Укрепват земята под Перник

Инвестиционно предложение на държавната фирма "Еко Антрацит" за отстраняване на вредните последици от прекратяване на подземния въгледобив в Перник разбуни духовете в града. Причина за това е планирано пълнене на галериите с производствен отпадък от ТЕЦ Бобов дол, без компанията да е била уведомена.

Според разпространено от общината съобщение днес "Еко Антрацит" възнамерява в галериите да бъдат изсипани шлака, дънна пепел от котли и летяща пепел от изгаряне на въглища.

"Този отпадък не се класифицира като опасен. Рецептурите на хидросмесите за запълвачни и тампонажни работи се базират на дългогодишния опит и са уточнени чрез експресни лабораторни и полигонови измервани. За нагнетяване на хидросмесите ще се прокарат сондажи", твърдят от "Еко Антрацит" уточняват: "Хидросмесите се приготвят в запълвачен комплекс, разположен извън Перник. Там в бетоновоз се зареждат всички компоненти на хидросместа (цимент, шлам, електро-филтърен прах и вода), с изключение на стабилизиращата и пластифицираща течно добавка, след което се транспортират до сондажите. От наглетателния комплекс до сондажа хидросместа ще се нагнетява по маркуч."

От ТЕЦ Бобов дол обаче последва незабавна реакция. Председателят на борда а директорите и представител на въглищната индустрия от Югозападна България Кристина Лазарова обяви пред Dir.bg, че ТЕЦ Бобов дол няма нищо общо както с фирмата "Еко Антрацит", така и с нейните планове.

"Нито сме подписвали договор, нито са говорили с нас, нито са искали анализ на въпросния отпадък. За това намерение научаваме от медийни публикации днес, крайно озадачени сме", заяви Кристина Лазарова. Тя обърна внимание, че хората в целия регион са чувствителни по въпросите с въглищните централи и "не е коректно въпросната фирма да вкарва по такъв начин ТЕЦ Бобов дол в инвестиционното си намерение". Кристина Лазарова каза, че от компанията вече са направили няколко неуспешни опита да се свържат с "Еко Антрацит". Озадачаващо, по думите й, остава и това защо от РИОСВ не са поискали от държавната фирма копие от договор или необходимия набор с анализи от централата.

Очаква се по-късно днес от ТЕЦ Бобов дол да излязат с официална позиция по случая.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини