помогнало да вземете много по-адекватно решение. Сега е момента да бъдете предприемчиви. Не се колебайте да предприемате по-активни стъпки.
01 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Засилете присъствието си там, където считате за важно и ще получите максимума в очакванията си. Получена навреме информация ще улесни работата ви и бързо ще я придвижите напред. С готовност ще се включите и в решаването на чужд проблем, но това сте вие. Всъщност, така помагате и на себе си, а най-хубавото е, че го осъзнавате.
01 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Плановете ви за деня в по-голямата си част са доста амбициозни и ще трябва да положите огромни усилия за да ги осъществите. Не лош вариант за добро запълване на деня е да посетите ваши приятели извън града или пък те да ви предложат кратка екскурзия( това също е много вероятно). Както и да се развият събитията със сигурност няма да ви е скучно.
01 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Изпълнени сте с намерение да свършите всичко, което сте планирали. Настроението ви се отразява добре на околните. Късмета ще ви съпътства, но на моменти бъдете по-разсъдливи, за да преодолеете конфликтна ситуация. Предстоят ви интересни срещи, не подценявайте възможностите, които ви се дават.
01 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Притиснати от много задачи, ще се съобразите с най-важните, започвайки деня си с тях. Ще се отзовете и на нуждите на приятел, кой друг, ако не вие сте готови да му помогнете. Любовта ви зарежда с енергия и ви правят щастливи. Може би там се крие тайната на желанието ви да сте полезни и добронамерени към всички.
01 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Добър ден за повечето от вас. Получавате благоприятна възможност да работите върху проект, към който отдавна се стремите. Имате шанса да започнете задача, която очаквате, и която ще ви донесе много успехи. В личен план ще ви трябва повече търпение, за да стабилизирате отношенията си с човек, от обкръжението ви.
01 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В делови план ви очакват дребни и неприятни спънки, които може да ви забавят, но в никакъв случай няма да се отразят сериозно на плановете ви. Успявате да привлечете ценен партньор и това може да даде силен тласък на начинанията ви. Работата в екип ви носи успех и е по-удачния избор от индивидуалните действия. Много е вероятно в един момент, просто да имате нужда от поне още един човек.
01 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Новости, върху които не сте мислили ще ви привлекат вниманието днес. Не допускайте това да развали доброто ви настроение, извлечете полза за бъдещата си работа. Вечерта ще присъствате на събитие, което ще ви срещне с интересни хора, но може и да ви отегчи. Важен човек за вас ще ви потърси, или вие него.
01 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Възможно е да срещате трудности на работното място днес, затова ще трябва да се замислите за подхода, който използвате. Направете колегите си съюзници и се вслушвайте в тяхното мнение. Това ще ви е много полезно и ще покаже пътя към успешното реализиране на плановете ви. Не възлагайте големи надежди на нещо с минимален шанс.
01 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днешният ден се очертава като приятен за повечето от представителите на зодията. Хората около вас ще ви осигурят добро настроение, за което ще им бъдете благодарни. Работата не ви създава никакви проблеми. Правите всичко с удоволствие и това е в основата на успехите ви. Нужно ви е още малко време.
01 юни 2020
Последни новини