17 °C

Бионични очи дават надежда на милиони незрящи по света

Изображение 1 от 3

  Бионично око, чувствително колкото човешка ретина, ще даде възможност на милиони хора да виждат отново – и ще се появи на пазара след едва 5 години.

  EC-EYE е биомиметично устройство с ширина малко над два сантиметра и е създанено от изследователи от Хонг Конг и САЩ.

  Изкуствената очна ябълка създава изображения чрез серия миниатюрни сензори, имитиращи естествените фоторецепторни клетки.

  Те са поставени в мембрана от алуминий и волфрам, оформена в полусфера, имитираща човешка ретина.

  Уникалният дизайн има потенциала да осигури още по-добро зрение от човешките очи, увеличавайки плътността на наносензорите до 10 пъти над тази на фоторецепторите в човешките очи.

  Планирани са клинични изпитвания, като очакванията се технологията да навлезе в приложение след 5 години.

  Бионичното око би могло да възстанови зрението на незрящи или хора със силно увредено зрение, които наброяват около 285 милиона по света.

  В близко бъдеще устройството ще се използва и при хуманоидни роботи, чиито способности, според експертите, скоро ще надминат човешките.

  Човешкото око е много по-сложно устроено от плоските сензори на камерите. Уникалната полусферична форма на ретината намалява разпръскването на светлината, преминаваща през лещите и изостря фокуса.

  Разработването на синтетична версия с подобни характеристики било невъзможно – досега.

  Учените разработили фотосензори, изпълняващи ролята на ретина.

  Те се формират директно в пори от алуминиев оксид – вещество твърдо почти колкото диамантите.

  Тънки, гъвкави проводници от течен метал, запечатани в гумени тръби предават сигнали към външна верига  – имитирайки нервни влакна.

  Лещи с изкуствен ирис са поставени пред ретината и създават впечатление за истинско око.

  Вътрешната камера е пълна с йонна течност, симулираща стъкловидното тяло на окото – гелът между лещита и ретината.

  Като цяло структурните прилики осигуряват зрително поле от 100 градуса.

  Статичното човешко око има зрително поле до 160 градуса, но EC-EYE все още не е достигнал пълния си потенциал.

  Човешките очи се отличават с широко зрително поле, отлична резолюция и висока чувствителност на светлина, благодарение на полусферичната си форма и огромния брой фоторецептори – около 10 милиона на квадратен сантиметър.

  Биологичните очи са несъмнено най-важният сетивен орган за повечето животни на планетата. Мозъците ни получават над 80% от информацията за обкръжението ни чрез очите.

  Източник: dailymail.co.uk

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 06.06.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  За много от вас денят се свързва с начало на проект или друга заетост, която ще ви носи доходи. Други ще задълбочат познанията си по въпрос, привличащ ги с перспектива за професионално развитие. Душевната ви нагласа ще ви подтикне към по-задълбочено общуване с подходящия човек и няма да съжалявате. Денят е подходящ и за лични занимания.
  06 юни 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ангажименти от различен характер ще запълват времето и мислите ви днес. Гледайте на тях отговорно и обмислете възможните варианти за действие. Нетрадиционен подход също може да ви донесе успех. Интересна среща ще постави началото на нови предизвикателства, за каквито сте подготвени.
  06 юни 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  С настроение ще се заемете с подобряване организация на работното място. В тази връзка ще вземете и съответните решения, подобрявайки чрез тях ефективността на труда си. В семейството ще посрещате или изпращате някого. Ако заложите на самоподготовка, ще постигнете бърз напредък, предвид потенциала, който носите.
  06 юни 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Не допускайте липсата на пари да промени отношението ви към околния свят. Добри хора сте и направете така, че проблемите ви да не стават достояние на другите. Можете да се справите и ще го направите, като запазите достойнството си. Приключвайки започнат проект, ще подобрите финансите си и времето ще ви стигне за по-приятни занимания вечерта.
  06 юни 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Навременните ви и правилни действия ще повишат авторитета и вярата в собствените ви сили и възможности. Смело атакувайте целите си, времето работи за вас. За сметка на деловата ви активност личния ви живот се нуждае от обновление. Покажете на партньора си, че очаквате от него конкретни действия, а не само приказки.
  06 юни 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Вие ще сте водещи днес, но не давайте воля на началническите си пристрастия. Успеха ще бъде с вас, стига да овладеете емоциите си. Съсредоточете се и действайте разумно и предвидливо. Можете с лекота да си осигурите съмишленици, ако покажете, че имате какво да научите от тях.
  06 юни 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Има с какво да изненадате хората, които обичате. Поканете ги на разходка сред природата, ще ви се отрази тонизиращо на всички, а вие ще се постараете да направите приятна атмосфера наоколо. Самостоятелният ви бизнес ще наложи по-забързано темпо, което ще се отрази на времето и нервите ви.
  06 юни 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Със сигурност днес ще ви се наложи да поработите сериозно, за да осъществите намеренията си. Не се притеснявайте от конкурентна на вас дейност, имате реални шансове да постигнете блестящи резултати. Вашите близки ще ви подкрепят.
  06 юни 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  С деловото си отношение към проблемите ще предизвикате добри резултати, но и ще събудите нечии интерес към себе си. Няма да липсват условия за конфликти, защото и вашата чувствителност е изострена. По добре да бъдете кротки и да не се поддавате на провокациите. Финансови придобивки и романтичен флирт ще направят вечерта ви хубава.
  06 юни 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Промените при вас са в ход, но помислете дали това очаквате. Извличайте най-доброто за себе си, без да залитате по фалшиви обещания и представи за бляскаво бъдеще. Сами се погрижете за себе си, за да не обвинявате друг, в случай на различия в мисленето. Ще изненадате много хора с решенията си.
  06 юни 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Нечии съвет ще ви помогне да се справите по-леко с въпрос, който възприемате, като труден за решаване. Ще отбележите напредък в област, която изисква съобразителност, пъргава мисъл и навременни действия. Потърсете за себе си приятеля, с когото бихте се чувствали уютно и добре.
  06 юни 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С приключването на проект, който ви струваше немалко сили и средства ще сложите край на един период в живота си и ще започнете нов. По-ведро ще гледате на нещата, защото сте усвоили уроците си. Ще привлечете вниманието на някой, когото харесвате и ще се радвате на взаимния си интерес.
  06 юни 2020
  Последни новини