Антарктида позеленява

Изображение 1 от 2

    Части от Антарктическия полуостров ще промени цвета си заради "зеления сняг", причинен от цъфтящи водорасли, който ще се разпространи с повишаване на глобалните температури, показват нови изследвания.

    Въпреки че често се смята за лишена от растения, Антарктида е дом на няколко вида водорасли, които растат на кишавия сняг и изсмукват въглероден диоксид от въздуха.

    Изследователи от Университета в Кеймбридж и Британското антарктическо проучване комбинираха сателитни изображения с наземни наблюдения, за да открият настоящото състояние на зелените водорасли в най-безжизнения континент в света.

    Те идентифицират повече от 1600 отделни цъфтящи зелени водорасли върху снега на полуострова на площ общо 1,9 квадратни километра.

    "Въпреки че в световен мащаб числеността им е сравнително малка, в Антарктида, където имате толкова малко представители на растителното царство, това количество биомаса е много значимо", заяви Мат Дейви от факултета за растителни науки в Кеймбридж.

    "Много хора смятат, че Антарктида е само сняг и пингвини. В действителност, когато се огледате по периферията, има много растения."

    Екипът изчислява, че водораслите на полуострова в момента абсорбират нива на CO2, еквивалентни на 875 000 средни пътувания с кола.

    Те установяват също, че по-голямата част от водораслите са на пет километра от колония пингвини, тъй като екскрементите на птиците са отличен тор.

    Повече абсорбиран въглероден диоксид

    Полярните райони се затоплят много по-бързо от други части на планетата и екипът прогнозира, че ниско разположените крайбрежни райони на Антарктида скоро ще бъдат свободни от водорасли, тъй като лятото е без сняг. Но тази загуба вероятно ще бъде компенсирана от цъфтежа на водорасли с повишаване на температурите в снега на по-голяма надморска височина.

    "Антарктида продължава да се застопля на малките ниско разположени острови и в един момент ще спре да има снежно покритие там през лятото", казва Андрю Грей, водещ автор и изследовател от Университета в Кеймбридж и NERC Field Spectroscopy Facility, Единбург.

    "Обратно, в северната част на полуострова наблюдаваме наистина голям цъфтеж и предполагаме, че е вероятно ще стане още по-голям (в бъдеще)."

    Докато повече водорасли означават по-голямо количество абсорбиран CO2, растенията биха могли да окажат малко, но неблагоприятно въздействие върху местното албедо, показателят каква част от топлината на Слънцето се отразява от земната повърхност.

    Докато белият сняг отразява 80 процента от радиацията, която го достига, за зеления сняг тази цифра е близо 45 процента.

    Екипът обаче счита, че намаленото албедо е малко вероятно да повлияе на климата на Антарктида осезаемо.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини